Hlavní obsah

Na Euro by Češi koupili až 80 tisíc vstupenek

PRAHA

Pokud by to bylo v kompetenci Českomoravského fotbalového svazu, dokázal by českým fanouškům v klidu prodat 80 tisíc vstupenek na mistrovství Evropy. Tak velký je v tuzemsku zájem fanoušků o zápasy červnového šampionátu v Portugalsku. Maximálně však čeští diváci mohou využít necelých 50 tisíc lístků, v základní skupině je ČR k dispozici 21 200 vstupenek.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Zájem českých fanoušků vidět své fotbalisty na ME byl obrovský

Článek

Do prodeje ale nešly všechny vstupenky. Jednu čtvrtinu si ponechal svaz pro rodinné příslušníky realizačního týmu, sponzory a jednotlivé prvoligové kluby. "Taková je obvyklá praxe také v jiných svazech, jejichž týmy se šampionátu zúčastní," uvedl Ladislav Malý z agentury Fotbal trading, dceřiné společnosti svazu, která distribuci zajišťuje.

Objednávání bylo letos poprvé možné pouze přes internetové stránky svazu. "Ukázalo se to jako nejlepší způsob, v budoucnu chceme postupovat obdobným způsobem," vysvětlil generální sekretář svazu Petr Fousek. Počítač a speciálně navržený software také rozhodl během středy o těch šťastlivcích, na které se vstupenky dostanou.

Nejvíc "frčely" střetnutí s Německem a Nizozemskem

Největší zájem byl podle očekávání o zápasy českého týmu proti Nizozemsku a Německu. "Na každý z těchto zápasů by se chtělo dostat až 18 tisíc diváků z České republiky," připomněl Malý obrovský zájem fanoušků o zápasy národního celku. Na čtvrtfinále se počet zájemců pohybuje přesně na hranici poskytnutých vstupenek, na semifinále a finále dokonce kvóta není zdaleka vyčerpána.

Ve skutečnosti jsou však udávaná čísla pouze teoretická. Každý žadatel totiž mohl objednat čtyři vstupenky a dá se předpokládat, že fanoušci si skupinově objednávali lístky navzájem, aby měli větší naději při losování uspět. I proto svaz určil další plán, jak se bude postupovat v případě, že si vylosovaní zájemci vstupenky nepřijdou v určeném termínu zaplatit.

Další šance 19. února

Svazový funkcionář František Sahula radil, jak mají fandové postupovat. "Od 9. do 14. února si musí dojít zaplatit vstupenky do jedné z 32 poboček Čedoku," vysvětlil organizační pracovník s upozorněním, že diváci dostanou do ruky zatím pouze voucher. K fyzickému předáním lístků pak dojde až v druhé polovině května na stejném místě.

Pokud si vylosovaní zájemci v určeném termínu lístky nevyzvednou, dostanou ve dnech 16.-18. února možnost k odkoupení také ti, kterým při losu štěstí nepřálo. "Podle pravidla 'kdo dřív přijde...'," doplnil Sahula. Na poslední eventualitu se mohou těšit ti, kteří z různých důvodů o vstupenky v řádném termínu nezažádali. Od 19. do 21. února se totiž budou prodávat zbývající nevyzvednuté vstupenky.

Manipulační poplatek

Ke vstupenkám ještě fotbalový svaz přičte pětiprocentní manipulační poplatek. Celková cena pak bude zaokrouhlena na padesátikorunu. "Tak to umožňuje nařízení Evropské fotbalové unie," zdůvodnil Malý zvýšení sumy.

Pokud český tým nebude už dále na turnaji postupovat, peníze za již dříve zaplacené vouchery se budou v místech prodeje vracet; částka bude ovšem snížena o manipulační poplatek. V případě nejdražší vstupenky na finále, která je 9650 korun, jde téměř o 500 korun.

Vstupenky na vyřazovací zápasy si budou fanoušci vyzvedávat přímo v dějišti turnaje. "Místo nám určí pořadatelé turnaje, my to poté okamžitě zveřejníme," slíbil Sahula.

Zájem o vstupenky na zápasy českého týmu:
Základní skupina:
ČR - Lotyšsko: 9000 (kvóta pro ČR: 5800)
ČR - Nizozemsko: 18 000 (5800)
ČR - Německo: 18 000 (9600)
Vyřazovací zápasy:
čtvrtfinále: 5800 (6000)
semifinále: 3000 (9000)
finále: 3000 (13 000)

Reklama

Související témata: