Hlavní obsah

Hloupost, co Štajner říká. Mluvily z něho emoce, reaguje Bílek na obvinění libereckého veterána

Praha

Humbuk kolem nominace české reprezentace na EURO 2012 vznikl náramný. A dokonce ještě před tím, než trenér Michal Bílek jména svých třiadvaceti vyvolených oznámil. Liberecký veterán Jiří Štajner si totiž na sociálních sítích i v rozhovoru pro Sport.cz hned v neděli postěžoval, že ho kouč z kádru národního celku vynechal, ba dokonce ho obvinil, že tak učinil na nátlak některých manažerů... "Hloupost, mluvily z něho emoce," reagoval Bílek, u něhož má Štajny utrum. Nejenže nejde na EURO, ale ani mezi náhradníky už nefiguruje.

Foto: Milan Malíček, Právo

U trenéra fotbalové reprezantace Michala Bílka má liberecký veterán Jiří Štajner utrum. Na šampionát nepojede, ani mezi náhradníky nefiguruje.

Článek

Štajnerova reakce byla hodně sžíravá a nelítostná. To i s vámi takto mluvil, když jste mu telefonoval, že se mezi třiadvacet hráčů prostě nevešel?

Dovedu ho pochopit, protože jsem fotbal sám hrál a je mi jasné, jak obrovské zklamání zažil, když po telefonátu mém a manažera Šmicra zjistil, že na šampionát nepojede. Měl velmi dobrou sezónu, ale musí pochopit, že se do nominace vejde jen třiadvacet hráčů. Jasně že by si víc hráčů zasloužilo, aby na mistrovství Evropy jeli, ale počet je prostě daný.

To ho ale zřejmě moc nepřesvědčilo, když mluvil o zákulisních tazích a vlivu manažerů!

Nebyla to od něho šťastná vyjádření, mluvil v emocích, které v něm zřejmě převládaly. Jeho obvinění se nezakládají na pravdě.

Takže jste skutečně žádný nátlak agentů a manažerů nezažil? Nesnažil se žádný z nich prosadit své chráněnce mezi vaše vyvolené?

Nic takového, žádný tlak manažerů neexistoval. A navíc - Kolář, kterého jsem do nominace zařadil, nepatří mezi hráče manažera Ondry Chovance, jak o tom Štajner mluvil. To od něho byla hloupost.

Po únorové přípravě v Irsku jste ale dal Štajnerovi naději, které se on zřejmě držel...

Na duel v Irsku jsme ho povolali místo zraněného Rosického, abychom si ověřili, zda na fotbal na reprezentační úrovni stále má. A on to potvrdil. Pro mě ale byl pořád jen další alternativou pro případ, že by pro EURO nebyl k dispozici Rosický či Kolář.

Co tedy při konečné nominaci převážilo? Proč jste dal nakonec přednost Kolářovi?

Odehrál velice dobře závěr kvalifikace, má za sebou dobrou sezónu v Plzni. A nikoli jen jarní, protože stejně jako ostatní plzeňští fotbalisté, jichž je nakonec v nominaci pět, si udržuje formu už druhým rokem. Ostatně, souhra Plzeňáků není také zanedbatelným aspektem.

Nestálo za to ponechat Štajnera alespoň mezi osmičkou náhradníků, kteří budou připraveni na telefonu, kdyby v závěru přípravy došlo k nějakému zranění?

Nepřímo mě obvinil, že jsem pod vlivem manažerských skupin, takže už neuvažuji o tom, že by se do nominace dostal. Ostatně, on sám při našem telefonátu oznamoval, že pojede na dovolenou.

Ale co když se vám přece jen Rosický či Kolář zraní? Máte promyšlené náhradní řešení?

Tuto roli může plnit třeba Plašil, který ji v Bordeaux také mívá. Věřím však, že na šampionátu budu moc spoléhat na Rosického a Koláře, kteří mají mou absolutní důvěru. Štajner o tom od samého začátku věděl a bylo mu tudíž jasné, že na EURO pojede jen v případě, jen když někdo ze zmiňované dvojice bude mít zdravotní problémy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.