Hlavní obsah

Necid předvedl Radovi, že v Rusku nezahálí

PRAHA

Dobré i špatné zprávy dostal ze všech koutů Evropy kouč fotbalové reprezentace Petr Rada. Kvalifikační dvojzápas ve Slovinsku (28. března) a se Slovenskem (1. dubna) již klepe na dveře, a tak roli hraje každý čerstvý poznatek. Potěšitelné je, že své střelecké vlohy v Rusku potvrdil talentovaný Tomáš Necid. Hned v prvním důležitém utkání za CSKA Moskva!

Článek

Zařadil se do zástupu těch, kteří měli obavy, co s mladým útočníkem přestup do Ruska udělá. Kouč národního týmu Petr Rada se netajil tím, že by mu bylo milejší, kdyby Tomáš Necid jaro ještě odkopal ve Slavii a pak teprve odešel do CSKA Moskva. Nejen Rada si však mohl oddechnout. Po víkendu se zdá, že mladý kanonýr chytne svou šanci za pačesy.

Soutěžní premiéru v novém dresu měl skvostnou. Jako střídající hráč se Necid proti Kazani hned dostával do šancí a v prodloužení zajistil gólem ve 112. minutě svému CSKA Moskva zisk ruského Superpoháru. „Jsem hrozně rád, že mi první zápas za CSKA takhle vyšel a dal jsem klubu i fanouškům důvod k radosti. Měl jsem víc šancí, ale chybělo mi štěstí. Hlavně že jsme vyhráli,“ jásal útočník, který v přípravných zápasech nasázel pět branek.

Necid se tak stále víc dere i do sestavy reprezentace. Také v ní svůj debut v San Marinu hned vylepšil gólem. „Tomáš je mladý, ale se Slavií si toho už prošel dost. Záleží na tom, jak se popere s přechodem do Ruska. Rozhodně je to útočník, který má na to, aby výkonnostně rostl,“ dělá si Rada velké naděje, že by se Necid mohl třeba stát novým Kollerem.

Teď je nejpodstatnější, aby „Necka“ v Moskvě pravidelně hrál a neseděl na lavičce jako spoluhráč Kalouda. „Necid je jedním z hráčů, kterým patří budoucnost CSKA. Budeme pracovat na tom, aby svůj potenciál naplňoval zápas od zápasu,“ liboval si slavný brazilský trenér Zico, jemuž se mladý Čech postaral o vítězný soutěžní debut na lavičce CSKA.

Někteří bojují o titul, jiní o místo

K pozitivům víkendu také patří, že třeba záložník Matějovský odehrál za druholigový Reading celý zápas nebo že někteří reprezentanti dál útočí na mistrovský titul. Drobného Hertha vede tabulku v Německu, Polákův Anderlecht v Belgii a Pospěchův a Sionkův FC Kodaň v Dánsku.

Právě Sionko však patří k hráčům, kteří se v klubu obtížně dostávají do sestavy. V poslední době už několikrát splnil roli žolíka národního týmu a Rada ho moc potřebuje. Když se těsně před zápasem v Maroku zranil, trenérovi v ofenzivě citelně chyběl.

Jenom minuty v poslední době sbírá také Rajnoch v Chotěbuzi a Rozehnal je na tom v Laziu Řím ještě hůř. Český stoper se prozatím trvale usadil na lavičce náhradníků a do zápasů nezasahuje.

Brankáři:
Petr Čech - Léčba Hiddinkem působí blahodárně i na něj. Chelsea vyhrála ve čtvrtfinále Anglického poháru v Coventry 2:0, tedy znovu s čistým štítem.
Jaroslav Drobný - Hertha vyhrála 3:1 v Chotěbuzi a uniká v čele bundesligy. Nemuselo ji tak mrzet, že český brankář dostal ušmudlaný gól.
Obránci:
Zdeněk Grygera - Kvůli lehčímu zranění vynechal turínské derby, v němž Juventus porazil FC 1:0.
Marek Jankulovski - Užívá si posunu do zálohy. Přihrál na gól Inzaghimu, byl i u jeho třetí trefy a AC Milán porazil Bergamo 3:0.
Michal Kadlec - Po jeho centru se kopala penalta za ruku, jejíž autor byl vyloučen. Leverkusen však doma uhrál s Bochumí jen remízu 1:1.
Zdeněk Pospěch - Drží si stabilní místo v sestavě FC Kodaň, který vyhrál na hřišti Randers 3:0.
David Rozehnal - Lazio Řím vyhrálo v Neapoli 2:0, stoper se na to již počtvrté jen díval z lavičky.
Tomáš Ujfaluši - Založil gólovou akci, kterou zakončil Forlán. Atlétiku se proti gigantům daří a v madridském derby remizovalo na Realu 1:1.
Záložníci:
David Jarolím - Tentokrát se mu nedařilo a byl v 71. minutě střídán. Jeho Hamburk prohrál na půdě Mönchengladbachu 1:4.
Radoslav Kováč - West Ham měl volno.
Marek Matějovský - Sláva, hrál celý zápas. Rozehrál rohový kop, který Readingu pomohl k remíze 2:2 v Plymouthu.
Jaroslav Plašil - Hrál celý zápas, v němž si Pamplona domácí porážkou 1:2 s Gijónem znovu přitížila u dna tabulky.
Jan Polák - Anderlecht vede belgickou ligu. Doma porazil Waregem 2:0, defenzivní záložník hrál celý zápas.
Jan Rajnoch - Nastoupil až v 83. minutě a Chotěbuz doma podlehla Hertě 1:3.
Libor Sionko - Musí se prát o místo, za FC Kodaň nenastoupil.
Útočníci:
Milan Baroš - Byl aktivní a donutil soupeře k vlastnímu gólu. Hrál poločas a Galatasaray porazil Bursaspor 2:1.
Roman Bednář - West Bromwich měl volno.
Martin Fenin - Kvůli karetnímu trestu za Frankfurt v Bielefeldu nenastoupil (0:0).
Tomáš Necid - Bingo. V ruském Superpoháru přišel na hřiště v 78. minutě a svou třetí šanci v utkání přetavil v prodloužení ve vítězný gól! CSKA Moskva zdolal Kazaň 2:1.
Václav Svěrkoš - Tentokrát se netrefil a oslabené Sochaux nakonec prohrálo v Le Havru 1:2.

Reklama

Související témata: