Hlavní obsah

Hašek si může vzít Kubíčka, tvrdí Košťál

PRAHA

První místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál by se měl v neděli sejít s Ivanem Haškem, který je kandidátem číslo jedna na funkci trenéra reprezentace. „Tam by měl Hašek říct ano, nebo ne, tedy zda reprezentaci vezme, či nikoliv,“ řekl Právu v pátek Košťál.

Článek

Z funkce místopředsedy svazu mu prý do práce mluvit nebude. „To jsem mu řekl i do telefonu. Může si sám sestavit realizační tým a vybrat si i manažera reprezentace nebo člověka, kterého chce mít nad sebou. Klidně ať si vezme Jiřího Kubíčka, pokud bude mít pocit, že je to ten pravý. Já jsem mu jasně řekl, že mu v žádném případě nebudu stát v cestě. Jediná odpovědnost, kterou bude jako trenér mít k vedení svazu a celému národu, jsou výsledky reprezentace. Samozřejmě to za předpokladu, že funkci vezme,“ zdůraznil Košťál.

Na dotaz, proč nebyl Hašek už dřív první volbou, Košťál odpověděl. „Měl jsem ho na seznamu kandidátů a vždycky jsem říkal, že s ním nemám problém a vyjdu mu vstříc. Když ale řekl, že o funkci trenéra reprezentace nemá zájem a dal přednost angažmá Dubaji, z kandidátky jsem ho škrtl, podobně jako Karla Jarolíma a Vítězslava Lavičku. Jednu chvíli tam skutečně zbyl jen Petr Rada. Jestliže si ale většina národa přeje za trenéra Haška, nemám s tím vůbec žádný problém."

"Zhodnotil jsem si situaci a beru Ivana jako kandidáta číslo jedna. Všechno teď ale záleží na něm, čemu dá přednost. Já trvám na názoru, že nabídka na místo trenéra reprezentace se neodmítá. A to platí i v případě předchozích kandidátů,“ dodal Košťál.

Košťál jednal i se Sammerem

Přiznal také, že jednal s Matthiasem Sammerem, bývalým kapitánem německých mistrů Evropy z roku 1996, držitelem Zlatého míče a bývalým koučem Dortmundu, který je momentálně zaměstnancem Německého fotbalového svazu. Kontakt potvrdila i německá média. „Se Sammerem jsem hovořil telefonicky. Nabídkou byl potěšen, ale má smlouvu na svazu do roku 2013, má na starosti mládeže. Řekl, že by byl schopen se z ní vyvázet do dvou let, pokud by zájem z naší strany platil."

Podle ČTK ovšem bývalý kouč Borussie Dortmund svůj možný nástup na lavičku popřel. "Nepřipadá v úvahu, abych se teď vrátil k trénování," řekl Sammer.

Podle místopředsedy ČMFS se ve hře o jmenování hlavního kouč reprezentaci znovu objevuje současný trenér pražské Slavie. "Do hry se vrací Karel Jarolím, který mi dá do neděle vědět, zda by místo přijal, pokud by Hašek odmítl. Pořád jsou na seznamu i Jozef Chovanec a Petr Rada. Ty jsem zatím neoslovil, ale není nic ponižujícího, být mezi kandidáty na tento prestižní trenérský post. První volbou je Hašek,“ uvedl Košťál.

Nový trenér by měl být jmenován výkonným výborem v úterý 24. června. Podle průzkumu ČTK je devět ze třinácti členů pro Haška, takže by šlo o hladkou záležitost. Pouze místopředseda Kubíček je názoru, že Hašek by měl být předsedou svazu a trenérem by měl zůstat Brückner... Ten ale už několikrát zdůraznil, že u národního týmu skončil.

Reklama

Související témata: