Hlavní obsah

Basketbalista bojoval o zlato, oželel i svatbu

OPAVA

Nevídané drama se šťastným koncem prožili ve finále basketbalové ligy obhájci titulu z Opavy. Ještě 6,5 minuty před koncem rozhodujícího sedmého zápasu série prohrávali s Nymburkem rozdílem pěti bodů (65:70), ale jejich osobnosti Czudek, Stuchlý a Sokolovský na sebe včas vzali zodpovědnost, aby dovedli klíčový duel k vítězství 89:81.

Foto: ČTK

Nymburský Ashante Johnson (vpravo) proniká přes opavského Branko Rajevace ve finále basketbalové ligy. Nymburk si vítězstvím udržel šanci na titul.

Článek

"Dokázali jsme lépe sehrát koncovky vyrovnaných zápasů, kdy mužstvo těžilo ze sehranosti a táhl ho především Czudek, pro mne nejvýraznější individualita ligové soutěže. Finále ale bylo extrémně náročné a jen díky psychické odolnosti a obrovskému odhodlání hráčů mělo pro nás vítěznou tečku," tvrdil kouč Slobodan Nikolič a připomněl, že všech sedmi utkáních o titul se radoval z výhry celek, který měl lepší doskoky.

V rozhodujícím střetnutí, hraném v takřka nedýchatelném prostředí prosklené ostravské haly, dokázali Opavští získat pod košem o šestnáct míčů víc než soupeř.

"Uplatnili jsme v napjatých okamžicích víc zkušeností. Vyšla i sázka na jednoduchost v útoku a také trestné hody jsme házeli lépe než Nymburk. Možná jsme měli rovněž víc sil a přálo nám štěstí. Tomu se ale musí odvážnou hrou jít naproti," tvrdil na křídle nastupující Ladislav Sokolovský, který kvůli absolutní koncentraci na boj o ligové zlato oželel i páteční bratrovu svatbu.

Přijeli by i do Sokolova

Opavští nakonec v play-off potvrdili pozici lídra základní části a mohli už počtvrté v poměrně krátké historii klubu slavit titul. První díl veselí začal hned po příjezdu z ostravského exilu do Opavy v prostředí restaurace Koliba, kam za svými miláčky dorazili i vděční příznivci.

"Máme tak skvělé fanoušky, že by si za námi našli cestu i do Sokolova a vyprodali tam halu. Celé finále bylo oslavou basketu, škoda jen, že rozhodující zápas nenabídla televize. A zdají se mi i trochu divné termíny, neboť už dva týdny chodí lidé na plovárny a my se tu koupeme ve vlastním potu," uzavřel Czudek.

Nymburk sázející na basketbalovou kvalitu dvou tmavých Američanů nebyl daleko od úspěchu, což připustil i prezident klubu Miroslav Jansta, jenž po utkání suploval za zdrceného kouče Růžičku.

"V šatně jsou teď všichni moc smutní. Byli jsme často mnohem lepší než Opava, jenže hráčům chyběly zkušenosti soupeře, který si v rozhodujících chvílích uhrál potřebné body či doskočil důležité míče," říkal šéf středočeského mužstva, které v létě opustí Ashante Johnson, jenž pojede zkusit letní kemp týmu San Antonio Spurs. "Zaměřím se na to, abych se prosadil do NBA, s návratem do Nymburka moc nepočítám," přiznal nejlepší střelec Mattoni NBL.

Reklama