Hlavní obsah

VIDEO: Slávisté zahájili přípravu neoblíbenými fyzickými testy

PRAHA

Fotbalisté Slavie se sešli po zimní dovolené na pražské FTVS, kde se tradičně začínalo fyzickými testy. Na běžícím pásu se v pátek postupně vystřídali všichni členové mužstva i s Tomášem Jablonským, jenž se vrátil z hostování v Bohemians. Trenér Jarolím proto postrádal pouze nemocného gólmana Jakuba Diviše a Ladislava Volešáka. „Dnešním dnem začínáme,“ hlásil asistent trenéra Petr Vrabec.

Článek

„Doufám, že hráči splnili své individuální tréninkové plány, ale to se brzy dozvíme. S přípravou začínáme později kvůli Poháru UEFA, kluci si potřebovali po náročném podzimu odpočinout a nabrat nové síly,“ poznamenal Vrabec.

Fyzické testy patří mezi sportovci k nejméně oblíbeným nutnostem. „Nejraději bych je zrušil,“ hlásil ještě před nástupem na rozběhání zkušený Vladimír Šmicer. A není se co divit, protože testy jsou opravdu náročné.

Test nejde odfláknout

Začíná se rozcvičením a rozběháním dvakrát po čtyřech minutách, přičemž první část se absolvuje při rychlosti 11 km/h a druhá o dva kilometry vyšší, to vše při pětiprocentním stoupání. Následuje odpočinek a pak se jde na věc. „Jedná se o stupňovaný zátěžový test do odmítnutí. Začíná se na třinácti kilometrech v hodině a každou minutu se rychlost o jeden kilometr zvýší, navíc se každých 20 sekund provádí záznam,“ popsal test asistent trenéra Jan Netscher.

„Test nejde nijak oblafnout, protože když se na to někdo vykašle před svým maximem, tak to poznáme podle tepové frekvence a také podle vydechovaných plynů. Kluci musí jít na krev,“ pokračoval Netscher. Mezi nejlepšími běžci byli již tradičně Petr Janda s Dušanem Šventem či Markem Jarolímem.

Slávisty čeká náročný víkend

Na testech nechyběl ani kapitán mužstva Erich Brabec a po několikaminutovém běhu měl pásu plné kecky. „Po třech týdnech volna je to znát, ale měli jsme individuální plán, takže by neměl být problém. Teď nás čeká hektický víkend, kdy budeme hrát Tipsport ligu a také v O2 aréně na Fortuna Víkend šampiónů,“ nastínil víkendový program sešívaných Brabec.

Podle asistenta Petra Vrabce by se zvládnutím náročného víkendu neměl být problém. „Musíme hráče rozdělit s béčkem tak, aby zátěž byla na všechny stejná,“ doplnil.

Příští týden běžky a spinning

Příští týden budou slávisté již naplno nabírat fyzickou kondici ve Špindlerově Mlýně, máknou si především na běžkách a při spinningu. „Mně to takto vyhovuje, myslím, že je to dobře rozložené,“ řekl kapitán mužstva.

Běžkám se naopak bude chtít vyhnout Vladimír Šmicer, jenž by se mnohem raději viděl na rotopedu při spinningu. „Bojím se, že bych si při běžkách něco udělal. Spinning je pro mě lepší a navíc mě baví. Taky se příliš netěším na výšlapy s válcem na zádech do kopce k chatě, to bych opravdu nemusel. Celkově se však na soustředění těším,“ nechal se slyšet Šmicer.

Reklama

Související témata: