Hlavní obsah

Černý dostal ránu od Hořavy, pak Češi mířili ve Viborgu na radnici

VIBORG

Deštivé počasí a jen patnáct stupňů v dánském Viborgu během pondělí nemohlo českým fotbalovým reprezentantům do jednadvaceti let pokazit vynikající náladu přetrvávající po vítězství v úvodním vystoupení na šampionátu. V neděli svěřenci trenéra Dovalila přemohli 2:1 Ukrajinu a v klidu se chystají na středeční bitvu se Španělskem.

Foto: Radek Malina, Právo

Starosta Viborgu Soren Pape Paulsen dostal od české jednadvacítky dres s podpisy všech hráčů. Trikot předává kapitán Bořek Dočkal, vpravo kouč Jakub Dovalil.

Článek

Skupinka borců základní sestavy z vítězného duelu pod taktovkou fyzioterapeuta Edwina Mahra absolvovala jen lehký regenerační trénink. Náhradníci z prvního duelu na šampionátu či borci hrající jen krátký úsek souboje s Ukrajinci měli na programu hodinovou přípravu.

V jejím finiši se při hře na dvě branky na zmenšeném hřišti náhle k zemi sklátili Milan Černý a Tomáš Hořava. Oba záložníci se srazili u čáry vymezeného hřiště hlavami. Zatímco Hořava brzy vstal, otřesený Černý ležel na trávníku notnou chvilku a jeho stav musel kontrolovat týmový lékař Alexandr Kučera. „Dali si celkem pecku. Milan má velkou bouli na pravé lícni kosti, ale ani v jednom případě není ohrožena možnost startu proti Španělsku,“ říkal Kučera.

Cestou k autobusu z tréninkového hřiště v Bjerringbro vzdáleném 20 kilometrů od Viborgu hráči rozdali několik podpisů nadšeným dětem, jichž se u hřiště v den dánského státního svátku sešlo pár desítek.

Černý raději návštěvu u starosty vynechal 

Po obědě na svěřence trenéra Dovalila čekala společenská událost. Hráči se hodili do gala a v oblecích vyrazili na radnici, kde je očekával starosta Viborgu Soren Pape Paulsen. „Jsem rád, že jste si vybrali naše město ke svému pobytu. Věřím, že se vám u nás líbí a dojdete do finále, v němž se potkáte s Dánskem,“ říkal devětatřicetiletý Poulsen.

Na oplátku dostal od vedoucího české výpravy Rudolfa Bati talíř z českého broušeného skla se znakem Českomoravského fotbalového svazu. Kapitán Bořek Dočkal předal starostovi Viborgu český reprezentační dres s podpisy všech hráčů.

Borci rozložení u třech stolů dorazili na radnici bez Milana Černého. „Nevěděli jsme, jak bude přijetí vypadat. Nikdo neříkal, jestli náhodou nebudeme půl hodiny stát, a tak přestože se nejedná o otřes mozku, zůstal Milan raději na hotelu,“ ujistil týmový lékař, že se stav záložníka Slavie nijak nezhoršil.

Obránci Marek Suchý (vlevo) a Lukáš Vácha při návštěvě u starosty Viborgu. Po vítězném vstupu do šampionátu měli hráči povolený i přípitek.foto: Právo/Radek Malina

Na jezero se nedostali

Zbytek týmu si mezitím připil se starostou. Znalci pocházející z Moravy si kvalitu bílého vína New Age pochvalovali. „Dolejte si. Zítra nehrajete a máte volno,“ pobízela zdrženlivé hráče Betty Ilkivová Misbih, průvodkyně českého týmu. Víno posloužilo jen k přípitku.

Útočník Kozák s brankářem Štěchem neodolali lákadlu v podobě maličkých sladkostí. Následovalo je i pár dalších reprezentantů. „K událostem jako mistrovství Evropy podobná setkání patří. Navíc mně oblek nijak nevadí, všechno bylo fajn,“ nedělal si vrásky obránce Marek Suchý, když tým po půl hodině radnici opouštěl.

„Pan starosta byl rád, že trénujeme v Bjerringbro, kde se narodil. Rovněž jsme rozebrali náš první zápas s Ukrajinou, jemuž byl osobně přítomen,“ přiblížil český trenér Jakub Dovalil obsah debaty s nejvýznamnějším mužem Viborgu.

Původně plánovanou plavbu po jezeře Norreso reprezentanti s ohledem na nepříznivé počasí zrušili. Na hotelu trávili volný čas podle vlastní chuti, před večeří ještě usedli k prvnímu videosestřihu s názvem Španělsko. Středeční vzájemná bitva ve Viborgu může český tým v případě vítězství posunout do semifinále.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.