Hlavní obsah

Alkoholový hřišník Firmino v náručí trenéra. Gól byl pro něho moc důležitý, vysvětloval Klopp

Liverpool/Praha

Obejmul ho, jako při střídání objímá každého hráče. A nijak mu nevadil malér, který si brazilský reprezentant Roberto Firmino na Štědrý den přivodil. Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp měl moc dobrý důvod, aby mu vyjádřil svou náklonnost. Nejenže dal parádní gól, při němž putoval míč od tyče k tyči, až skončil za zády brankáře Hrnčířů Granta, ale šlo i o moc důležitou trefu. Domácí Reds totiž díky ní otočili nepříznivě se vyvíjející duel 18. kola Premier League se Stoke City, navíc tímto zásahem vyrovnali tři roky starý rekord v počtu nastřílených branek v jednom kalendářním roce.

Foto: Darren Staples, Reuters

Útočník Liverpoolu Roberto Firmino oslavuje gól v utkání proti Stoke City.

Článek
Fotogalerie

Malér jako hrom. Brazilskou hvězdu ve službách Liverpoolu přistihli policisté na Štědrý den za volantem s alkoholem v krvi. Pětadvacetiletý Firmino tak skončil ve vazbě a poslední den roku ho čeká soud. Přitom právě na Silvestra hrají Reds doma proti Manchesteru City.

Po úletu Brazilec zabral

Trenér Klopp přesto brazilského legionáře v úterním utkání 18. ligového kola postavil a Firmino, který vyšel v předchozích šesti zápasech střelecky naprázdno, se mu odměnil parádním gólem.

„Byl to fantastický gól. A opravdu překvapivé rozhodnutí vystřelit z takového úhlu, což obránci vůbec nečekali," pěl na Firmina chválu německý kouč Liverpoolu. „Hrál opravdu dobře a branku si zasloužil," přidával Klopp do mikrofonů Sky Sports.

Brazilcův alkoholový úlet však nechtěl komentovat. „Nebudu mluvit o jeho problémech mimo hřiště, na trávníku však zabral. Nejen proti Stoke, ale vůbec v posledních týdnech. Tvrdě pracuje a je pro nás důležitým hráčem, který má v každém utkání svou velkou chvíli. Proto byl vstřelený gól pro něho tolik důležitý."

Sturridge je zase zpátky

Nejen pro Firmina však šlo o důležitou branku. Vůbec poprvé v této sezóně se trefil i věčně zraněný Daniel Sturridge, který střídal v 70. minutě a hned po příchodu na hřiště se zapsal mezi střelce. Pravdou sice je, že ho hostující Shawcross ke skórování mizernou malou domů doslova vybídl, ale anglický reprezentant si při sólu počínal bravurně. Obešel i brankáře Granta a pohodlně skóroval do prázdné brány.

„Je dobré vidět, že je fit a že je zase zpátky. Má zvláštní instinkt, který se nedá naučit, neboť člověk ho musí mít v sobě. Pro nás je jeho návrat o to důležitější, že teď nám bude scházet Sadio Mané, který odletí na Africký pohár národů," připomínal Klopp, že se bude muset obejít bez senegalského útočníka, jenž dal v této sezóně už osm branek.

Pro ofenzivu Liverpoolu to bude představovat samozřejmě citelnou ztrátu, takže návrat Sturridge přichází v pravý čas. S ním v sestavě může Liverpool pokračovat v překonávání střeleckých rekordů. Už proti Stoke City ho vytvořil. Firminova trefa znamenala vyrovnání rekordního počtu 84 gólů nastřílených v jednom kalendářním roce, další dvě branky rekord navýšily. U 86 gólů zůstat nemusí, neboť na Silvestra hrají Reds doma se Citizens.

Pod Kloppem už sto gólů

Důvod k oslavě měl po zápase i trenér Klopp, neboť Liverpool nastřílel za jeho vlády na Anfield Road již rovných 100 ligových branek.

„Byl to ovšem tentokrát velmi těžký zápas s dobrým konečným výsledkem. Nevyvíjel se pro nás dobře, protože bylo těžké si poradit s dlouhými nakopávanými míči soupeře, ale věděl jsem, že Stoke nemůže vydržet se stejně intenzivním nasazením celé utkání. Bylo to totiž pro ně hrozně náročné," tvrdil Klopp, že o výhře svého celku nepochyboval ani po inkasovaném gólu, ani po následné velké šanci Allena, kterou gólman Mignolet vyrážel špičkou kopačky.

I tak německý kouč objímal Brazilce Firmina při jeho odchodu ze hřiště jako vysvoboditele a spasitele.

Reklama

Související témata: