Hlavní obsah

Řepka dostal od disciplinární komise stop na dva zápasy

PRAHA

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu v úterý zastavila Tomáši Řepkovi činnost na dvě soutěžní utkání. Důvodem bylo nesportovní chování v nedělním ligovém zápase proti Brnu, v němž udeřil míčem do obličeje protihráče Aleše Bestu. Řízný obránce tak bude svému týmu chybět ve středeční odvetě semifinále Poháru ČMFS proti Bohemians Praha a v příštím utkání Gambrinus ligy proti Baníku Ostrava, který se odehraje v sobotu.

Článek

Hned v první minutě zápasu Sparty proti Brnu na letenském stadiónu chtěl zahrávat Tomáš Řepka autové vhazování. Rozhodčí však přiřkli míč soupeři a sparťanský stoper hodil míč Bestovi do obličeje. Brněnský útočník se skácel k zemi a Řepka byl vyloučen.

Mimořádné zasedání disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu zahájil její předseda Alexander Károlyi zápisem hlavního rozhodčího Matějka. "Domácí hráč byl vyloučen za hrubé nesportovní chování a za prudké udeření soupeře míčem do hlavy." Delegát utkání Jaroslav Melichar výrok hlavního sudího schvaloval. "Považuji vyloučení za oprávněné a v souladu s pravidly," pronesl Károlyi vyjádření Melichara.

Tomáš Řepka již v pondělí vydal prohlášení, v němž svého chování lituje. Klub jej potrestal pokutou 200 tisíc korun. "Tomáš snáší celou situaci s pokorou. S trestem je smířen, i proti červené kartě nijak neprotestoval. Včera se omluvil fanouškům i Spartě," řekl na zasedání tiskový mluvčí letenského klubu Jakub Otava, který Řepku zastupoval. Sám obránce se z jednání omluvil dopisem. "Nejednal ale s úmyslem někomu ublížit. Vedení klubu se navíc shodlo na tom, že míč nebyl vržen takovou silou, aby musel Besta tak teatrálně padat. To byl také důvod vznesení protestu proti řízení rozhodčím Matějkem," pokračoval Otava.

Károlyi: Trest nemůže být pomstou

"Rozhodnutí disciplinární komise respektujeme. Řepka nám bude chybět hlavně proti Baníku, je to jeden z našich klíčových hráčů. Určitě mu to bude líto, protože chtěl odčinit své vyloučení proti Brnu. Ale hrajeme o titul, musíme se s touto ztrátou vyrovnat," řekl Otava.

Károlyi uvedl, že komise brala v potaz polehčující i přitěžující okolnosti. "Jednou z polehčujících je to, že jeden zápas už prakticky nehrál, když byl proti Brnu vyloučen už v první minutě. Dále to, že protihráč nebyl zraněn, že klub Řepkovi udělil pokutu, že se hráč po incidentu omluvil, a že byl jedním z nejčistěji hrajících hráčů celého jara. Přitěžujícími okolnostmi bylo to, že se vše odehrálo v době, kdy byla přerušena hra a také to, že nebyl kýmkoliv nebo čímkoliv vyprvokován. Nemůžeme ale trestat podle toho, kdo se jak jmenuje, ale podle toho, co provede. Trest nemůže být pomstou," uzavřel předseda.

Pro známého bouřliváka to byla letošní druhá červená, první dostal za své extempore v Teplicích, kdy urazil hlavního rozhodčího a strčil do pořadatele. Při odchodu do kabin si svou zlost ještě vybil na kameře České televize. Od disciplinární komise tehdy dostal zákaz startu v sedmi utkáních a zákaz nošení kapitánské pásky.

Reklama

Související témata: