Hlavní obsah

Třetina Čechů věří v postup fotbalistů do finále ME

PRAHA

Téměř třetina Čechů věří tomu, že svěřenci trenéra Karla Brücknera postoupí do finále červnového evropského šampionátu fotbalistů. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila agentura STEM/MARK. Ta v první polovině března oslovila 1080 respondentů, z nichž většina se na účast českých fotbalistů v Portugalsku dívá s optimismem.

Článek

Češi svým fotbalistům věří, podobně jako hokejistům před nadcházejícím MS. Podle výzkumu je totiž polovina z nich přesvědčena, že národní tým přiveze z turnaje jednu z medailí; to se stane v případě, pokud postoupí alespoň do semifinále. Tam ale podle 23 procent respondentů tým také svou pouť ukončí.

Z 27 procent těch, kteří doufají v postup do finále, jich více než polovina odhadla, že tým úspěšnou cestu dotáhne ke konečnému triumfu. O zisku zlatých medailí je přesvědčeno 14 procent české populace. Naopak osm procent oslovených soudí, že optimismus není na místě, protože Nedvěd a spol. ukončí svou portugalskou misi už v základní skupině.

.:ANKETA:
Jak dopadne česká reprezentace na ME? Hlasujte na konci článku

Český celek má podle výzkumu stejnou šanci na titul jako Německo, které bude jeho soupeřem v základní skupině. Jedenáct procent respondentů si myslí, že si zlaté medaile odvezou Italové, nebo Francouzi. Nizozemce, dalšího soupeře Čechů ve skupině, favorizují pouhé tři procenta oslovených.

Čtvrtina občanů však vůbec nehodlá odhadovat, jak se bude mistrovství Evropy vyvíjet. Šestadvacet procent oslovených se totiž podle agentury o fotbal vůbec nezajímá.

Výsledky průzkumu:
Jak dopadne česká reprezentace na ME?
26 procent - neví
23 procent - skončí v semifinále
16 procent - skončí ve čtvrtfinále
14 procent - ME vyhraje
13 procent - skončí na druhém místě
8 procent - skončí v základní skupině
Jaký tým získá titul mistra Evropy?
26 procent - neví
14 procent - ČR
14 procent - Německo
11 procent - Itálie
11 procent - Francie
7 procent - Anglie
5 procent - Španělsko
5 procent - Portugalsko
4 procenta - někdo jiný
3 procenta - Nizozemsko

Reklama