Hlavní obsah

Italové chtějí v boji s násilím pomoc od církve

ŘÍM

Nikoli ze zabití, ale z vraždy hodlá státní zástupce obvinit italského policistu Luigiho Spaccarotellu, který v neděli zastřelil fotbalového fanouška Gabriela Sandriho. Italský fotbal mezitím stále hledá řešení, které by vymýtilo násilí mezi fanoušky. Kromě dočasného uzavření sektorů pro radikální příznivce se funkcionáři rozhodli požádat o pomoc církev.

Článek

Dopravní policista Spaccarotella se zodpovídá ze svého činu v Arezzu, nedaleko kterého na dálničním odpočívadle rozháněl bitku fanoušků Lazia a Juventusu. Při pronásledování jednoho z aut s prchajícími násilníky nejprve vystřelil do vzduchu a vzápětí trefil i auto. V něm sedící Sandri po zásahu do krku na místě zemřel.

"Je to neomluvitelné jednání, protože použití střelné zbraně je až poslední možnost," prohlásil ve čtvrtek státní zástupce Ennio Di Cicco s tím, že nechápe, proč policista pálil přímo na auto. Policista, jenž se po incidentu zhroutil, tvrdí, že střílel do vzduchu a druhý výstřel vyšel nešťastnou náhodou, když sprintoval za autem, aby si alespoň zapamatoval jeho poznávací značku.

Otec oběti: Vrah musí pykat

Sandriho otec žádá pro střelce tvrdý trest. "Mého syna zabil vrah. Žádám spravedlnost, vrah musí pykat," uvedl Giorgio Sandri, který tvrdí, že jeho syn nepatřil mezi fotbalové násilníky. Reagoval tak na zprávy tisku, podle kterých byl Gabriele Sandri zatčen v roce 2002 při výtržnostech v Miláně.

Nedělní tragická událost vyprovokovala další násilnosti, kterým chtějí funkcionáři dlouhodobě zamezit. Prezident italské ligy Antonio Matarrese proto ve čtvrtek požádal o pomoc kardinála Tarcisia Bertoneho, vatikánského státního sekretáře. Matarrese dává dohromady komisi, která by připravovala bezpečnostní opatření a počítá v ní i s účastí římskokatolické církve. Ta by měla v boji proti násilí využít velkého vlivu, který v Itálii má, a odrazovat věřící od páchání násilných činů.

"Kardinál Bertone je velký fotbalový fanoušek. Církev teď potřebujeme, aby nám pomohla se dostat přes toto kritické období," prohlásil Matarrese o kardinálovi, který vedle zastupování papeže Benedikta XVI. stihl i spolukomentovat fotbal pro jednu z italských televizních stanic. Dvaasedmdesátiletý kardinál platí za skalního příznivce Juventusu.

První opatření již vešla v platnost. V pondělí dostali radikální příznivci zákaz výjezdu k venkovním utkáním svých týmů. Ve čtvrtek svaz oznámil, že na všech stadiónech sektory pro příznivce hostí dočasně uzavře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.