Hlavní obsah

Francouzští legionáři se před pražským derby raději nescházeli

Hrají v obou nejznámějších českých fotbalových klubech, které si nic nedarují na hřišti i v zákulisí. Přesto jsou Ludovic Silvestre, Tijani Belaid a Mickael Tavares nerozlučnými kamarády.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Lukáš Jarolím (vpravo) se snaží zastavit Sylvestreho ze Sparty - ilustrační foto

Článek

Hrají v obou nejznámějších českých fotbalových klubech, které si nic nedarují na hřišti i v zákulisí. Přesto jsou jeden sparťan a dva slávisté nerozlučnými kamarády a bez ohledu na klubové barvy si společně užívají života v české metropoli. Před pondělním derby domácí Ludovic Sylvestre i jeho "sešívaní" přátelé Tijani Belaid a Mickael Tavares ale styky načas raději omezili. Už totiž stačili pochopit, že si to vypjatost duelu vyžaduje.

Sparťan Sylvestre dorazil do Prahy jako první už před rokem a brzy se stal oblíbencem letenských tribun. Ve Spartě to měli cizinci vždy těžké, ale hráč, který si přivezl čerstvě získaný titul mistra Španělska, k němuž přispěl v dresu FC Barcelona dvěma starty, se rychle adaptoval. V kabině mu nikdo neřekne jinak než "Ludva" a jeho šťastná povaha mu otevřela cestu k řadě českých spoluhráčů.

Také oba slávisté přišli s dobrým fotbalovým "rodokmenem". Belaid dorazil z Interu Milán, Tavares hrával například v Nantes. Sylvestre má navíc posílení pražského rivala trochu na svědomí, neboť Tavaresovi angažmá u konkurenta doporučil a ten zase pobídl mladšího Belaida. Všechny tři je zastupuje stejný agent.

Sylvestre byl prvním průvodcem svých krajanů po Praze, kde během roku rychle zdomácněl. "Praha je krásná, připomíná mi hodně Paříž. Proto mi tu nic nechybí, dokonce jsem si zde už našel přítelkyni," pochlubil se sparťanský záložník.

Po příchodu svých krajanů ještě ožil. Dělí se s nimi o fotbalové radosti i strasti, je jejich hlavním rádcem, i když ani on zatím příliš nepronikl do tajů češtiny. S Tavaresem se znají už deset let a společně sledují u Sylvestreho francouzské televizní kanály.

Na hřišti se letos zatím více dařilo slávistům, protože Sylvestre moc šancí nedokázal. Až při zranění několika spoluhráčů se do sestavy vrátil a znovu byl oporou, zvlášť v Jablonci.

S blížícím se velkým zápasem i francouzské trio došlo k závěru, že kamarádství musí na nějaký čas stranou. Na společné nákupy, kafíčko či večeři v centru města si vyjdou raději až poté, co vášně z derby utichnou. "Volali jsme si, ale před derby se nepotkáme. Ludovic je sice kamarád, ale na hřišti mu nic nedaruju," uvedl Belaid. Na letenského rivala prozradil, že už má pod kůží sparťanské sebevědomí. "Tvrdí, že nás Sparta porazí, ale já mu odpovídám stejně, věřím svým," řekl fotbalista.

Sám si žádné velké derby ještě nezahrál, přestože nevraživost fanoušků AC Milán a Interu je ještě větší než v českých poměrech. "To, že se blíží, je cítit jak v klubu, tak médiích. Všude se o tom píše. Proto se už nemohu dočkat. V Interu jsem hrál jen v derby rezervních týmů," uvedl Belaid.

Sylvestre zažil už loňská derby, která ho prý strhla, ale řevnivost z duelů ve španělské lize to nepřekonalo. "Tam to fanoušci berou až příliš osobně. Fotbal se v tom trochu ztrácí, týden před ním jsou to mediální přestřelky a někdy hodně vyhrocené," vrátil se k působení v Barceloně.

Bez ohledu na výsledek derby se prý po zápase vrátí jejich vztahy k normálu a všichni tři se sejdou už během reprezentační pauzy. Budou k tomu mít pádný důvod - v předstihu mohou oslavit narozeniny Tavarese, kterému bude 25. října pětadvacet let. Koncem měsíce už na soukromí zase bude méně času, protože budou mít plno povinností v evropských pohárech.

Reklama

Související témata: