Hlavní obsah

Matějovský po sestupu budoucnost nezná, spasit by jej mohlo Euro

PRAHA

Reprezentační záložník Marek Matějovský nechybí v nominaci na Euro a snaží se zapomenout na čerstvou bolest. Jeho Reading totiž přišel v Anglii o prvoligovou příslušnost. V nejlepší fotbalové soutěži světa tak strávil jen necelý půlrok. Vykoupit z druholigového angažmá by jej mohlo úspěšné účinkování na ME. "Nasbírané zkušenosti pomohou v rozvoji mé kariéry, ať už budu působit v jakémkoli týmu," uvedl pro Sport.cz šestadvacetiletý hráč.

Článek

Fotbalisté Readingu v neděli zvítězili na hřišti posledního Derby County 4:0. K záchraně ale potřebovali vstřelit ještě tři góly, nebo domácí neprohru Portsmouthu s Fulhamem. Londýnskému celku ale vystřelil životně důležité tři body v 76. minutě Danny Murphy. Matějovskému a spol. taky zbyly pouze oči pro pláč, sám český hráč pochmurnou atmosféru rychle opustil a odcestoval domů. "Všude bylo cítit velké zklamání," líčil Sport.cz v telefonickém rozhovoru.

Bývalý špílmachr středočeského klubu se po svém příchodu do Readingu rychle adaptoval a nastoupil ke 14 zápasům v bílo-modrém dresu. Upozornil na sebe především parádním gólem do sítě Liverpoolu, který byl dokonce odborným časopisem Match zvolen nejkrásnějším gólem v březnových kláních Premier League. Při hodnocení dosavadního průběhu prvního zahraničního angažmá ale u Matějovského logicky převládá zklamání.

„Rozhodně jsem neočekával, že při svém prvním zahraničním angažmá zažiji podobnou zkušenost,“ smutnil na oficiálních stánkách nejvyšší anglické soutěže. Splněný sen se tak během pár měsíců změnil v noční můru. V Readingu má totiž Matějovský kontrakt ještě na další tři roky a tak jej zřejmě minimálně v příští sezóně čeká boj o návrat mezi elitu Premier League.

Přivedl jej Coppell, sám možná klub opustí

Ve smlouvě totiž nemá žádnou klauzuli, která by mu v případě sestupu dávala možnost odchodu do lépe situovaného týmu. „Opravdu jsem nečekal, že sestoupíme,“ vysvětlil šestadvacetiletý tvořivý středopolař. Druhá anglická liga je však podle mínění mnoha odborníku nejtěžší soutěží světa vzhledem k vyrovnanosti týmu s vysokou výkonností. Své by o tom mohl vyprávět další Čech Roman Bednář, který nedávno oslavil postup mezi anglickou elitu se svým West Bromwichem.

Boj o rychlý návrat ale už možná nebude z lavičky řídit manažer Steve Coppell, který si Matějovského vyhlédl a do klubu přivedl. Sám kouč si vzal nějaký čas na zhodnocení sezóny, po němž se rozhodne, zda bude v práci u borců Readingu pokračovat. "Doufám, že trenér zůstane a vše bude dobré," řekl český reprezentant Sport.cz.

Pro Coppellovo setrvání se již vyjádřil na klubových stránkách prezident klubu John Madejski: „Věřím, že se Steve rozhodne zůstat s námi. Hlavním důvodem je i to, že si to přejí naši fanoušci, má jejich plnou podporu.“

O plánech vedení nic neví 

Pokud by ale Coppell tým opustil, mohlo by to mít negativní dopad i na Matějovského kariéru. Již nespočet hráčů doplatilo na změnu na trenérském postu. Po ní obvykle v rychlém sledu následují příchody oblíbenců nového kouče a vysedávání na lavičce, či nedobrovolné odchody z klubu fotbalistů, kteří se najednou nehodí do změněné koncepce. „I vedení klubu si vzalo nějaký čas na rozhodnutí, co a jak bude dál. V tuhle chvíli nic bližšího nevím,“ konstatoval český reprezentant.

Alespoň nějakou radost, i když očekávanou, zažil Matějovský ve středu. Jeho jméno se totiž objevilo v nominaci na evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku. Tam jej čeká nelehká úloha, bude to totiž zřejmě on, jemuž připadne velký díl odpovědnosti na zastoupení tvůrčích schopností zraněného kapitána Tomáše Rosického. Pokud se své role úspěšné zhostí, mohl by si zasloužit vykoupení z anglické druhé ligy od některého movitého klubu.

"Zapracoval jsem na svých slabinách a věřím, že mi nasbírané zkušenosti pomohou v rozvoji mé fotbalové kariéry. Ať už budu působit v jakémkoli týmu," uzavřel Matějovský.

Reklama

Související témata: