Hlavní obsah

FIFA "vrátila" Nejedlému gól z MS v Itálii 1934

CURYCH

Světová fotbalová federace FIFA v rámci svého historického šetření "vrátila" Oldřichu Nejedlému gól z mistrovství světa v Itálii 1934. Zatímco totiž v českých statistických přehledech je u slavného českého střelce uváděno ze šampionátu pět gólů, FIFA už léta trvala pouze na čtyřech. Sporný gól se váže k semifinálovému vítězství 3:1 nad Německem, v němž Nejedlý zaznamenal čistý hattrick.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Jeden z gólů oficiální záznamy FIFA ale připisovaly nesprávně Rudolfu Krčilovi. Proto se také podle FIFA Nejedlý dělil o střeleckou korunu na "stříbrném" MS s Italem Schiaviem a Němcem Conenem, čeští statistici však nicméně vždy trvali na tom, že Nejedlý získal korunu kanonýra sám za pět branek.

Světová federace jim nyní dala zapravdu a chybný údaj ve svých análech opravila. "Nejedlého hattrick je šestým v historii mistrovství světa," uvedla FIFA na své internetové stránce.

Komise světové federace zároveň oznámila, že po důkladném prozkoumání pramenů bude od nynějška za první hattrick na MS považován výkon amerického fotbalisty Berta Patenaudeho. Ten vstřelil tři góly na prvním šampionátu v Uruguayi 1930 o dva dny dříve než Argentinec Guillermo Stabile, jemuž byl dosud premiérový hattrick na mistrovství světa připisován.

Reklama