Hlavní obsah

Vackova averze se táhne od Anglie, nebyl Uhrin překvapen, že se trenérem nestal

Nikdo z tuzemské fotbalové generality se nenamáhal zvednout telefon a alespoň zavolat: „Sorry, reprezentačním trenérem jsme zvolili Straku!“ Až od novinářů se kouč vicemistrů Evropy z šestadevadesátého Dušan Uhrin musel dozvědět, že v úterním dopoledni se doporučení komise expertů změnilo při volbě nového trenéra české fotbalové reprezentace v bezcenný cár papíru a on je vyšachován ze hry.

Foto: Archiv

Trenér vicemistrů Evropy z Anglie 96 Dušan Uhrin se k české reprezentaci nevrátí.

Článek

Musíte být hodně zaskočen a zhrzen, že si tucet tuzemských fotbalových vládců vybralo pro reprezentaci jiného trenéra…

Jsem spíše překvapený tím, že zákulisní boje měly nakonec navrch nad názorem expertní skupiny složené z fundovaných odborníků, kteří mě k reprezentaci doporučili.

Neříkejte, že vás osobně se překvapivý verdikt nedotkl…

Ale samozřejmě to trochu zamrzelo, ale osobně neberu rozhodnutí výkonného výboru nijak tragicky. Spíše mně vadí způsob, jakým byla vyjádřena neúcta k odborníkům, kteří v expertní skupině seděli a jednali. Neúcta k nim a zároveň i k celému našemu fotbalu.

Měl v sobě někdo z fotbalové generality alespoň tolik slušnosti, aby zvedl telefon a sdělil vám, že ukázali a rozhodli se pro Františka Straku?

Ale vůbec ne. Z členů výkonného výboru nezavolal nikdo, tu zprávu jsem se dozvěděl až od vás novinářů.

Jak vám v tuto chvíli je?

Přiznám se, všelijak. Ještě že jsem si udělal v úterý osobní radost. Právě jsem totiž přebíral nové auto, které jsem si koupil.

To abyste se mohl rozjet do Jablonce za Františkem Komňackým, který měl být vaším asistentem a jenž byl verdiktem dvanácti strahovských vládců rovněž ze hry vyšachován?

Já už měl dopředu tušení, že některým z členů výkonného výboru po chuti nebudu, takže zvolen být vůbec nemusím. I proto jsme se s Františkem Komňackým dohodli, že dopředu nic řešit nebudeme a že za ním přijedu teprve v momentě, kdy výkonný výbor rozhodne. Teď už opravdu do Jablonce nemusím.

Chcete tím naznačit, že máte ve výkonném výboru úhlavní nepřátele? Vacka, Hrdličku, Mokrého a spol., kteří zvedli ruku proti vám?

Nevím, kdo ruku zvedl, ale je mně jasné, že třeba pan místopředseda Vacek má proti mně i po třinácti letech, co od evropského šampionátu v Anglii uběhly, silnou averzi.

Důvod?

Tenkrát jsme se dostali do konfliktu, neboť mně nebyly po chuti obchody a kšefty, které během šampionátu dělali společně s reprezentačním manažerem Paskou přímo v táboře české výpravy. Tehdejší předseda svazu František Chvalovský se postavil na mou stranu a oni museli se svými obchody náš tábor opustit. To mně nezapomněli, což jsem ostatně v průběhu let pocítil hned několikrát.

Třeba?

Třeba když jsem jednal na Slovensku o tom, že převezmu tamní reprezentaci, třeba když jsem dostal nabídku z Dinama Záhřeb. Všude slyšeli, že jsem už všeho dosáhl a nemám motivaci. Teď ostatně zase.

Máte ji?

A obrovskou, protože národní mužstvo je samo o sobě obrovskou motivací. Přiznám se, že jsem se na práci moc a moc těšil.

Třeba se jí dočkáte, až v červnu zasedne valná hromada a zvolí nový výkonný výbor, který by měl o reprezentačním trenérovi znovu jednat…

Vy tomu věříte?!

Příliš ne, ale jde o vás.

Uvidím co bude, všechno se seběhlo hrozně narychlo.

Koncem minulého týdne jste ale ještě tvrdil, že do trénování máte zase obrovskou chuť a že nejpozději od července chcete zase někde působit.

To platí pořád, ale musím se rozhodnout. Mám nabídku ze zahraničí, jsem v permanentním kontaktu s jistým Kanaďanem, který chce koupit západoevropský fotbalový klub na velice solidní úrovni. Láká mě, abych tam šel dělat trenéra a manažera současně a dost nelibě nesl, že jsem se chtěl upsat české reprezentaci.

Teď může být v klidu, protože jste volný…

Právě, musím mu zavolat, i když nevím, zda nabízenou práci vezmu.

Reklama

Související témata: