Hlavní obsah

Liga se neodmítá, hlásil trenér Žák, když si plácnul se střížkovskými Bohemians

Tamtamy sice informaci o angažování Roberta Žáka do služeb střížkovských Bohemians pouštěly do světa už pár dnů, generalita Kaprova klubu ji však tvrdošíjně popírala. „Skutečně jsme se sešli až v pondělí, kdy jsme začali komunikovat a nakonec se dohodli,“ nechal se slyšet pro Sport.cz trenér Žák, když v pondělí uzavřel s Bohemians roční smlouvu.

Článek

Když jste předčasně skončil angažmá v druholigovém Mostu, tvrdil jste, že si chcete od trénování na čas odpočinout. Teď jste ovšem střížkovským Bohemians prakticky okamžitě přitakal...

Skutečně jsem chtěl nějaký čas odpočívat, takže i proto jsem odmítl nabídku z druhé ligy. Jenže když se ozvali Bohemians, nebylo co řešit. První liga se přece neodmítá.

Podle kuloárních informací vás vlastně na Střížkov „dohodil“ váš někdejší asistent František Kopač, který v klubu nastoupil a dožadoval se hlavního trenéra.

Tak o tom nic nevím. To je spíše otázka pro vedení klubu, nebo pro Kopače samotného.

Na předchozí trenérské štaci v Mostu jste musel předčasně skončit, takže na působení na severu Čech asi nebudete vzpomínat právě v dobrém. Nejdříve sestup z ligy, pak vyhazov...

Ale naopak - mám na Most jen ty nejlepší vzpomínky. V nejvyšší soutěži jsme hráli dobrý a útočný fotbal, který se fanouškům líbil, podařilo se nám do mužstva přivést a zapracovat zahraniční akvizice, které se později uplatnily i v jiných klubech. Třeba Toleského, Trubilu, Hainaulta. A když jsme pak sestoupili do II. ligy, stejným způsobem jsme objevili a na scénu uvedli pět, šest bezejmenných fotbalistů, kteří si už udělali docela slušné jméno. A protože jsem byl v Mostu i v době, kdy se tam zakládala fotbalová akademie, nedám na tuto trenérskou štaci dopustit.

Narazil jste na útočný fotbal a zahraniční akvizice... Vedení Bohemians tvrdí, že právě proto si vybralo zrovna vás.

Netajím, chtěl bych v této práci pokračovat i v Bohemians. Je na čem stavět, protože můj předchůdce Luboš Urban odvedl za tři roky kus dobré práce.

Takže svou trenérskou filosofii neopustíte, i když se střížkovský klub topil v uplynulé sezóně u dna tabulky a v lize se zachraňoval?

Právě naopak - mužstvo je poskládané ze zkušených fotbalistů, kolem nichž jsou i mladí, perspektivní hráči, takže chci v dosavadní práci pokračovat a nabízet útočný fotbal. Servírovat divákům spoustu šancí a gólů, protože to je do hlediště táhne především.

Divákům? Vždyť Střížkov nemá domácí prostředí a všechny zápasy hraje v žižkovském azylu. Nemáte z tohoto vyhnanství obavy?

Za skutečně domácí prostředí považuji nový slávistický stadión v Edenu nebo Letnou v dobách sparťanské fotbalové slávy, když do ochozů přijde patnáct či dvacet tisíc diváků. Ale jestliže na stadión dorazí dva tři tisíce lidí, není rozdíl mezi utkáním doma či venku, mezi azylem na Žižkově nebo střetnutím na vlastním stadiónu. Pro mě je podstatné, že klub má kvalitní tréninkové zázemí na Střížkově.

S vedením Bohemians jste se dohodl na roční smlouvě a určitě jste požadoval i posílení kádru...

Spíše než o posílení bych mluvil o doplnění kádru, i když žádná konkrétní jména zatím nevyřknu. Chci totiž vidět některé hráče, kteří kopali za béčko a obhlédnout si i další fotbalisty, jež mám vytipované.

Kdy se vůbec postavíte před své nové svěřence poprvé?

Začínáme v sobotu, kdy odjíždíme na úvodní soustředění do Harrachova.

Reklama