Hlavní obsah

Do Číny nejdu, vzkazuje bývalá hvězda Sparty. Malárie ani zlomeniny útočníka nezastaví

Manchester/Praha

Mohl by se vyhlásit za smolaře, ale tohle od rváče s osudem nikdy neuslyšíte. Když působil před lety ve Spartě, poctivě makal a krůček po krůčku mířil za snem. A když se přes zastávku v Nizozemsku prokousal do anglické Premier League, byl ve svém živlu. Ve Swansea zářil. Jenže na další štaci v Citizens přišly trable. Nemoci, zranění. Útěk do Číny odmítl. Leckdo zlomený by jistě prchnul. „Vrátím se a začnu dávat góly, do Číny nejdu, chci hrát Premier League," slibuje střelec z Pobřeží slonoviny.

Foto: Sport.cz

Bony Wilfried se svými manažery - vlevo Dalibor Lacina, vpravo Francis Kacou.

Článek

O tom, že umí dávat góly, nepochybujte. Jen potřebuje maličkost, odehrát sezónu bez vážných zranění. To je základ a pro Wilfrieda Bonyho to zní jako rajská hudba. Jenže ji už dlouho neslyšel. Přitom na začátku působení v Premier League všechno vypadalo, že mu bude fotbalový svět ležet u nohou. Sypal góly soupeřům skoro na počkání, až po něm sáhl Manchester City. A začaly trable.

Náladu si tehdy spravil snad jen ve vlastním studiu, kdy dělal muziku a pomáhal talentům. "Když jsem hrál v City, nebyl měsíc, kdy bych nebyl zraněný. Cítil jsem se strašně, nic podobného jsem neznal. Tady toho bylo moc. Začalo to malárií, kvůli ní jsem nemohl odjet s týmem na soustředění. V Indonésii bylo horko a hrozilo, že se nemoc vrátí. Ale jakmile to šlo, makal jsem s osobním trenérem a taky s rezervou," vzpomíná na začátek trablů.

Když se tým vrátil, jel do Německa k utkání proti Stuttgartu. Bony se těšil, jak všem předvede, že je v pohodě. Místo toho si při utkání zlomil prst. "Ptali se mě, jestli s tím chci jít na operaci. Ale já řekl, že ne, sezóna startovala za dva týdny. Odehrál jsem s tím celý rok, ale moje tělo trpělo," přiznává. Pak utrpěl i zlomeninu nohy. "Byla to hodně těžká doba. Vím, že fotbal jsou vzestupy i pády, ale doufám, že já teď půjdu zase nahoru," věří.

Poslední sezónu odehrál na hostování ve Stoke, poradil mu to manažer Citizens Pep Guardiola. Hráči jasně naznačil, že šance na to, aby se dostal na hřiště jsou minimální. "Prý se mu líbila moje hra, ale jeho systém je založený na jednom útočníkovi. Na dva hrotové hráče hraje jen výjimečně. Jasně mi naznačil, že bych to měl těžké. To bylo naposledy, co jsme spolu mluvili," svěřil se.

Na hostování ve Stoke nenastartoval, jak by chtěl, byl frustrovaný. Ve smlouvě se Citizens měl sice klauzuli, která umožňovala odchod do Číny. Jenže on odmítl vydělat královské peníze v tamní lize. Proč? Přece ještě nedokončil práci na Ostrovech.

"Mám rád angický fotbal, tuhle zemi, Já ani moje rodina nechceme nikam odcházet. Chci hrát nejlepší ligu a být v ní úspěšný," tvrdí odhodlaně. Kdyby ale na Etihad Stadium neměl znovu dostat šanci? Kluby jsou v pozoru, nažhavený gólový zabiják by se hodil každému. "Jsem hráčem do pokutového území, umím se prosadit na pár metrech. Myslím, že když budu v pohodě, umím se prosadit a chci to dokázat," hlásí.

Příkladů, že se to může podařit, má kolem sebe víc. Když přišel do konkurenčního Manchesteru United Di María, zasekl se. Pak zmizel do Paříže a najednou začal hrát jako z partesu. "To samé měl Falcao a dalším příkladem je Romelu Lukaku. Chelsea ho teď chce zpátky," ukazuje Bony, že chce všem ukázat, že fotbal umí.

"Věřím si, snažím se být pozitivní. Nic mě nezlomí. Bylo to pro mě těžké období, ale to neznamená, že jsem zapomněl hrát fotbal a střílet góly. Když se příští sezóna povede, na všechno zlé se zapomene," věří chlapík, který se v těžkých chvílích věnoval ve vlastním nahrávacím studiu hudebním talentům. Teď už ale zase chce být vidět hlavně na trávníku.

Reklama

Související témata: