Hlavní obsah

Španělští Beatles ochromili Granadu

GRANADA

Vřískot šílících fanoušků nebral konce. Desítky policistů s vypětím všech sil čelili náporu tisícovky příznivců fotbalistů Španělska, kteří právě dorazili do pětihvězdičkového hotelu Nazarias na okraji Granady, kde na ně čekal dychtivý dav. Bylo krátce před čtvrteční třináctou hodinou, ale jižní část města v Andalusii byla v tu chvíli totálně ochromena. Čas se prostě zastavil v okamžiku příjezdu úřadujících mistrů světa a Evropy, kteří v pátek ve 22 hodin sehrají na zdejším stadiónu utkání kvalifikace ME 2012 s českým týmem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fanoušci vítají před hotelem fotbalisty Španělska, kteří přicestovali do Granady na páteční kvalifikační utkání ME s Českou republikou.

Článek

Už dvě hodiny před očekávaným příjezdem autobusu se svěřenci trenéra Del Bosqueho z letiště kousíček za Granadou se u vchodu do dočasného útočiště španělských fotbalistů tísnily stovky dychtivých fanoušků s vlajkami a tvářemi pomalovanými národními barvami. Minimálně z poloviny tvořily zástup mladé dívky v rudých dresech španělského národního týmu.

Plakátů Fernanda Torrese, Ikera Casillase, Davida Silvy, Davida Villy či Gerarda Piquého se srdíčky a vyznáním lásky byly nad hlavami žen desítky. Nechyběly ani transparenty s nápisy „Iker je Bůh“ či „Španělsko šampiónem navždy“. Davu pranic nevadilo, že fotbalisté měli po příletu z Madridu zpoždění skoro hodinu. Čas si fanoušci krátili vyvoláváním jmen svých miláčků.

Novináři čekají před hotelem na fotbalisty Španělska, kteří přicestovali do Granady na páteční kvalifikační utkání ME s Českou republikou. foto: ČTK/Radek Petrášek

Policisté trpělivě umravňovali desítky chlapců šlapajících po květinové výzdobě hotelu. Když se pak na dohled Nazariasu objevil motocykl s majáčkem, španělští fanoušci zpozorněli. Brzy totiž dorazil s doprovodem policistů autobus s nejlepším týmem světa. A příznivce zachvátila bezbřehá euforie. Policisté nebyli schopni lidi udržet. Zapření ze všech sil drželi zátarasy, na které se tlačil vřeštící dav lačnící dostat se co nejblíže svým hvězdám.

První vyskočil Valdés

Když postupně ikony španělského fotbalu vystupovaly z autobusu, dav šílel. Hotelová ochranka se marně snažila vytvořit kordón, kterým by hráči prošli k výtahům. Bylo prostě nemožné fotbalisty zcela izolovat.

První vyskočil ze schůdků autobusu náhradní brankář Victor Valdés. Jen mávnul davu a kvapem mizel v útrobách hotelu. Když na chodník vedoucí k vchodu sestoupili největší hvězdy Španělů jako Torres, Casillas či Villa, byli lidé nadšením bez sebe.

Fanynky nepříčetně pištěly, chlapci skandovali křestní jména hráčů. Ti většinou vyloudili úsměv na tvářích, nechali vteřinku či dvě pro fandy lačnící po fotografii a mizeli do hotelu.

Fanoušci vítají před hotelem fotbalisty Španělska, kteří přicestovali do Granady na páteční kvalifikační utkání ME s Českou republikou.foto: ČTK/Radek Petrášek

Museli se přitom probíjet i přes desítky kameramanů a fotografů.

K nohám Davida Villy přiletělo plyšové prase. Hračku sebrala ochranka, hráč k neurčené fanynce v davu pokynul zdviženým prstem a mizel do hotelu. Šílenství, které v minulém století vládlo kolem legendární skupiny Beatles, si v ničem nezadalo s nadšením kolem borců španělské reprezentace.

Už když se svěřenci trenéra Del Bosqueho sešli v úterý v tréninkovém centru na předměstí Madridu, sledovalo jejich přípravu několik stovek fanoušků. Stejně tak ve středu. Španělé mají totiž všechny tréninky před pátečním utkáním otevřené.

V Granadě pak přistoupili k mimořádnému opatření, když na předzápasovou přípravu na stadiónu rozdávali zdarma vstupenky, aby byli schopni kontrolovat dav lidí na tribunách, protože poslední trénink hlídal jen omezený počet policistů a lidí ze svazové ochranky. Nešlo o žádný úlet. Ač hvězdy španělského fotbalu už dávno odpočívaly na pokojích hotelu Nazarias, dav před vchodem nijak neprořídl, ba právě naopak.

Reklama