Hlavní obsah

Fotbalisté jsou rádi, že se v kvalifikaci MS vyhnou Španělsku

PRAHA

Sobotní los kvalifikace o postup na mistrovství světa v Brazílii v roce 2014 české fotbalové reprezentanty spíš potěšil. Hráči s povděkem kvitují, že se ve skupině nepopasují s aktuálně nejlepším týmem planety Španělskem, o jehož síle se přesvědčili už v aktuální evropské kvalifikaci. Italové, další soupeř z prvního losovacího koše, který na český tým vyšel, jsou prý pro reprezentanty o dost přijatelnější.

Foto: Jan Tauber

Ve svém svítivě oranžovém dresu byl brankář Petr Čech hlavní postavou utkání v Dánsku. Brzy na Dány narazí znovu...

Článek

"Mohlo to pro nás dopadnout o dost hůř. Samozřejmě ani teď nás nečeká nic lehkého, ale pořád je naše pozice lepší, než kdybychom třeba zase dostali Španělsko a z druhého koše třeba Francii. To by pak naše šance na přímý postup asi byly o dost nižší," řekl obránce Michal Kadlec.

Zadák bundesligového Leverkusenu považuje Itálii za favorita skupiny B, ale tým kouče Michala Bílka se prý nemusí ničeho bát. "Itálie teď není úplně suverénní, podle mě se s ní dá hrát lépe než se Španěly, kteří nám už ukázali, jak jsou silní," připomněl Kadlec březnový duel na španělské půdě, kde Češi neudrželi senzační vedení, pak při náporu domácích dvakrát inkasovali a odjeli z Granady bez bodu.

"Ale teď to jsou všechno spíš spekulace. Kvalifikace začne až za více než rok, do té doby se může stát spousta věcí u souperů i u nás," řekl Kadlec. I Dánsko ze druhého losovacího koše je prý přijatelným sokem. "Loni jsme si je oťukali během přáteláků, jsme s nimi na podobné úrovni," uvedl Kadlec.

Mistři světa jednou stačí...

Kadlecův parťák z reprezentační obrany Roman Hubník si také prý oddechl, že český tým na Španělsko nenarazí. "Myslím, že Španělsko nám v jedné kvalifikaci už stačilo. Na ně teď asi nikdo moc nemá," podotkl Hubník s úsměvem. "Jsem rád, jaký máme los. Trochu jsem v duchu pomýšlel na to, že by na nás z prvního koše mohlo vyjít Norsko, ale to bych toho asi chtěl už moc. I tak podle mě nemáme špatnou skupinu, je to hratelné," prohlásil stoper Herthy Berlín, který se s Kadlecem shoduje v názoru, že italská "squadra azzura" je papírově nejsilnějším týmem skupiny.

"Ale podcenit se dneska nedá žádný soupeř, o trpaslících se už nedá moc mluvit. Překvapení na úkor favoritů se v posledních letech stává čím dál víc a my se musíme i na zápasy s Maltou nebo Arménií stoprocentně koncentrovat," řekl Hubník. "Ale tyto zápasy musíme stoprocentně zvládat, jestli chceme hrát o postup," podotkl Kadlec.

Michal Kadlec (vlevo) oslavuje svůj gól proti Lichtenštejnskufoto: Právo/Jan Handrejch

Přijatelná skupina, říká Čech

Také brankář Petr Čech označil skupinu za přijatelnou. "Hlavním favoritem je bez diskuzí Itálie. My, Dánsko a Bulharsko jsme plus minus vyrovnaní soupeři. A pak jsou tu dva nevyzpytatelné celky jako Arménie a Malta. Každý z fanoušků si asi myslí, že to s nimi jsou automatická vítězství, ale určitě to tak lehké nebude. Oba celky už dokázaly potrápit favority a sebrat jim body," uvedl Čech, který se informace o losu dozvídal v letadle cestou z Hongkongu, kde byl s Chelsea.

Prý nepočítal s tím, že by mohl český tým mít lehčí soupeře. "Těžko můžeme z třetího koše dostat lehkou skupinu. Bylo jasné, že dostaneme jednoho velkého favorita. A Dánsko i Bulharsko jsou rovněž kvalitní soupeři. Takže je to otevřené. Důležité bude do té kvalifikace dobře vstoupit," dodal.

Roman Hubník (vlevo) v souboji s Darrenem Fletcherem.foto: ČTK/AP

Češi jsou pro Dány lepší varianta než Belgie

Rozporuplné názory zavládly v táborech ostatních týmů skupiny B. Trenér Italů Cesare Prandelli odmítl spekulovat o síle soupeřů, povinností je prý postoupit z jakékoli skupiny. "Jsme Itálie, a tak naším cílem nemůže být nic jiného než vyhrát kvalifikační skupinu," uvedl Prandelli. "Teď se musíme soustředit na kvalifikaci o mistrovství Evropy. Naším úkolem je nadále zlepšovat kvalitu reprezentace, abychom byli pro kvalifikaci o světový šampionát ještě silnější," dodal.

Trenér Dánska Mortel Olsen je rád, že má ve skupině Česko, protože ze třetího koše nechtěl hlavně Belgii. "Česko je také obtížný soupeř, ale naposledy, když jsme ho měli v kvalifikaci, tak jsme postoupili. Já nechtěl hlavně Belgii, která buduje velmi silný tým a v brzké době bude hodně těžkým soupeřem," mínil Olsen.

Naopak dánský stoper Martin Laursen není z losu nadšený. "Nemyslím si, že je to pro nás dobrý los. Mohlo to být mnohem lepší. Těžko teď odhadovat naše šance, protože to budou úplně jiné týmy, než jaké jsou dnes. Přesto myslím, že budeme muset být rádi, když budeme mezi prvními dvěma celky," uvedl Laursen.

Také trenér bulharské reprezentace Lothar Matthäus prý věřil v příznivější los. "Respektujeme všechny soupeře. Domnívám se, že byly v Evropě mnohem jednodušší skupiny. My ale tuto výzvu přijímáme. Jedno je však jisté: Italové jsou velkým favoritem," řekl držitel Zlatého míče za rok 1990 a jeden z nejlepších fotbalistů historie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.