Hlavní obsah

Soud odročil kauzu Bohemians o užívání jména a loga s klokanem

Na neurčito odročil Městský soud v Praze úterní jednání v případu, v němž druholigový fotbalový klub Bohemians 1905 a Družstvo fanoušků Bohemians (DFB) žalují prvoligový klub FK Bohemians Praha. Ten podle nich od roku 2005 neoprávněně užívá název Bohemians a logo klokana a přišel tak prý k bezdůvodnému obohacení, které Bohemians 1905 a DFB u soudu požadují od druhé strany vyplatit.

Článek

Znesvářené strany se na soudní půdě dnes sešly už podruhé po necelých dvou měsících, ale jednání bylo znovu odročeno na neurčito poté, co si soud obstaral další důkazní materiál ke složité kauze. Posun nastal v tom, že soud ustanoví znalce, který by měl posoudit výši možného finančního obohacení ze strany FK Bohemians Praha, dříve vystupujícího pod názvem Střížkov.

"Výše bezdůvodného obohacení se nedá vyčíslit do doby, než budou prozkoumány příjmy Střížkova, kterých po užívání jména a loga dosáhl. Takže těžko předjímat výši sumy, kterou budeme požadovat. Ale statutární zástupce Střížkova pan Kapr svého času prohlásil, že na užívání názvu Bohemians má navázány příjmy ve výši kolem 50 milionů korun," uvedl po skončení soudního jednání pro ČTK právní zástupce Bohemians 1905 Jiří Dienstbier. "Záleží, jaké důkazy v budoucnu získáme," dodal Dienstbier.

Neoprávněné používání loga

Bohemians 1905, kteří si v pátek v předstihu zajistili postup do nejvyšší soutěže, a DFB vytrvale argumentují tím, že jejich konkurent užívá jméno a logo neoprávněně. Prý se jen přiživuje na slavné minulosti vršovického klubu. U soudu proto chtějí dosáhnout toho, aby se prvoligový klub FK Bohemians tradičních symbolů vzdal.

Naopak žalovaná strana poukazuje na to, že jméno a logo získala v roce 2005, kdy vršovický klub skončil v konkurzu, téměř zkrachoval a zachránila jej až sbírka fanoušků (DFB), od Tělovýchovné jednoty Bohemians Praha legální cestou.

Soud dnešní jednání odročil i proto, že se na něj nedostavil předseda představenstva FK Bohemians Praha Karel Kapr, bez jehož vyjádření soud nemohl zkompletovat všechen důkazní materiál. Kapr se z jednání omluvil, protože je od minulého pátku v pracovní neschopnosti. Zástupci Bohemians 1905 a DFB však poukazují na to, že Kapr v neděli osobně navštívil ligový duel mezi Spartou a Bohemians Praha.

"Okamžitě o tom soud budu informovat. Podle nás jde o jasnou zdržovací taktiku, druhá strana zjevně nechce, aby se věc posunula dál," reagoval Dienstbier. Kapr jeho slova v rozhovoru s ČTK popřel. Uvedl, že v pracovní neschopnosti je teprve od pondělí a ne od pátku, jak tvrdí druhá strana. Jednání se prý úmyslně nevyhnul. "Ale rozhodnutí soudu komentovat nemůžu, když jsem tam nebyl. Vím jen, že bylo vše odročeno," uvedl Kapr.

Reklama