Hlavní obsah

Kde jinde by už měl Jarolím vyhrát? Zvláště, když s Nory jde o kvalifikační bytí a nebytí

Praha

Kde jinde by měl s českou reprezentací uspět, než ve „svém“ Edenu? Na pražské Letné se to proti Severním Irům trenérovi Karlovi Jarolímovi nepodařilo, ve Vítkovicích proti podceňovanému Ázerbájdžánu rovněž ne, teď ve třetím domácím díle kvalifikace o postup na světový šampionát 2018 ho v klíčovém zápase s Norskem čeká Eden. Aréna nesoucí si už pomalu stigma reprezentačního prokletí, ale dost možná předurčená k tomu, aby ho právě někdejší slávistický kouč smazal a v bojích o Rusko vykřesal s národním týmem novou naději.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím a asistent Miroslav Koubek (vpravo) během tréninku národního fotbalového týmu.

Článek
Fotogalerie

Reprezentace před Norskem

Když jste se před osmi lety vracel se Slavií ze strahovského vyhnanství do nového Edenu, hned po prvním zápase jste slavil titul. Teď se v něm poprvé představíte s reprezentací, takže by nebylo marné ve slavných návratech pokračovat.

Kdyby to bylo tak snadné, rád bych to samozřejmě udělal. Zvláště, když o důležitosti zápasu s Nory není sporu.

Kvalifikační zápas ČR - Norsko se hraje dnes ve 20.45 v Praze - Edenu, přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž sledujte na www.sport.cz.

Vnímáte ho po předchozích domácích ztrátách jako duel o kvalifikační bytí a nebytí?

V konkurenci s Němci nemůžeme na první místo pomýšlet. Pokud si ale chceme uchovat sebemenší šanci na druhou příčku ve skupině, nezbývá nám než nad Norskem vyhrát.

Jasná premisa, ale řekněte jak, když martyrium se střeleckou nemohoucností je nekonečným příběhem a Eden se ke všemu stává pro reprezentaci už pomalu prokletým stadionem...

Prostě nažhavit hráče tak, aby nebyli přehnaně nervózní ze zmiňovaného vědomí, ale přitom si počínali náležitě odpovědně, protože i to je předpoklad důležitý k tomu, abychom utkání zvládli.

Naladil jste je na tuto vlnu?

Zdají se mi v pohodě. Proto už ani nezdůrazňuji důležitost zápasu, který je čeká.

Takže žádná nervozita? Ani stopa po frustraci z toho, že postupové šance už v samém úvodu kvalifikace tolik devalvovaly?

V každém trochu nervozity je. V někom víc, v jiném méně. A s frustrací je to podobné. Ale zároveň věřím, že jsou nažhaveni natolik, aby momentální stav zlomili.

Máte k podobné víře důvod. Vždyť Norové se zmítající se ve stejné krizi, jako váš tým, což hráčům určitě připomínáte.

Víme o tom, kde jsou zranitelní a kde máme šanci se prosadit, zároveň je nám ale také jasné, že soupeř bude v ofenzivě mnohem nebezpečnější, než byli třeba Ázerbájdžánci, s nimiž jsme doma remizovali. Proto apel na zodpovědnost a kvalitní defenzívu, která se musí stát základem, abychom zápas zvládli.

Skandinávci jsou po předchozích nezdarech docela sebevědomí a věří stejně jako vy, že právě v Praze nepříznivou kvalifikační bilanci zlomí. Rošády v sestavě jim k tomu mají napomoci.

Avizují změny v sestavě, takže jsme sledovali i hráče, kteří se v předchozích utkáních v mužstvu neobjevili. Uvidíme, v jaké sestavě nakonec vyrukují, ale jsme i na jejich případné rošády nachystáni.

Takže slibujete konečně první kvalifikační gól a výhru?

Nebudu prozrazovat, jakým způsobem chceme uspět, ale musíme hrát prostě tak, abychom byli nebezpeční. Znamená to jít za gólem, vytvářet víc situací, kdy bude nabíhat do soupeřovy obrany, chovat se před bránou protivníka jinak, než v předchozích střetnutích. Prostě zápas rozhodnout a vyhrát.

Reminiscence na slávu spojenou s návratem Slavie do Edenu? Vybavil jste si ono první soutěžní utkání, v němž jste mimochodem s Jabloncem remizovali, ligový primát, všechnu to euforii a slávu?

Neměl jste zatím čas, abych si něco takového připomínal, ale jasně že bych chtěl na zmiňovaný úspěch navázat i s reprezentací.

Jak dopadne zápas Česko - Norsko?
Češi zvítězí
55 %
Zápas skončí remízou
21,3 %
Vyhraje Norsko
23,7 %
Celkem hlasovalo 7403 čtenářů.

Reklama