Hlavní obsah

Olomoucký soud potrestal fotbalového chuligána podmínkou

OLOMOUC

Olomoucký okresní soud ve středu uložil fotbalovému chuligánovi desetiměsíční trest za výtržnictví, podmíněně odložený na dva roky. Soud mu navíc na dva roky zakázal účast na zápasech pořádaných Českomoravským fotbalovým svazem a uložil mu pokutu 20 000 korun.

Článek

Podle rozsudku Jiří Varadínek při únorovém utkání domácí Sigmy a pražské Sparty na Andrově stadionu v Olomouci hodil do sektoru fanoušků pražského týmu části pisoáru. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.

Podle soudkyně Hany Machalové by se obžalovaný měl ve zkušební době vyhnout také nadměrnému užívání alkoholu. Po stejnou dobu má zákaz pobytu v Olomouci.

Obžaloba vinila Varadínka z toho, že při utkání vyběhl z toalet s kusem pisoáru směrem k hledišti a do sektoru fanoušků Sparty házel nebezpečné předměty včetně těžkých keramických úlomků.

Státní zástupce jeho jednání označil za společensky velmi nebezpečné, neboť při něm mohlo dojít k těžkému ublížení na zdraví. Uvedl, že obžalovaný patří mezi takzvané ultras, kteří nechodí na stadiony kvůli sportu, ale kvůli vyvolávání potyček a ničení stadionu.

Varadínek měl devastovat plot stadionu

To potvrdili i svědci z ochranky stadionu ve svých výpovědích. Vedle házení porcelánových střepin měl podle nich Varadínek dále devastovat plot stadionu, ničit ochrannou síť mezi sektory, házet kusy zapálených plastových lavic mezi diváky a všechno si natáčet mobilním telefonem.

"To je úplný nesmysl, sám sebe považuji za slušného fanouška. Řízení je ovlivněno velkými společenskými tlaky na fotbalové násilí," ohradil se obžalovaný, který byl v minulosti již jednou trestně stíhán za zpěv rasistické písně a konflikty s fanoušky ostravského Baníku v roce 2005.

Po únorovém utkání mezi Olomoucí a Spartou, které bylo zařazeno mezi rizikové zápasy, policie zadržela pět lidí. V dubnu padl jeden nepodmíněný trest: olomoucký okresní soud poslal do vězení jedenadvacetiletého muže, který hodil po pořadatelích celý pisoár.

Deset měsíců vězení za výtržnictví

Muž dostal deset měsíců vězení za výtržnictví. Přitížilo mu, že byl v podmínce za předchozí napadení policistů rovněž při fotbale. Další dva fanoušky, kteří čelili obvinění ze zdemolování pánských záchodů, olomoucký soud ve stejné kauze počátkem června osvobodil pro nedostatek důkazů.

Výtržnosti fanoušků provázely i další zápasy jarní části fotbalové ligy, vedle Olomouce také například v Brně. Tam už chuligáni před časem také stanuli před soudem. Třem nejagresivnějším příznivcům ostravského Baníku soud nařídil veřejně prospěšné práce, čtvrtý chuligán dostal čtyři měsíce vězení a pátý muž byl coby cizinec vyhoštěn.

Reklama