Hlavní obsah

Řepka má formu, reprezentaci by se nebránil

PRAHA/LONDÝN

Tomáš Řepka si svými výkony v obraně nováčka Premier League West Hamu United říká o nominační pozvánku do reprezentace. V pondělí byl hodnocen jako druhý nejlepší hráč za autorem hattricku do sítě Aston Villy Harewoodem. Hraje sice na pravém okraji obrany West Hamu, ale výborně, podobně jako Grygera stopera v Ajaxu.

Foto: archiv

Tomáš Řepka

Článek

Není tajemstvím, že obrana českého národního týmu má problémy. "Potřebujeme stopera jako je Řepka, ale s ním je to uzavřená záležitost," řekl po utkání s Arménií v Olomouci kouč Karel Brückner. Bolf je zraněný a navíc na podzim nehraje dobře. V národním dresu se nedaří ani Rozehnalovi s Hübschmanem. Navíc znovu chybí zraněný Jankulovski.

"Řešením středu obrany může být povolání Kováče," nabídl jednu z variant Brückner, který k Ujfalušimu poslal v průběhu zápasu v Rumunsku Sivoka a proti Arménii tam stáhl na čas Galáska.

Jedná se však o provizorní řešení a před národním mužstvem jsou klíčové duely s Nizozemskem a ve Finsku, s největší pravděpodobností pak i dva zápasy baráže. Brückner nemá zrovna radost, že hráči v klubech hrají něco jiného než v reprezentaci, ale umí se s tím vyrovnat a hráče přeorientovat. Příkladem je právě Grygera, jenž hraje, a nutno říct, že skvěle, v Ajaxu na místě středního obránce. Dokázal to ve středu i proti Spartě.

Zkrat v baráži neminul i další hráče

Řepka, letitý stoper, zase působí na pravém okraji obrany West Hamu. Přímo se nabízí v této situaci povolání jednoho zkušeného borce a využití druhého tam, kde je zvyklý hrát.

Povolání Řepky má hodně zastánců, ale i odpůrců. Ti druzí poukazují na Řepkovy nelichotivé výroky vůči předsedovi svazu Obstovi a zejména na jeho zkrat v baráži s Belgií před MS 2002. Od té doby uplynulo hodně vody a Řepka se zklidnil. Samozřejmě, nikdy nelze něco podobného vyloučit, ale v odvetě baráže zkratovali i Baroš a Nedvěd.

Svízelná situace s reprezentační obranou potřebuje řešení. Možná je toto jedno z nich. Vždycky půjde o určité riziko, ale to nese trenér tak jako tak. Za povolání některých hráčů je chválen, nebo mu jsou vyčítáni, podle toho, jak dotyční zahrají. Asi by ale stálo za to zvážit všechna pro i proti a především se oprostit od různých výroků nebo osobní zášti. Svést vyřazení z baráže především na Řepku také nebylo úplně fér. Navíc Řepka sám by se povolání nebránil, minimálně by ho zvažoval. Pokud by někdo vzal do ruky telefon a zavolal Řepkovi, možná by stálo za to zkusit vytočit i číslo Pavla Nedvěda...

Reklama