Hlavní obsah

Pro Spartu je prioritou boj o Ligu mistrů, nezastírá Chovanec

PRAHA

Zatímco trenér Jozef Chovanec na řeckém Rhodos odpočíval a snažil se dát dohromady bolavé koleno, jeho svěřenci obtěžkání sportestry polykali tréninkové dávky, které před odchodem na dovolenou dostali. I tak vypadalo krátké volno v táboře letenských fotbalistů před zahájením přípravy na novou sezónu. S čím do ní Sparta vstupuje, jaké priority má, k jakým změnám v kádru došlo či ještě dojde, o tom všem se Jozef Chovanec rozpovídal hned první den, co se se svými svěřenci sešel.

Článek

O NASTÁVAJÍCÍM PODZIMU – Samozřejmě že prioritou je kvalifikace o Ligu mistrů. Domácí soutěž nehrajeme přece proto, abychom ji odehráli, ale proto, abychom bojovali v pohárové Evropě. Ta nabízí prestiž, slávu, peníze… I proto uzpůsobíme letní přípravu kvalifikaci o Champions League. Jen doufám, že se nebude opakovat loňský rok, kdy Kladno odmítlo přistoupit na odložení zápasu s námi o pouhý den, nebo kdy UEFA změnila sled zápasů s Panathinaikosem. Šlo sice o nuance, ale i z nich se skládá konečný úspěch. Jistou výhodou letos bude, že před kvalifikací je na pořadu jedno ligové kolo.

O HRÁČSKÉM KÁDRU – Chtěli jsme mít všechna místa v mužstvu dublovaná, což se daří naplňovat. Proto třeba přichází mladý hráč rakouské jedenadvacítky Hohender, takže máme momentálně čtyři stoper – Řepku, Hubníka, Hohenedera a Hejdu. S touto filosofií souvisí ostatně i příchody dalších hráčů, kteří se na Letné už objevili nebo o kterých jednáme. Třeba Luboše Kaloudy, kterého bychom chtěli z CSKA Moskva na roční hostování.

O NOVÝCH TVÁŘÍCH – Zatím mám v kádru tři – Rakušana Hohenedera, libereckého Jirouše, který hostoval v Sokolově a byl nejlepším střelcem druhé ligy a pravého obránce Kuncla z Brna. Navíc se z hostování v řeckém Xanthi vrátil Libor Došek , z bratislavské Artmedie Kóňa, z Jablonce pak brankář Zich. A když k tomu připočtu Huška, jenž celé jaro lavíroval s bolavými zády a teď už je v plné přípravě, a Kucku, který by po operaci měl začátek ligy stihnout, je výčet jmen kompletní. Pochopitelně do něj patří i naši junioři Hejda se Susem, kteří mohou hrát v obraně i středové řadě, a tvořivý záložník Folprecht.

O ÚTOČNÍCÍCH – Samozřejmě bych ještě alespoň jednoho útočníka do kádru chtěl, ale všechno záleží na tom, kdo ze Sparty odejde. Kuličovi skončila smlouva a nabízené podmínky neakceptoval, takže se vrátil do Mladé Boleslavi, jednání kolem Matušoviče probíhají a je otázkou, zda zůstane nebo zvolí zahraniční angažmá. Jirouš ve druhé lize prokázal, že má potenciál k tomu, aby dával góly, navíc v sobě má i kombinační schopnosti, takže uvidíme, jak se prosadí. Nemyslím ale, že by útočná formace představovala až takový trn, který by nás tlačil. I v zimě se o tom mluvilo a psalo a my si s tím poradili. Střelecké úkoly jsme rozdělili mezi všechny hráče a počtem nastřílených gólů jsme skončili druzí za Slavií. A to jsme mnohdy hráli s nejmladším útokem v lize a logicky jsme nemohli čekat, že Kadlec a Wilfried budou nějakým výbušným dynamitem.

O RAKUŠANOVI  HOHENEDEROVI  - Je to nadějný fotbalista z rakouské jedenadvacítky, který má perspektivu a proto jsme ho chtěli. V součinnosti s Řepkou či Hubníkem se nám může odvděčit dobrými výkony. Jeho předností je slušná hra hlavou, osobní souboje, rychlost, stejně jako konstruktivní rozehrávka.

O LETNÍ PŘÍPRAVĚ – Všichni hráči dostali individuální tréninkové plány a výsledky testů nám ukáží, jak je plnili. Sám jsem na to moc zvědav…V neděli odjíždím na soustředění do Františkových Lázní, kde se po zkušenostech z let minulých budeme věnovat především kondici, s kádrem pětadvaceti lidí. Na závěr si zahrajeme první přípravný zápas s tamním celkem. Na herním soustředění v Rakousku už bych chtěl mít ale pohromadě kádr, s nímž budu moci počítat pro nastávající podzim. Vždyť po návratu už bude do zahájení ligy zbývat jen deset dnů… První přípravné střetnutí cestou do Bad Kleinkirchheimu už je potvrzené – 29. června hrajeme s LASK Linec.

Reklama

Související témata: