Hlavní obsah

Costa v lednu neodejde ani za miliardy! Chelsea je ochotna jednat až v červnu

Londýn/Praha

Apely na hrdost, že nosí dres Chelsea, na Brazilce Costu neplatily. Výzvy, že v letošní sezóně se mu nabízí velká šance získat s londýnským klubem mistrovský titul, tuplem ne. Výkřiky, že hraje nejlepší ligu na světě a ta se přece pro peníze neopouští, se rovněž míjely účinky. To až nařízení Čínského fotbalového svazu, že kluby mohou mít na soupise jen pět cizinců, přičemž do zápasů mohou nasadit pouze tři, námluvy nejlepšího střelce Blues s klubem Tchien-ťin Čchüan-ťien utnulo. Nejspíš ale jen dočasně...

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Diego Costa z Chelsea.

Článek

„Je to Brazilec a ti jdou jen za penězi. Kde mu nabídnou víc, tam bude hrát," připomněl někdejší anglický reprezentant Danny Mills, že naturalizovaný španělský útočník Diego Costa ze Stamford Bridge nakonec stejně zmizí. Roční plat 30 miliónů liber, tedy pomalu miliarda korun, který mu nabízí čínský klub, je příliš lákavý.

Z lednového přestupu, který si mínil Costa vytrucovat za každou cenu, však nebude nic. Majitel čínského klubu přiznal, že s Costovým manažerem Jorgem Mendésem, který mimo jiné zastupuje Cristiana Ronalda i Josého Mourinha, skutečně o transferu osmadvacetiletého útočníka jednal, ale nová situace v čínském fotbale ho přiměla k přehodnocení plánů.

Costa, Benzema, Falcao a nic z toho

„A to Mendes přijel do mého rodného města, abychom doladili podmínky Costovy smlouvy," posteskl si miliardář Šu Jü-chuej, který je i prezidentem klubu, do něhož jako trenéra přilákal loni Fabia Cannavara a letos v lednu Belgičana Axela Witzela.

„Náš klub měl připraven na novou sezónu masivní investiční plán, ale nová zpřísněná pravidla ho změnila," lituje. Teď chtěl i Costu z Chelsea, Cavaniho z Paris SG, Falcaa z Monaka a Benzemu z madridského Realu.

„Pro Falcaa a Raúla Jiméneze z lisabonské Benfiky už jsme měli dokonce připravené smlouvy a byli s nimi dohodnuti na platech i bonusech, nová pravidla nás však donutila se jich vzdát. O Benzemovi, Cavanim, Falcaovi a Costovi jsme rovněž jednali, protože jsme o ně měli zájem," potvrdil prezident nováčka čínské Superligy.

Chelsea chce jednat v červnu

„Od Paris Saint Germain jsme se dozvěděli, že by byli ochotni uvolnit Cavaniho v červnu, i když on sám byl ochoten přijít okamžitě, to samé platí o Costovi. I Chelsea by ho nechala odejít v červnu," tvrdil Šu Jü-chuej, který Chelsea nabídl za Costu 80 miliónů liber.

„My ale nemůžeme čekat tak dlouho, takže jejich příchody jsou nepravděpodobné," připomněl, že čínská nejvyšší soutěž začíná  už prakticky za měsíc a angažovat nové akvizice v polovině sezóny je pozdě.

Jako nejpravděpodobnější se proto jeví příchod Chorvata Kaliniče z italské Fiorentiny, za kterého nabízí čínský klub 38 miliónů eur.

„Trenér Cannavaro mu dává přednost, protože podle něho dokonale zapadne do našeho stylu hry," nechal se slyšet prezident čínského klubu a dodal, že i proto zvažují, zda si ponechají bývalého brazilského reprezentanta Luíse Fabiana, jemuž už je šestatřicet.

Čína nás neohrozí, je si jistý Conte

Pro Chelsea představuje zpráva z Číny nesporně úlevu, neboť Costa nejspíš přestane trucovat, aby si vymohl přestup. Ostatně, ze Stamford Bridge už odešel v prosinci do Číny pětadvacetiletý Brazilec Oscar, za něhož Šanghaj SIPG zaplatila 60 miliónů eur, v lednu ho pak následoval do Tchien-ťin Teda Nigerijec John Obi Mikel.

„Oscar dostal z Číny dobrou nabídku, takže odešel. Peníze ale nejsou všechno. Když hrajete za tak skvělý tým, jako je Chelsea, musí to pro vás být čest. Musíte mít radost, cítit hrdost a prestiž. Tahle liga je nejlepší na světě, takže v ní chce působit a hrát každý fotbalista," věřil trenér Blues Antonio Conte, že další exodus fotbalistů do Číny nebude následovat.

„Nemyslím, že by nabídky z Číny představovaly hrozbu pro naši ligu," věří Conte, že i restriktivní opatření vedení čínského fotbalového svazu k tomu napomohou.

Reklama

Související témata: