Hlavní obsah

Výsledek je spravedlivý. Bohužel, uznal po remíze s Lotyši Vrba

Praha

Výmluvy nehledal, i když první kvalifikační ztráta v bojích o Francii 2016 trenéra české fotbalové reprezentace Pavla Vrbu nepříjemně zaskočila. „Výsledek je ale spravedlivý. Bohužel,“ uznával po remíze s Lotyšskem. „Jsme tudíž zklamaní, že jsme nezískali tři body, které jsme čekali, ale na druhou stranu máme po první polovině skupiny na kontě body, s nimiž jsme nepočítali. A máme jich třináct. Dnešní remízu budeme tudíž hodnotit až poté, co skupina skončí,“ glosoval výsledek 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Pavel Vrba během utkání kvalifikace ME 2016 s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Na Lotyše jste se důkladně chystali, dlouhé týdny studovali jejich hru, přesto se zdálo, že vás zaskočili.

Jestliže něčím, pak nejen hrou, ale změnami v sestavě. V porovnání s podzimem do ní zařadili hned šest jiných hráčů a i jejich rozestavení se změnilo. Hrálo proti nám úplně jiné mužstvo, než jaké jsme vídali na podzim.

Ani to by ale neměl být pro favorita problém...

Problémem byl gól, který jsme inkasovali. Nebo spíše gól, jenž jsme si dali sami.

Ukázalo se, že další průběh střetnutí ovlivnil až příliš.

Dobývání zodpovědně hrajícího lotyšského obranného valu se pro nás stalo skutečně hodně složité. Soupeř mohl hrát ze zajištěné obrany a my se těžko prosazovali. Hlavně v první půli, kdy byla naše hra hodně upracovaná a pomalá.

Gól jste dostali po doslova tragicky sehrané standardní situaci. Vyčítal jste její provedení hráčům hodně?

Zahráli jsme ji šíleně. Byla to hrubá chyba těch, kteří se na jednoduché situaci podíleli.

Proto střídání Plašila už o přestávce a další rošády, které v průběhu druhé půle přišly?

Musel jsem na vývoj střetnutí reagovat, když jsme prohrávali a nedovedli si s obrannou hrou protivníka poradit. Bylo třeba podpořit ofenzívu, do které jsme potřebovali zapojit víc hráčů než do přestávky. A změny pomohly, protože jsme najednou byli ve středu pole výrazně lepší a naše hra měla vzestupný trend.

Nechtělo to tudíž nasadit Pilaře namísto Krejčího hned do základní sestavy?

Krejčí hrál v podzimní kvalifikaci velice dobře a já tudíž nechtěl do sestavy zasahovat. Nemluvě o tom, že Pilař měl v posledních čtrnácti dnech zdravotní problémy a v Plzni neodehrál ani jeden celý zápas. Pravdou ale je, že jsem od Krejčího čekal víc.

Když ale přišel na trávník, hru oživil a vyrovnávací brankou roli splnil. A dokonce v poslední minutě, jako proti Nizozemcům na samý úvod kvalifikace.

Pravdou je, že když v předchozích kvalifikačních duelech střídal, vždy byl mužstvu platný a hru oživil. Teď zase.

Takže kdybyste se měl rozhodovat o sestavě znovu, asi byste sáhl ke změnám...

Kdyby se hrálo v úterý či ve středu, pak určitě. Co však bude za tři měsíce, to říci nedovedu.

A co Eden, který pro vás dál zůstává prokletý, neboť vám nepřinesl štěstí s Plzní v zápasech Ligy mistrů, s reprezentací v přípravných duelech a teď v kvalifikaci opět ne? Nevyměnil byste ho za Letnou či Plzeň?

Nikdy se nebudu vymlouvat na hřiště. Za to, že jsme ztratili body, nemůže Eden, ale my sami. Není to tudíž o Edenu, ale o hráčích. O tom, že hlavně v první půli jsme předváděli něco zcela jiného, než jsme chtěli hrát.

Ale přesto vás muselo zaskočit, že přišlo jen třináct tisíc diváků...

Překvapilo mě to, čekal jsem jich skutečně víc.

Nakonec museli brát stejně jako vy zavděk jen remízou. Jsou dva ztracené body v úspěšně rozjeté kvalifikaci krokem zpátky?

Roli favorita jsme nezvládli, neboť jsme neuhráli tři body, jak jsme chtěli a čekali. Proto jsme zklamaní.

Myslíte, že jste si zasloužili lepší výsledek?

Výsledek odpovídá tomu, co obě mužstva na hřišti předváděla. Lotyši si remízu zasloužili, protože si připravili dvě tři další situace, z nichž mohli dát gól. Po rohu, poté, co Šabala netrefil prázdnou bránu. My naopak mohli vstřelit vítěznou branku v 93. min Necidem. Výsledek je tudíž spravedlivý. Bohužel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.