Hlavní obsah

Trenér Rada uvažoval po prohře se Slováky o rezignaci

PRAHA

Zatímco kouč české fotbalové reprezentace Petr Rada byl po kvalifikační prohře se Slováky naprosto zdrcený a přiznal, že bezprostředně po zápase dokonce uvažoval o rezignaci, jeho slovenský kolega Vladimír Weiss jenom zářil. „Aby ne, když Praha patřila nám. Na hřišti i v ochozech,“ doslova se rozplýval kormidelník slovenského týmu.

Článek

Trenér Petr Rada moc dobře ví, do jaké mizérie se po prohře se Slovenskem se svou reprezentací propadl. I proto sám přiznal, že bezprostředně po zápase uvažoval o rezignaci.

„Ano, měl jsem ji v hlavě. Teď se ale musím na utkání znovu podívat a všechno vyhodnotit. A potom - mé další působení u národního týmu je spíše otázkou pro vedení fotbalového svazu,“ přiznal Rada. „Jsme v těžké situaci, ale vzdávat bychom se neměli. Čekají nás ještě čtyři zápasy a v nich se musíme pokusit o maximální bodový zisk. Musíme však o něj bojovat i pokud bude jen malá šance na postup,“ netajil Rada zklamání z výkonu, který jeho svěřenci předvedli.

Škoda Jarolímovy tyče

Přitom si pořád myslí, že je schopen reprezentaci probudit. „Tím, že se někteří absentující hráči uzdraví, tím, že budu s hráči mluvit,“ prohlásil a litoval, že ve druhé půli se neujala Jarolímova střela razítkující tyč. „Byla to smůla. A pak přišla chyba při standardní situaci soupeře, obránci nebyli dostatečně pozorní, necouvali a Slováci nás ztrestali. Závěrečné snažení se změnilo už jen v křeč.“

Kouč slovenské reprezentace Vladimír Weiss se samozřejmě rozplýval. „Vyhrát v Praze, dát na Letné dva góly a ještě k tomu světovému brankáři Čechovi, to se nepoštěstí každý den. Na to budeme vzpomínat dvacet, třicet let. Já tedy určitě. I proto, že Praha patřila nám. Na hřišti i v hledišti,“ liboval si.

„Byl to výborný zápas se šťastným koncem pro nás, v němž jsme ale podali poctivý výkon. Za nasazení a bojovnost jsme si ale vítězství zasloužili, protože hráči si sáhli až na dno sil,“ glosoval utkání, ale hned dodával: „Naše šance na postup je dnes větší, než byla včera, ale s mladým mužstvem je třeba dál pracovat. Z vítězství nad Čechy proto nedělám kdovíjaké závěry, protože nás čeká ještě dlouhá cesta,“ zůstával navzdory tříbodovému importu z Prahy na pevné zemi Vladimír Weiss, který se po historické výhře svého mužstva v Praze stal pro celé Slovensko národním hrdinou.

Útlum jsme nezlomili, litoval Čech

Češi si moc dobře uvědomují, že situace ve skupině už je kritická. "Jsme v útlumu, který se nám nepodařilo zlomit. Teď už budeme muset všechny ostatní zápasy vyhrát a doufat, že ostatní soupeři ztratí. A přesně to jsme nechtěli," litoval kapitán Petr Čech. Poukázal však, že mužstvo udělalo pro vítězství maximum. "Je to paradox. Zahráli jsme lépe než ve Slovinsku, ale bod tentokrát nemáme žádný," dodal Čech.

Smolíčkem zápasu se stal David Jarolím. "Zase jsem trefil jen tyč, to je pro mě v této sezóně typické. Stalo se mi to asi pošesté... Kdybychom se ujali vedení, tak věřím, že jsme vyhráli. Ale to je fotbal. Slováci byli o hodně šťastnější," líčil kapitán Hamburku. V šatně zavládlo mrazivé ticho. "Po takovém zápase se těžko hledají slova, byl to pro nás šok. Nějaké zápasy ještě zbývají, ale nechtějte teď po mně kalkulovat, jak daleko pro nás postup na šampionát je," kabonil se Jarolím.

Reklama