Hlavní obsah

VIDEO: Osud si s Lotyšem zahrává. Konečně ve Slavii chytal, ale skončil v sanitce

KLADNO

V obličeji krev, hlavou nemohl pohnout... „Zhmožděná krční páteř,“ stanovoval první diagnózu lékař slávistických fotbalistů Michal Říha, když se nad zraněným lotyšským gólmanem ve službách Pražanů Denissem Romanovsem skláněl. „Trefil jsem ho. Kopačkou, možná i kolíky jsem mu po hlavě přejel. Ale nechtěně,“ přiznával kladenský útočník Jaromír Šilhan, po jehož zákroku zůstal slávistický brankář bez hnutí na trávníku.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Slavie Karel Jarolím (vpravo) dal hříšníkovi Romanovsi šanci a ten se hned zranil.

Článek

Do konce utkání chyběla minuta, snad dvě a na kladenském trávníku už nebylo co řešit, neboť Slavia vedla dvougólovým rozdílem a o výhru už přijít nemohla.

Lotyšském brankáři Denissi Romanovsovi však nebylo dopřáno se z ní radovat. Osud si s ním podruhé krutě zahrál. Když do Prahy přišel, před slávistickým vedením zatajil, že je pro evropské poháry nepoužitelný, neboť z předchozí štace v Dinamu Bukurešť si přinesl distanc na čtyři zápasy. Teprve když Pražané měli postoupit konfrontaci s moldavským Tiraspolem, malér vyplaval na povrch.

„Chytal by, jenže okolnosti se vyvinuly jinak, takže do brány musel mladý Hanuš,“ přiznal ex post slávistický kouč Karel Jarolím, jehož Romanovsova „ztráta paměti“ rozlítila natolik, že nechal lotyšského reprezentačního brankáře vysedával až do poloviny října nejprve na tribuně a pak jen na lavičce náhradníků.

Přednosti Romanovse Jarolím zná

Až po prohraném derby se Spartou se rozhodl ke korekturám v sestavě a v duelu jedenáctého ligového kola v Kladně Romanovse postavil. „Uvažoval jsem o změně v bráně už dřív, ale každý z našich gólmanů má své přednosti a nedostatky. Vanika nás podržel v zápase s Ostravou, předností Denisse je prostorové vidění a chytání. Věřil jsem, že v Kladně odchytá dobrý zápas,“ vysvětloval Jarolím, proč se k rošádám odhodlal.

Romanovs skutečně dobrý zápas odchytal, hned v úvodu bravurně zlikvidoval Strnadovu hlavičku, celých 89 minut držel čisté konto. Jenže v samém závěru si s ním osud znovu krutě zahrál. Nejprve ho trefil Šilhan kopačkou do hlavy, hned poté na něho ve vzniklé skrumáži upadlo hned několik hráčů. Kladeňáků i slávistů.

Nehrálo se, lékaři se nad ním skláněli, dlouho se s ním však neodvažovali pohnout. Ani na nostíka, ani do sanitky, která přijela až k bráně, ho nenakládali. Až po deseti minutách ho záchranka odvážela s tržnými ranami na hlavě i zátylku a zhmožděnou krční páteří přímo do střešovické nemocnice. „Až odborné vyšetření ukáže, jaký jeho zdravotní stav skutečně je,“ informoval slávistický mluvčí Ondřej Zlámal.

„Hned jsem se mu šel omluvit. Opravdu v tom nebyl úmysl, protože jsem se snažil dosáhnout na Cigánkův centr. Vnímal mě, komunikoval, omluvu přijal. Dokonce řekl, že je to v pohodě,“ kál se kladenský náhradník Jaromír Šilhán.

„Po výkonu v Kladně by v naší bráně pokračoval. Uvidíme, co řeknou lékaři, třeba to nakonec zase až tak vážné nebude,“ doufal kouč Pražanů Karel Jarolím, že lotyšského brankáře Romanovse bude moci postavit ve čtvrtečním utkání Evropské ligy ve Valencii.

Reklama

Související témata: