Hlavní obsah

ME do 19 let se uskuteční za dva roky v ČR

NYON

Fotbalové mistrovství Evropy hráčů do 19 let se v roce 2008 uskuteční v České republice. Rozhodl o tom výkonný výbor UEFA na svém dnešním zasedání v Nyonu, kde se také zabýval pátečním losováním kvalifikace ME 2008.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

"Přidělení šampionátu devatenáctiletých považuji za velký úspěch. Nabídli jsme odpovídající stadiony, kvalitní zázemí a organizační schopnosti," prohlásil generální sekretář ČMFS Petr Fousek a připomněl, že český tým má jako pořadatel účast ve finálovém turnaji zajištěnu automaticky.

Chybí kvalitní stadióny

Evropský šampionát hráčů této věkové kategorie je podle jeho slov maximem, kterého ČMFS může při žádostech o pořádání závěrečných turnajů dosáhnout. "Kandidovali jsme sice i na uspořádání finálového turnaje hráčů do 21 let, ale se změnou herního systému a při zvýšení nároků na pořadatele jsme z této možnosti vypadli. Na takovou akci totiž nemáme především odpovídající stadiony," vysvětlil činovník.

Kandidatura Českomoravského fotbalového svazu dostala přednost před dalšími šesti nabídkami. Komise mládeže UEFA vybrala Českou republiku pro šampionát v roce 2008 a Ukrajinu pro mistrovství o rok později.

Po třech letech

Do České republiky tak zavítá finálový turnaj některé ze soutěží UEFA po třech letech. Poslední akcí byl evropský šampionát futsalistů, který se uskutečnil před rokem v Ostravě. Finálový fotbalový turnaj hostil ČMFS naposledy v roce 1999, kdy se na Moravě uskutečnilo ME do 16 let. Český tým, v němž tehdy nastupovali například brankář Petr Čech, Plašil, Trojan či Jun, obsadil čtvrté místo.

Závěrečný turnaj devatenáctek v roce 2008 se bude konat v červenci. "Podle rozhodnutí výkonného výboru se turnaj uskuteční na stadionech v Čechách," uvedl Fousek, podle něhož šampionát přispěje k rozvoji mládežnického fotbalu. V kategorii do 17 let uspěly s kandidaturou Turecko pro rok 2008 a Německo o rok později.

Reklama

Související témata: