Hlavní obsah

Slávista Vlček: I já chci konečně zvednout nad hlavu mistrovský pohár

První mistrovské korunovace fotbalové Slavie se nedočkal, neboť před půdruhým rokem odešel v zimní přestávce do Anderlechtu Brusel. Při druhé rovněž nebyl, o to víc se Stanislav Vlček těší na právě startující ligový ročník, do něhož povede po návratu z belgického angažmá "sešívané" jako kapitán. "Moc toužím po tom, abychom obhájili titul," přiznává před sobotní premiérou proti Mladé Boleslavi.

Článek

S jakým předsevzetím vstupujete po návratu z belgického Anderlechtu do nového ročníku české fotbalové ligy?

Osobní cíle si nechám pro sebe, ale je jasné, že s klubem chceme obhájit mistrovský titul. Po odchodu do Bruselu jsem neměl možnost zvednout nad hlavu pohár pro české šampióny. A moc po tom toužím. A také chci postoupit minimálně do skupiny Evropské ligy. Pokud by vyšla Liga mistrů, jednalo by se o fantastický úspěch.

Změnil se tým Slavie hodně během vašeho rok a půl dlouhého působení v Belgii?

Mužstvo je prakticky nové. A mnohem sebevědomější. Doufám, že úspěchy posledních měsíců budou pokračovat i se mnou.

Těšíte se na nový stadión?

Pochopitelně. Protože zatím jsem tu hrál jen exhibici a jednou za národní tým. A přitom si myslím, že právě nový stadión dělá ty rozdílové body, které k titulu chyběly v minulých letech při vyhnanství na Strahově.

Nebojíte se očekávání fanoušků, kteří jsou po dvou titulech v řadě hodně namlsaní?

Se strachem jsem do Slavie určitě nepřišel. Všichni jsme v přípravě dělali maximum, abychom uspěli. Věřím, že divákům budeme dělat jen radost.

Slavii povedete jako kapitán. Takže jako jediný máte místo v sestavě jisté, že?

Já myslím, že u trenéra Jarolíma takovou pozici nemá ani kapitán. Ale doufám, že nebude mít důvod mě z ideální jedenáctky vyndat. I když těch variant pro složení útoku je hodně.

Budete nastupovat v záloze s ofenzivními úkoly, nebo v útoku?

V Anderlechtu jsme hráli na jednoho útočníka, takže jsem musel nastupovat v záloze. Ale ve Slavii mám místo na hrotu.

Pokolikáté povedete mezi dospělými tým jako kapitán?

Potřetí a pokaždé to bylo ve Slavii.

Máte někde založené ty minulé kapitánské pásky?

Nemám. A že některé toho pamatovaly hodně. Třeba odchod celého týmu ze hřiště v utkání s Libercem nebo odzpívaný chorál na oslavu vítězství v Mladé Boleslavi, po němž jsem byl potrestán disciplinární komisí...

Koho vidíte jako největšího soupeře na cestě za obhajobou titulu?

Pochopitelně Spartu. Za dobu, kdy jsem byl pryč, se role obrátily. Slavia už nemá přívlastek věčně druhá. Postup do Ligy mistrů v předminulé sezóně ji hodně nakopl. Tím se pozice otočily. Ale myslím, že o to větší motivaci má Sparta, aby se vrátila na trůn. Hodně posílila Boleslav, nahoře bude i Liberec. Navíc se vždy někdo utrhne a drží se v čele ligy.

Reklama

Související témata: