Hlavní obsah

Špiónů se nebojí, šišek v posteli však ano. Proto Dovalil zamyká na dva západy

JABLONEC NAD NISOU

Na stole papíry s herními schématy, které očekává od Ukrajinců, Španělů a Angličanů, u přehrávače vyrovnaná cédéčka se sekvencemi zápasů soupeřů ve skupině, v počítači nejčerstvější informace z táborů protivníků. Třeba i tvrzení jedné z mladých hvězd anglického výběru Daniela Sturridge, podle něhož je tým Albionu přes absenci liverpoolského Carrola a záložníka Wilshera z Arsenalu silnější, než před dvěma lety na evropském šampionátu ve Švédsku, tam má trenér české fotbalové jedenadvacítky Jakub Dovalil uloženo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil (vlevo) během tréninkové přestávky

Článek
Fotogalerie

Raději zamyká svůj pokoj číslo 25 na dva západy. A dveře na terasu zrovna tak. Nikoli snad proto, že by se obával cizích špiónů a zvědů, kteří by do Jablonce zbloudili, ale proto, aby se uchránil před žerty a šprýmy svých podřízených.

Žertíky a legrácky asistentů

„Jsou schopni všeho. Stačilo nechat otevřené dveře a našel jsem postel plnou šišek,“ doznává kouč mladého reprezentačního výběru Jakub Dovalil, že si se svými asistenty, maséry a kustody během soustředění v jabloneckých Břízkách užije. „Hned jsem věděl, že to je jejich žertík. Hráči by si to nedovolili,“  poznamenává, že i když pohodu a dobré rozpoložení svých mladých svěřenců před cestou na sever akcentuje, kázeň vládnout musí.

Příliv nejčerstvějších informací také, to se ví. Sbírá je přepečlivě, takže hned vypálí, jak bláhové je domnívat se, že Ukrajina bude příští neděli na evropském šampionátu v Dánsku pro jeho tým jen soupeřem na rozehrání. „Omyl. Oni mají v kádru hned šest hráčů, jež trenér áčka Oleg Blochin uvolnil z první reprezentační garnitury. A nejde rozhodně o mladíky, kteří by si v áčku zakopali pouze pár minut, jako třeba naši Morávek s Hlouškem,“ ví Dovalil moc dobře, že od výsledku úvodního střetnutí se bude zřejmě odvíjet celé další účinkování mladého českého výběru na evropském šampionátu této věkové kategorie.

Cílem postup ze skupiny smrti

Dostali se do skupiny smrti, v níž se postupně utkají s Ukrajinou, Španělskem a Anglií, přesto sedmatřicetiletý kouč cíle nemění. „Samozřejmě že chceme postoupit ze skupiny dál, pochopitelně nejraději společně s Anglií. To by totiž bez ohledu na výsledek semifinále či případného zápasu o třetí místo znamenalo účast na olympiádě v Londýně v příštím roce, což  je náš hlavní cíl,“ neslevuje z úkolu, který postavil před sebe i svých třiadvacet svěřenců.

Hráči jedenadvacítky naslouchají trenérům.foto: Právo/Jan Handrejch

Opravdu už jen třiadvacet, protože o zúžení kádru pro šampionát v Dánsku rozhodl s předstihem a obránce Pavla Čmovše z něho vyškrtl už o víkendu. A to přesto, že poslední slovo mohl vyřknout až po úterním přípravném zápase s rezervou Mladé Boleslavi. „I pro klid a rozpoložení v mančaftu je důležité, aby hráči věděli, na čem jsou,“ vysvětloval, proč svůj verdikt nahlásil do sídla UEFA raději s předstihem.

Slovo padlo na Čmovše

„Pro další kvalifikační cyklus by měl být jedním z klíčových hráčů nového výběru. Stejně jako třeba Vydra, za nímž jsem se byl v Itálii podívat a s nímž samozřejmě také počítám. Pro Dánsko jsme však měli přetlak obránců a i proto Čmovš z kádru vypadl, i když během ročního angažmá v Holandsku udělal velký pokrok,“ poznamenal Dovalil na adresu mladíka, jenž v pražské Slavii nedostal pořádnou příležitost a proto raději odešel do Nizozemska. V ligovém Nijmegenu se sice do kádru áčka nedostal, ale i hostování ve Veendamu mu dalo hodně.

Přípravu jedenadvacítky zpestřil také badminton.foto: Právo/Jan Handrejch

„Rozchod se Slavií neproběhl zrovna idylicky, ale udělal jsem dobře, že jsem do Holandska šel. Ten rok mně dal hodně, protože fotbal se tam dělá jinak než u nás. Všechny tréninky s míčem, preference ofenzívy, zápasy vedené v útočném stylu, hlavně pro obránce je to obrovská škola. Cítím na sobě, jaký jsem udělal fotbalový pokrok,“ překousl mladý legionář Čmovš chvilkové zklamání, že do Dánska na mistrovství Evropy nakonec ve čtvrtek s Dovalilovým výběrem nepoletí. Dvouletá smlouva s Nijmegenem podepsaná letos na jaře mu totiž dává i reprezentační jistotu, kterou trenér naznačil.

Na sever Evropy se ve čtvrtek vydá mladá česká reprezentace bez toho, aby na rozdíl od Angličanů či Ukrajinců sehrála před šampionátem pořádné přípravné střetnutí, trenér z toho ovšem hlavu bolavou nemá.

Počítač ví víc než špióni

„Nabídky jsme sice měli, jenže do Jablonce za námi nikdo přijet nechtěl a my zase nemínili nikam cestovat, protože bychom museli obětovat čtyři dny ze závěrečného soustředění. Mužstvo je dlouho spolu a myslím, že jsme připraveni i bez přípravného střetnutí,“ věří Dovalil výběru, na který vsadil.

„Ostatně, Ukrajinci také nehráli přípravný zápas s Francií s výběrem, jenž pojede do Dánska, ale s mužstvem, s nímž počítají pro další kvalifikační cyklus, Angličany jsme v jejich testu s Norskem sledovali a poznatků samozřejmě využijeme,“ prozradil, že jeho počítač na pokoji číslo 25 v jabloneckých Břízkách je napěchovaný cennými informacemi, k nimž se přes dveře zamčené na dva západy žádný špión nedostane.

Konečná nominace české fotbalové reprezentace do 21 let na ME v Dánsku:
Brankáři: Hanuš (Slavia Praha, 3 starty v jednadvacítce/0 branek), Štěch (West Ham/Angl., 5/0), Vaclík (Žižkov, 12/0),
Obránci: Čelůstka (Slavia, 13/1), Hošek (Teplice, 9/0), Lecjaks (Anderlecht/Belg., 13/0), Mazuch (Anderlecht, 21/1), Řezník (Ostrava, 10/0), Suchý (Spartak Moskva/Rus., 18/0), Vácha (Liberec, 16/1).
Záložníci: Černý (Slavia, 7/0), Dočkal (Liberec, 23/6), Gecov (Liberec, 9/0), Hloušek (Kaiserslautern/Něm., 5/0), Hořava (Olomouc, 15/1), Kovařík (Jablonec, 10/2), Mareček (Anderlecht, 14/1), Morávek (Kaiserslautern, 5/0).
Útočníci: Chramosta (Mladá Boleslav, 3/2), Kadlec (Sparta Praha, 1/1), Kozák (Lazio Řím/It., 10/3), Pekhart (Norimberk/Něm., 22/16), Rabušic (Brno, 8/4).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.