Hlavní obsah

Obr Koller zašlápl makedonského trpaslíka

TEPLICE

Fotbalová pohádka se šťastným koncem pro slabšího se v Teplicích nekonala. Čeští fotbalisté si po vypráskání Andorry uchovali střeleckou chuť i v dalším zápase kvalifikace na mistrovství světa 2006 a porazili Makedonii 6:1. Hlavní postavou zápasu byl autor čtyř branek Jan Koller. Češi se vrátili do čela 1. kvalifikační skupiny před Nizozemsko.

Článek

Už hodinu před zápasem proudily na teplický stadion davy fanoušků  a při zahájení utkání byl stadion téměř zcela zaplněn. Prázdnotou zel pouze sektor vyhrazený příznivcům z Makedonie, kterých do Teplic dorazilo sotva pár desítek. To na tribunách s českými fanoušky nechyběly  fotbalové osobnosti a dokonce vzácný host ze zahraničí. Doprovázen Ivanem Haškem se na zápas přijel podívat bývalý kouč Liverpoolu a současný kormidelník Lyonu Gérard Houllier.

Nebylo pochyb o tom, že hlavním důvodem Houllierovy návštěvy bylo pozorování Milana Baroše, kterého by rád vedl ve svém  novém  působišti. A na svého bývalého svěřence mohl být hrdý, protože právě Baroš táhl první pokusy o dobytí makedonské branky. Jednou ale  přestřelil, a pak mu balon směřovaný z přihrávky Kollera v pokutovém území sotva lízl paty jeho kopaček. Vzápětí přihrával do jasné šance v pokutovém území Lokvencovi, ten se ale těsně před brankářem nepochopitelně ukopl.

Panděv šokoval Stínadla

Na začátku patnácté minuty ale přišel šok, když Makedonci ukázali že navlas stejnou situaci dokáží proměnit v gól. Na konci povedené kombinace stál Goran Panděv, jenž doťukl balon za záda bezmocného Čecha.

Češi ale nepolevili ze své aktivity a ochozy je tlačily kupředu. Baroš pálil před pokutovým územím nad branku a Lokvenc hlavičkoval přesně do náruče brankáře Madzovského. K úspěchu však nevedl ani ťukec mezi Barošem a Rosickým, střelu posledně jmenovaného navíc z trestného kopu vytlačil makedonský gólman nad břevno.

Po půl hodině hry musel být mimo hřiště ošetřován Grygera a Makedonců bylo najednou plné hřiště. Slibně rozjetou akci Lazarevského a Panděva ale zastavil ofsajd a Popov následně v dobré příležitosti přestřelil.

Koller zařídil vyrovnání

Bezmoc českého útoku vynikla v plné kráse, když si trojice útočníků přihrávala v pokutovém území tak dlouho, až o míč nakonec přišla. Na nervy ale fanouškům brnkali i obránci, především Ujfaluši měl plno práce s běhavým Lazarevskim.

Přesto to nakonec byli domácí příznivci, kdo poločasovou přestávku strávili jako fanoušci vedoucího týmu. V 41. minutě rozehrál Rosický pokutový kop a Koller jen lehce líznul balon za překvapeného makedonského gólmana. A těsně před přestávkou teplický stadion vybuchl nadšením podruhé, když po levé straně utekl Baroš, jeho střelu sice gólman trochu tečoval, ale dobíhající Koller nekompromisně dorazil míč za jeho záda.

Účet zápasu podepsal Baroš

Do druhé půle už nastoupil český tým nabuzený nevšedním elánem a po čtyřech minutách se dočkal dalšího gólu. Rosický vysunul Baroše, ten ještě před brankářem přiťukl doprava na Kollera, jenž dokonal hattrick. Obrovi ze Smetanovy Lhoty to ale evidentně nestačilo a v 53. minutě se trefil počtvrté, když doskočil nejvýše na rozehraný roh.

A následovaly další šance. V 69. minutě Rosický šikovně rozehrál trestný kop na vyběhnuvšího Baroše, ale jeho křížná střela po zemi jen těsně minula branku. Po faulu na Poláka pískl čtvrt hodiny před koncem španělský rozhodčí penaltu, kterou bezpečně proměnil Rosický.  Když už se zdálo, že zápas se jen v poklidu dohraje pod mexickými vlnami fanoušků, završil gólový účet Baroš.

Česko - Makedonie 6:1 (2:1)
Branky: 42., 45.+1, 49. a 52. Koller, 73. Rosický z pen., 88. Baroš - 14. Panděv. Rozhodčí: Daudén Ibaňez - Ayete, Guadamuro (všichni Šp.). ŽK: Panděv. Diváci: 14 159.
Česko: Čech - Grygera, Hübschman, Ujfaluši - Poborský (78. Zelenka), Rosický, Galásek, Šmicer (60. Plašil) - Baroš - Koller, Lokvenc (46. Polák). Trenér: Brückner.
Makedonie: Madzovski - Lazarevski, Sedloski, Vasoski, Petrov - Krstev (75. Bandulev), A. Mitreski, Šumulikoski (70. Kralevski), Popov - Panděv (67. Grozdanovski), Maznov. Trenér: Santrač.
Tabulka 1. skupiny:
1. Česko870128:721
2. Nizozemsko761016:319
3. Rumunsko841312:1013
4. Finsko630313:109
5. Makedonie922510:168
6. Arménie81165:174
7. Andorra81164:254

Reklama

Související témata: