Hlavní obsah

Žádnou kolébku na oslavu gólu jsem si nenachystal, tvrdil čerstvý otec Baroš

Přiletěl za reprezentací se zpožděním jako čerstvý otec, žádnou legrácku na oslavu gólu však Milan Baroš cestou z Istanbulu do Prahy nevymýšlel. Žádnou kolébku ala Brazilec Bebeto, které se tleskalo už na světovém šampionátu v Americe, žádnou teatrální scénku, jimiž na tuzemské fotbalové scéně proslul třeba Petr Švancara. „Nejdříve bych ten gól musel v Bratislavě dát,“ smál se Milan Baroš dotazu Sport.cz, zda pro syna Patrika také něco vymyslel a na Tehelné pole připravil.

Článek

Asistovat u porodu, to chce od každého chlapa kus odvahy...

Ale je to zážitek. Něco neskutečného, takže v tu chvíli jde všechno stranou.

Kus statečnosti to však každopádně vyžaduje. Choval jste se statečně?

To musí říci manželka....

Proč jste se vůbec rozhodli pro porod v Istanbulu?

Protože kdyby manželka rodila v Čechách, trvalo by přece jen delší dobu, než by za mnou mohla do Turecka přiletět. V Istanbulu jsme našli slušné podmínky, o manželku bylo a je výborně postaráno, nic ji nechybí a proto jsme se rozhodli pro porod tam.

Nakonec jste ji ale musel nechat u Bosporu samotnou a odletět...

Nic příjemného to pro nás nebylo, ale takový už je fotbalový život. Člověk si vybírat nemůže... Naštěstí do Istanbulu přiletí manželčiny rodiče a s ní a malým budou v příštích dnech.

Takže šlo jen o fámy, že se hned po sobotním kvalifikační duelu v Bratislavě vracíte zpátky do Istanbulu?

Samozřejmě, zůstávám i na středeční utkání proti San Marinu.

Můžete se teď, pár dnů po narození prvního potomka, soustředit na fotbal? Dokáže se člověk v takové chvíli vůbec koncentrovat na veledůležité utkání, jež českou reprezentaci v Bratislavě čeká?

Ale samozřejmě, protože vše dobře dopadlo, manželka a syn jsou zdraví a v pořádku, takže mohu myslet jen a jen na fotbal a zápas, jenž nás čeká.

Myslíte, že Slovákům nahání návrat útočné dvojice Baroš - Koller, která se v reprezentaci schází zase po roce, vítr? Že je vy dva strašíte?

My se musíme soustředit především sami na sebe a snažit se zopakovat výkon, jaký jsme podali v přípravě proti Belgii.

Ale asi nepopřete, že s Kollerem po boku se vám hrálo v české reprezentaci vždy výborně...

To já ale tvrdit vždycky. Odehráli jsme spolu spoustu zápasů, takže vím, co od něho čekat. Dovede podržet míč, chodí na útočné i obranné standardky, pouští se do osobních soubojů, sklepává vysoké míče, které mohu sbírat, což je pro mě samozřejmě velká výhoda. Úplně něco jiného, než když operuji v útoku sám a spoluhráči hledají dlouhými balóny jen mě.

Takže jste si hned na prvním tréninku po vašem příletu spolupráci připomněli a vyzkoušeli...

Tak to ne, ani jsme se na hřišti vlastně pořádně nepotkali. Příprava byla totiž zaměřena na nácvik standardních situací, takže jen bago jsme si zahráli...

Přitom právě na vás dva a vaše góly bude reprezentace u Dunaje hodně spoléhat...

Bude úplně jedno, kdo branku dá, protože podstatné bude vyhrát. Třeba 1:0 gólem ze standardní situace, ale vyhrát.

Prostě i pro vás je střetnutí se Slovenskem otázkou života a smrti, kvalifikačního bytí a nebytí...

Jasně, protože další šanci nemáme. Proto se koncentrujeme pouze na vítězství, proto jedeme do Bratislavy, abychom Slovákům vrátili pražskou prohru.

Svedete to?

Fotbalovou kvalitu máme, a když podáme týmový výkon, mělo by se to povést.

Takže žádná nervozita? Opravdu žádný strach a obavy z utkání, v němž půjde o všechno?

Na tlak, atmosféru velkých zápasů, stejně jako na plné tribuny jsme všichni zvyklí, takže v tom problém rozhodně nebude. A o patřičnou motivace strach také nemám. Mnohem důležitější bude neztratit hlavu, aby snad někdo nevyletěl, nenechal se vyloučit a my nehráli třeba od desáté minuty jen v deseti. Ale jsme zkušeným týmem, takže věřím, že se něco takového nestane, zápas zvládneme a v kvalifikaci budeme pokračovat dál. Vůbec si nepřipouštím, že by bratislavským duelem měla naše cesta za postupem skončit.

Bude to i na vás. Chce to dát gól či dva, v historických statistikách českém, resp. československé předstihnout legendárního Antonína Puče, dostat se na druhé místo za Kollera...

Historické tabulky jsou sice lákavé, ale k čemu by byly mé dva góly, kdybychom nakonec se Slováky 2:3 prohráli?! Proto ať dá v Bratislavě branku kdokoli z nás, ale hlavně ať vyhrajeme a na mistrovství světa se dostaneme.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.