Hlavní obsah

Informace o Kanadě vyzvídali od Kollera

PRAHA

Kanada pro mnohé zavání fotbalovou exotikou, ale čeští reprezentanti z toho nedělají vědu. Věří, že se na soupeře co nejlíp připraví a úspěšný rok zakončí v sobotu v Teplicích výhrou. Informací nemá nikdo nadbytek, a tak může posloužit i útočník Jan Koller, který v Anderlechtu hrával s největší hvězdou kanadské reprezentace, útočníkem Tomaszem Radzinskim.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Nedvěd přichází na reprezentační sraz před přátelským utkáním s Kanadou.

Článek

Radzinski v současné době působí v Evertonu. "Je to nejlepší parťák, se kterým jsem kdy v útoku kopal," řekl Koller. "Stýkali jsme se hodně i mimo hřiště, výborně jsme si spolu rozuměli. Mám na něj jen ty nejlepší vzpomínky a zůstali jsme kamarádi dodnes, i když je každý z nás jinde," prozradil dvoumetrový kanonýr Dortmundu.

Od Radzinského nic nevyzvídal

Jsou spolu stále v kontaktu, naposledy spolu telefonovali před čtrnácti dny. "Těším se na něj, ale že bych od Tomasze dopředu vyzvídal nějaké informace o jejich nároďáku, to ne," usmíval se Koller. "Vždyť já o nich skoro nic nevím," přiznal bez okolků.

Zápas však rozhodně nebere na lehkou váhu. "Už je to vlastně je příprava na mistrovství Evropy a věřím, že se toho dobře zhostíme a zvládneme je, jako ty předešlé. Je úplně jedno, proti komu nastoupíme. Důležité je, že vůbec hrajeme."

O atraktivnějším soupeři se nespekuluje

Nikdo z Brücknerových svěřenců nespekuluje nad tím, zda se v tomto termínu mohlo hrát s někým atraktivnějším. "Šlo o to, kdo bude chtít hrát u nás, my jsme nechtěli nikam cestovat," prohlásil záložník Ajaxu Tomáš Galásek.

"Na papíře je to asi exotický soupeř, já sám znám jen malého rychlého Radzinského z Evertonu. Ale to nás nesmí splést, v současnosti už moc slabých soupeřů není, i když to zní jako fráze. Navenek si to každý asi myslí, ale každý zápas je dobrá škola," dodal.

Ani podle trenéra Karla Brücknera nejsou Kanaďané týmem, který by patřil mezi fotbalové trpaslíky. "V poslední době uhráli remízu s Brazílií, vyhráli 3:1 ve Švýcarsku, prohráli 2:3 ve Finsku a 1:4 v Německu. Mají tam dost hráčů z nejvyšší skotské soutěže a druhé anglické ligy," uvedl kouč, jenž dnes slaví 64. narozeniny. Hráči i realizační tým pro něj mají přichystaný dort.

Nevěd zná hokejisty

Nic nepodcenit a podat maximálně zodpovědný výkon. V tomto duchu hovoří i další reprezentanti. "Asi bych toho dal dohromady víc o jejich hokejistech," usmál se kapitán Pavel Nedvěd.

"Znám jen Radzinského, ale to nic nemění na tom, že ten zápas bereme vážně. Nějaké podcenění rozhodně nehrozí. Kanadský fotbal je u nás velkou neznámou, ale může to být velmi zajímavá konfrontace s herním stylem a mužstvem, o němž asi většina z nás hráčů prakticky nic neví. Budeme se snažit udělat lidem radost," říkal Nedvěd.

Historicky první konfrontace

"Na ten zápas se musíme připravit stejně, jako kdybychom hráli proti Anglii nebo Itálii. Hlavně se do toho nedá jít s tím, že nás Kanada nemůže ohrozit. Rozhodně to není tak, že by měli jednoho dobrého hráče a ostatní neuměli hrát fotbal," uvažoval Galásek.

S Kanadou se česká ani československá reprezentace nikdy v historii neutkala. "Hokejisti to jsou asi lepší, ale i jejich fotbalový tým svou kvalitu má. Vždyť každou kvalifikaci bojují o postup na mistrovství světa," zamýšlel se brankář Petr Čech.

V Rusku se divili

"Těžko bychom asi v tuhle dobu sehnali někoho jiného. Hraje se baráž, některé týmy nechtějí odkrývat karty před losem a blížícím se šampionátem. Pro diváky je Kanada zajímavý soupeř. Možná je to lepší, než kdybychom hráli s někým, kdo tady byl v poslední době pětkrát."

Záložník CSKA Moskva Jiří Jarošík se Kanadou "chlubil" spoluhráčům před odjezdem z Ruska. "Trochu se divili... Ale dneska už nejsou slabí soupeři. Hodně Kanaďanů hraje v Anglii a určitě to nebude slabý tým, spíš jen u nás neznámý."

Reklama

Související témata: