Hlavní obsah

Na řadě prvoligových laviček se chystají trenérské rošády

PRAHA

Fotbalová liga zatáhne v pondělí večer oponu za svým dalším ročníkem, ale už nyní se v zákulisí horečně jedná o letních posilách pro hráčské kádry i o změnách na trenérských postech. Těch letošní léto přinese asi více, než bývá obvyklé, navíc trochu nečekaně i u úspěšných týmů.

Článek

Většina klubů sice zatím úzkostlivě tají, kdo bude v létě šéfem jejich lavičky, ale některé chystané změny už na veřejnost pronikly. Spekulacím se chtěli jako první vyhnout ve Zlíně a v Plzni, kde kluboví činovníci dali zřetelně najevo, že jejich týmy dál povedou dosavadní trenéři.

Ve Zlíně si záchranou vysloužil setrvání Pavel Hoftych, slibné plzeňské jaro nijak neohrozilo pozici Stanislava Levého. V souvislosti se západočeským klubem se sice hovořilo o návratu Františka Straky, ale funkcionáři dali v prohlášení jasně najevo, že Levý má jejich důvěru.

Ke změně nedojde ani ve Spartě, přestože trenéru Michalu Bílkovi vyprší po sezóně smlouva. Jenže letenský kouč dnes naznačil, že o setrvání již diskutoval s klubovým šéfem Danielem Křetínským. "Všechno necháme až na konec sezóny," řekl Bílek. Je jisté, že s jeho prací panuje v klubu spokojenost. Pokud totiž v pondělí vybojuje titul, bude prvním trenérem od rozdělení Československa, který získal double.

Nahradí v Liberci Hřebík Lavičku?

Slavia sice prožila v závěru ligy krizi, ale na setrvání Karla Jarolíma se asi nic nezmění. Zvlášť proto, že v průběhu jara prodloužil smlouvu až do roku 2010, a pokud slávisté skončí druzí, bude nakonec sezóna hodnocena vesměs úspěšně.

Otazníky jsou nad jejími největšími konkurenty v boji o pohárová umístění. V Liberci prý skončí Vítězslav Lavička, na což dokonce nemusí mít vliv ani to, jestli jeho tým obhájí mistrovský titul, či zda skončí jen s Pohárem Intertoto. V zákulisí severočeského klubu je totiž okolo jeho postu dlouhodobě rušno. O jeho setrvání hlasovali činovníci už v zimě a tehdy ještě Lavička prošel; teď se ale mluví o příchodu Jaroslava Hřebíka, případně mladoboleslavského Dušana Uhrina, s nímž by si Lavička mohl post prohodit.

Zprávy z Rumunska ale mluví spíše o tom, že Uhrin už je domluven na kontraktu s Politehnikou Temešvár. Kouč to zatím nechce potvrdit, ale tamní média o jeho angažmá mluví jako o hotové záležitosti. Kdo přijde po něm ke středočeskému klubu, to lze jen stěží odhadnout.

Z Jablonce prý odchází kouč Rada

Z Jablonce prý odchází Petr Rada, ale ani Severočeši to ještě nechtějí potvrdit. V souvislosti s reprezentačním asistentem se mluví o několika variantách, možná by po něm rádi sáhli i v Boleslavi. Ani z Teplic zatím nezazněl jasný hlas, kdo bude koučem od léta.

To na Kladně alespoň oznámili, že hledají nového trenéra. Podle všeho padne volba nějakého ambiciózního kouče nastupující generace, jemuž nebude vadit, že bude mít zády dosavadního kouče Miroslava Koubka. Kladenský patriot sice oficiálně svoji funkci opouští, ale měl by působit v nějaké funkci poblíž svého nástupce, a to ne každý trenér snese.

Jisto nemají ani v Brně. Josefu Mazurovi končí smlouva a setrvání brněnského patriota není zdaleka tak jisté, jak by se mohlo zdát. Na rozdíl od Ostravy, kde má Karel Večeřa nejen platnou smlouvu na další rok, ale i pevnou pozici, protože Baník pod jeho vedením zaznamenal vzestup. Pevnou pozici má zřejmě i českobudějovický František Cipro, který v zádech s Karlem Poborským platí za silný tandem. Smlouvu na další sezónu má i mostecký Zdeněk Ščasný.

Zůstane Petržela v Olomouci, nebo vyslyší vábení ruských klubů?

Stejně dlouhý kontrakt podepsal v Olomouci také Vlastimil Petržela, ale toho přesvědčují některé ruské kluby a volání naditého měšce by zřejmě Petržela těžko odmítal. Zvlášť za situace, kdy si na poměry v české lize neustále stěžuje a dává najevo, že je mu zdejší soutěž málo.

I proto se už objevily úvahy, že ho nahradí Pavel Malura, který odvedl dobrou práci ve Slovácku. Zcela jistou záležitostí se zdá být odchod Jiřího Kotrby ze sestupující Příbrami, protože jihočeský odborník má podepsanou dlouhodobou smlouvu jako šéf mládeže v Českých Budějovicích a k Litavce přišel jen na půlroční výpomoc.

Reklama