Hlavní obsah

Nová doba! Vaclík už želatinové medvídky nebaští, protože trenér posílá hráčům i jídelníček

Praha

Nová doba, trenér nakazuje hráčům, co mají baštit. A dokonce už jim i domů posílá jídelníček, mohli by Jarolímovi svěřenci parodovat scénu s vrchním z Bohúšova filmového Dědictví, protože s příchodem nového kouče skutečně začaly v národním mužstvu platit nové pořádky. A nejde jen o vážení a testy během každého srazu, ale i zmiňovaný jídelníček, který hráči dostávají, aby věděli, jak by se měli stravovat a čím by se ládovat rozhodně neměli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář české fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík se už v konzumací želatinových medvídků uskromnil.

Článek
Fotogalerie

reprezentace_domácí_úkoly

Jó na jídlo, na to je Jarolím pes. Slávisté by mohli vyprávět, jak je během angažmá v Edenu hlídal a peskoval, když baštili něco, co nebylo trenérovi po chuti. Samo sebou že se snažili na ,tréňu´ vyzrát. Neschválené maso třeba zahrabávali do příloh, aby si alespoň trochu pošmákli a Jarolíma přelstili.

Málokdy jim to prošlo, protože Jarolím je v tomto směru ras.

Jídelníček jim chodí domů

„Jídelníček obsahující i pokyny, co je třeba při stravování dodržovat, od něho dostáváme," prozrazuje legionář z bundesligového Hoffenheimu Pavel Kadeřábek.

„Je fajn vědět, co by měl člověk jíst, než jde spát, nebo když jsou dva tréninky. Já třeba smažené věci ve fast foodech nikdy nejedl. Nevím, že by si někdo z kluků na omezení od trenéra stěžoval, všichni jsme profíci. A stravování je většinou řízené klubem. Vím, že v Anglii nepředstavují problém vajíčka a fazole, v Itálii zase upřednostňují spíš těstoviny. V týmovém procesu člověk stejně těžko něco změní, spíš doma," přemítá gólman ve službách švýcarské Basileje Tomáš Vaclík.

Právě on byl známý tím, že si na každý sraz napakoval do kufru medvídky z želé, jež zbožňuje. Jako povolený dopink je přibalil ještě na letošní EURO do Francie, ale s tím je konec.

„V mém jídelníčku se toho moc nezměnilo. Mám rád sladké, tudíž i zmíněné medvídky, ale to jsem zredukoval už dříve. A ne kvůli novému trenérovi," ujišťuje s lišáckým úsměvem.

Vážení je na srazu povinné

Jarolím si pochopitelně hráče, které do reprezentace povolává, dovede pohlídat. Na každém srazu zavedl povinné vážení, což za jeho předchůdců Vrby, Bílka, Rady či Brücknera nebývalo zvykem.

„Nenechám kluky chvíli v klidu. Budu je sledovat - a dbát, aby každou chvíli na sobě dělali a tím se zlepšovali," ujišťuje Karel Jarolím, že z nároků a zvyklostí, které praktikoval v klubech, neslevuje ani u reprezentace.

„Testy a vážení na každém srazu, to za pana Vrby nebylo. Zavedl je trenér Jarolím," potvrzuje Tomáš Vaclík.

I domácí úkoly od Jarolíma dostávají

„Navíc dostáváme i domácí úkoly, co bychom měli zlepšit a na čem bychom měli zapracovat. I na sestřih videa, který nám názorně ukáže rezervy a chyby, jichž se dopouštíme, se můžeme podívat, protože ten je k mailu přiložen, " přidává Kadeřábek.

„V mém případě šlo zatím spíše o sestřih minulých zápasů, které jsme odehráli," může se pochlubit Vaclík. „A trenér i telefonuje, aby s námi probral, jak zadané úkoly plníme. Mně naštěstí ještě nevolal," připojuje se Kadeřábek.

„Každému řeknu, na čem by měl dělat. U někoho to může být kondice, protože měl nějaký výpadek, u druhého herní situace, které vycházejí z jeho postu. Hráči na sobě musí dělat. Jestliže máte mít ambice a touhu prosadit se, samotný trénink s mužstvem nestačí," podotýká kouč Jarolím.

„Domácí úkoly mají hráči pořád. Na základě vyšetření, které na srazech děláme, nebo rozboru herních činností. Snažíme se na ně apelovat, každý ví, co má dělat."

Nabízí se pochopitelně otázka, jestli při současné střelecké mizérii vědí i to, jak dávat góly.

„Třeba i to... To už jsou však věci složitější," přiznává trenér, i když doufá, že něco z domácích úkolů hráči pochytili a v pátečním večeru Norům nějakou branku už konečně vstřelí.

Jak dopadne páteční kvalifikační zápas MS mezi Českem a Norskem?
Vyhraje Česko
56,6 %
Utkání skončí remízou
23 %
Zvítězí Norsko
20,4 %
Celkem hlasovalo 13136 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.