Hlavní obsah

Testování se vším všudy. Lavička vyzkouší další hráče, mladíci si zase osahají dějiště ME

Praha
Aktualizováno

Test to bude se vším všudy. „Opravdu jeden z posledních možných termínů, kdy se můžeme sejít a sehrát dva zápasy s kvalitními soupeři,“ přitakává trenér české reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička. „A také si vyzkoušet hotel v Katovicích, v němž budeme během evropského šampionátu bydlet,“ připomíná manažer Jaromír Šetrle, že druhá z prověrek proti Polsku poslouží i k prověrce ubytování a také stadiónu, na němž se bude v červnu hrát mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězslav Lavička

Článek

Nejdříve příprava se Slovenskem, kterou mladý český celek sehraje 24. března v Karviné, poté přesun do Polska, kde se o tři dny později střetne s domácím výběrem. Opravdu jen výběrem, protože kádry obou týmů doznají za 94 dnů, kdy ME hráčů do 21 let začíná, spousty změn.

„Pochopitelně že nyní i potom v červnu má a bude mít právo první volby reprezentační áčko," vysvětluje trenér Lavička, proč v jeho nominaci chybí třeba Schick, Barák nebo Jankto, které kouč první garnitury Jarolím povolal na kvalifikaci se San Marinem.

„I v červnu dojde k termínové kolizi, protože národní mužstvo hraje kvalifikaci v Norsku, zatímco my se budeme chystat na polský šampionát. V kempu hráče oželíme, protože je máme vyzkoušené, na turnaj by ale měli být k dispozici," věří, že na šampionát pojede s mužstvem poskládaným z nejlepších hráčů.

Březnové přípravné zápasy se Slovenskem a Polskem poslouží k tomu, aby si o nominaci řekli i další mladíci.

„Ti, kteří v nominaci ještě nebyli, nebo ti, kteří se do kádru vrací," narážel Lavička třeba na Stronattiho. Ten se právě kvůli mistrovství Evropy vrátil z angažmá ve vídeňské Austrii zpátky do Čech, aby v Mladé Boleslavi pravidelně hrál a o pozvánku si řekl.

„Už teď dostává šanci. V Rakousku nebyl v ideální pozici, protože v Austrii nehrál, zvolil proto návrat a chce o místo v nominaci zabojovat. V posledním ligovém zápase se Spartou dokázal, že šlo o správné rozhodnutí," kvituje Stronattiho krok Lavička.

Ten se nebál nominovat i pět fotbalistů Sparty (Holzer, Čermák, Sáček, Juliš, Pulkrab), i když letenští mladíci zákonitě doplácí ne nepovedený vstup svého týmu do jara. „Uznávám, že ve Spartě je momentální situace složitější, ale reprezentace by jim mohla pomoci k tomu, aby získali jiskru do dalších zápasů," vysvětlil svou volbu kouč jednadvacítky.

Nominace fotbalové reprezentace do 21 let na přípravné zápasy se Slovenskem (24. března) a Polskem (27. března):
PostJméno a příjmeníKlub
BrankářiLuděk VejmolaMladá Boleslav
Patrik MacejZemplín Michalovce
Lukáš ZimaFC Janov
ObránciMilan HavelBohemians 1905
Patrizio StronatiMladá Boleslav
Michael LüftnerSlavia
Aleš MatějůViktoria Plzeň
Stefan SimičMouscron
ZáložníciAleš ČermákSparta
Václav ČernýAjax
Daniel HolzerSparta
Marek HavlíkSlovácko
Michal HubínekBohemians 1905
Tomáš SoučekLiberec
Michal TrávníkJablonec
Michal SáčekSparta
Daniel TetourDukla
ÚtočníciJakub NečasMladá Boleslav
Matěj PulkrabSparta
Lukáš JulišSparta

Té se nabízí díky konfrontaci s Polskem i možnost vyzkoušet si hotel, v němž bude během červnového mistrovství Evropy v Katovicích bydlet, a stadion v Tychách, na kterém sehraje tři zápasy ve skupině - 18. června s Německem, 21. června s Itálií a 24. června s Dánskem.

„V Tychách jsme chtěli sehrát i přípravu s Polskem, což ale bohužel nevyšlo. Proto si stadion vyzkoušíme alespoň při trénincích. V katovickém hotelu Angelo, kde budeme mít během mistrovství Evropy základnu, však bydlet budeme, takže se připravíme na všechno, co nás v červnu čeká," slibuje si manažer jednadvacítky Šetrle, že i díky tomu by nemělo české mladíky v červnu nic zaskočit.

Reklama