Hlavní obsah

Kolumbie nebude usilovat o pořádání fotbalového MS 2014

BOGOTÁ

Kolumbie se vzdá kandidatury na pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2014. Oznámil to ve středu mluvčí národní federace Víctor Rosas. O nejbližší volný světový šampionát se tak bude ucházet jen Brazílie, která už byla dříve považována za jasného favorita v boji o pořadatelství.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pohár pro mistry světa.

Článek

Kolumbijský svaz už o svém odstoupení v dopise informoval Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA. Podle rotačního systému světový šampionát v roce 2014 zavítá na jihoamerický kontinent a s výjimkou Kolumbie se všech zbývajících osm národních svazů postavilo za kandidaturu Brazílie.

Kolumbie měla pořádat mistrovství světa v roce 1986, ale tehdy se ho dva roky před plánovaným začátkem kvůli finančním problémům vzdala. Šampionát pak hostilo Mexiko.

Kolumbijský prezident Alvaro Uribe vnímal kandidaturu jako šanci získat pozornost celého světa a ukázat, jak se Kolumbie za posledních pět let změnila. V zemi s mafiánskou pověstí klesl počet vražd i únosů. Někteří prezidentův postoj oslavovali, ale jiní pro něj neměli tolik pochopení. Patřil mezi ně i šéf světového fotbalu Sepp Blatter, který označil kolumbijskou kandidaturu jen za propagační akci.

Reklama

Související témata: