Hlavní obsah

Trenér Brückner porcuje 55 miliónů korun za EURO

PRAHA

V jednom sloupci 55 miliónů korun, ve druhém sáhodlouhý seznam jmen. Hráčů, kteří na evropském fotbalovém šampionátu kopali i kteří ho vykopat pomáhali, asistentů, doktorů, masérů, kustodů, ale i třeba mluvčího nároďáku. A stranou pochopitelně jeho jméno. Teď už exreprezentační kouč Karel Brückner řeší doma na Hané dilema, jak zmiňovaný balík peněz za EURO rozdělit a jaké odměny komu napsat.

Článek

„Skutečně má k dispozici 55 miliónů a pouze na něm záleží, jak je rozporcuje. Příští týden svůj rozdělovník přinese,“ potvrdil pro Sport.cz strahovský ministr financí a jeden z místopředsedů svazu Jaroslav Vacek. Trenér Karel Brückner může být v klidu. Žádné schvalování se konat nebude, nad odměnami se už tuplem diskuse nepovedou. Natož aby na ně někdo sahal.

Trenérovo slovo je svaté

„To se nestalo nikdy. Ani před čtyřmi lety po mistrovství Evropy v Portugalsku, ani po předloňském světovém šampionátu v Německu. Co trenér navrhne, to vyplatíme. Do koruny,“ potvrzuje Jaroslav Vacek, že Brücknerovo slovo je pro tuzemskou fotbalovou generalitu svaté.

„Ten, kdo platí, by sice měl mít právo do odměňování mluvit, ale my plně respektujeme trenérův názor. Jen na Brücknerovi tudíž je, jak posoudí cestu naší reprezentace kvalifikací i účinkování na šampionátu a pochopitelně přínos jednotlivých hráčů pro jeho mužstvo,“ myje si Vacek ruce nad případnými námitkami, že některý z fotbalových reprezentantů dostal jen milión a jiný třeba čtyři.

S námitkami račte za Brücknerem

„Do toho nemluvíme a trenérovi nezasahujeme. Ani já, ani Košťál, ani nikdo jiný.  Předem jsme s trenéry a hráči dohodli, kolik peněz jim z částky vydělané na šampionátu připadne a teď záleží na Brücknerovi, jak své lidi podělí,“ naznačuje, na koho se mají nespokojenci obracet.

„Pro nás jsou podmínky dané a je tudíž férové je dodržet. Podle úmluvy připadá na hráče a realizační tým čtyřicet procent z toho, co náš fotbal zinkasuje od UEFA. Pochopitelně po odečtení všech nákladů spojených s účastí na šampionátu, které dělaly 68 miliónů korun. Takže Brückner bude porcovat 55 miliónů, protože na nákladech a výdajích jsme dobrých sedmnáct miliónů korun ušetřili,“ má strahovský ministr financí pocit dobrého hospodáře.

Hned však přidá, že reprezentace na šetření zase až tak velkou zásluhu neměla. „Hlavně proto, že ubytování v Seefeldu jsme museli zaplatit až do 25. června, i když už o devět dnů dřív jsme balili a vraceli se domů. Pravdou ale je, že Rakušané nám přispěli, neboť soustředění národního mužstva v Korutanech před cestou na mistrovství Evropy zaplatili za český nároďák oni.“

Dvě minuty přišly na 95 miliónů

Šedá eminence českého fotbalu tak pomalu odkrývá konečný účet za EURO. Z částky 8,4 milionů eur, které na účet přijdou od UEFA, odečte náklady ve výši 2,84 miliónů eur a pak sám začne porcovat. Svazu 2 834 000 eur, hráčům a realizačnímu týmu 2 264 000 eur, zbytek pak nadaci mládeže. Nějakých 566 miliónů.

„Takže čistý zisk pro náš fotbal bude dělat 90 milionů. A k tomu deset dalších z Fondu solidarity UEFA, které ovšem dostanou přímo ligové kluby, z nichž se rekrutovali reprezentanti,“ žongluje Jaroslav Vacek desítkami miliónů, hned však zvážní.

„Ty dvě minuty, během nichž jsme v Ženevě prohráli zápas s Tureckem a tudíž i postup do čtvrtfinále, nás přišly pěkně draho. Vyčíslil jsem si je na 95 miliónů, protože kluby by dostaly dalších 15 miliónů korun, svaz 55 miliónů a také trenér Brückner by mohl porcovat mezi sebe a své lidi o 25 miliónů víc.“

Realita je však skromnější – trenérský doyen z Hané si musí vystačit s 55 milióny. Fotbalový ministr financí Vacek nechce ovšem ani naznačit, jakým klíčem se Brückner při porcování odměn řídí. „Mě to ani nezajímá. On navrhne, já platím. Do konce třetího kvartálu s šampionátem definitivně zúčtujeme, před koncem roku budou mít všichni peníze na účtu. Někteří ale až po Novém roce, protože si to tak přejí. Jejich věc,“ krčí rameny.

Za Portugalsko 15 miliónů, kolik teď?

Výše odměn by měla zůstat v tajnosti, ale třeba po evropském šampionátu v Portugalsku se na veřejnost dostala. Zatímco nejlépe cenění hráči brali kolem sedmi až osmi miliónů, Brücknerovy prémie za účast české reprezentace v semifinále dosáhly 15 miliónů korun. Podle fotbalových expertů šlo ovšem o standardní dělení, neboť trenér musí být výjimečně motivován a jeho odměna by měla činit dvojnásobek toho, co kasírují hráči.

Po letošním šampionátu se dá tudíž odhadovat, že Brücknerem nejvíce cenění reprezentanti si přijdou na čtyři milióny, zatímco trenér na osm.

Reklama

Související témata: