Hlavní obsah

Po reprezentační blamáži hostí Jablonec Slavii, na Spartě se představí Liberec

PRAHA

Hned šest zápasů po reprezentační pauze nabízí fotbalovým fanouškům sobotní program 15. kola české nejvyšší soutěže. Druhý tým ligy Jablonec vyzve mistrovskou Slavii. Bez odvolaného kouče Ladislava Škorpila zavítají hráči libereckého Slovanu na Spartu. Vedoucí tým Teplic odehraje své utkání v pondělní dohrávce na půdě Sigmy Olomouc.

Článek

Množství fotbalistů z domácí ligy, kteří se účastnili reprezentačního turnaje ve Spojených arabských emirátech, bude chtít v aktuálním 15. kole ve svých klubech rychle zapomenout na ostudné vystoupení národního týmu v utkáních proti SAE a Ázerbájdžánu. A to si přitom proti outsiderům mohli zvednout sebevědomí. Nestalo se tak, a proto i oni budou nyní bojovat o důvěru fanoušků na poli domácí soutěže.

Například liberecký útočník Blažek, jenž se svými reprezentačními kolegy ani jednou na turnaji za 180 minut nepřekonal soupeřova brankáře, se nyní pokusí střelecky probudit na Spartě. Slovan se tam chystá již bez hlavního trenéra Ladislava Škorpila, jenž byl od týmu po posledním domácím debaklu 0:4 s Olomoucí odvolán. Severočechy tak na Letné povede jako hlavní kouč bývalý Škorpilův asistent Josef Petřík.

Liberec na Letnou bez strachu

„Reprezentační přestávky jsme využili k tomu, abychom nabrali čerstvé síly a pořádně se na Spartu připravili,“ pravil na klubovém webu Petřík, který prý na Letnou rozhodně se strachem nejede. To kouč domácích Jozef Chovanec bude mít proti Severočechům velké starosti se složením obranné řady. Vykartované pro toto utkání je totiž celé trio Řepka, Kušnír, Kuncl. Stejně je na tom i záložník Vacek. Z Emirátů se navíc vrátil se zraněním stoper Hubník a úplně fit není ani slovenský středopolař Kucka.

To Slavii tíží větší problémy. Výsledkově se jí vůbec nedaří. Svěřenci kouče Karla Jarolíma získali v posledních třech ligových utkáních jediný bod a naposledy navíc prohráli v úvodním duelu 4. kola Ondrášovka Cupu 0:1 na půdě druholigové Karviné. Sešívané však v sobotu nečeká nijak lehký soupeř, neboť se od 19:15 představí na hřišti Jablonce.

„Očekávám oboustranně otevřený fotbal, Jablonec je druhý v tabulce, hraje doma, budou chtít útočit. Věřím, že diváci uvidí atraktivní zápas, který budeme chtít vyhrát a protrhnout tak šňůru nepříznivých výsledků," hlásal před kláním na severu Čech kouč Slavie Jarolím. Ten má k dispozici již uzdravené oba brankáře Romanovse a Hanuše. Mezi zraněné se naopak připojil záložník Janda, jenž má problémy se zadním stehenním svalem.

Jablonec ztratit nechce

„Byla by škoda si dosavadní bodovou i tabulkovou bilanci nyní pokazit. Rychlostně i kombinačně patří Slavie pořád k nejlepším českým mužstvům. Chceme zůstat nahoře a prvním krokem by měl být úspěšný výsledek se Slavií, abychom ji udrželi s velkou bodovou ztrátou pod námi v tabulce," přál si na webu Severočechů asistent trenéra Františka Komňackého Jozef Weber.

Ještě než obě pražská „S“ své duely odehrají, bude již znám výsledek ze Strahova, kde svůj zápas sehraje Kladno s Bohemians 1905. "Současná Bohemka je nejdůraznější a nejnepříjemnější mužstvo v lize, takže ani není rozdíl, jestli hraje ten nebo ten a jestli jí zrovna teď chybějí čtyři hráči kvůli kartám. Prostě nás čeká velice tvrdé utkání hlavně z pohledu bojovnosti a důrazu," je si vědom kouč Středočechů Martin Hřídel, jenž už před startem ligy věděl, že vinou nevyhřívaného vlastního trávníku bude muset s týmem odehrát zápas tohoto kola na Strahově. Velké starosti se složením sestavy má před zápasem proti Kladnu vršovický trenér Pavel Hoftych, jemuž bude určitě chybět pět hráčů ze základní jedenáctky.

Pátá Plzeň se chystá ve Štruncových sadech přivítat předposlední celek tabulky Bohemians Praha. Viktoriáni by se rádi s podzimem před vlastními fanoušky rozloučili vítězstvím. „Liga je vyrovnaná, každý může porazit každého. My se ale chceme doma s podzimem loučit vítězně a pozvat naše fanoušky na jaro, kdy tu budou hrát celky jako Jablonec, Baník, Sparta nebo Slávia. Pak věřím, že nám fanoušci udělají patřičnou kulisu,“ naznačuje kouč Západočechů Pavel Vrba, že by Plzni bojující o pohárové příčky slušely větší návštěvy.

V Brně se představí s osmi body poslední České Budějovice. Tým z moravské metropole naposledy překvapivě selhal na půdě Bohemians Praha, odkud odjel s porážkou 1:2. Proto nyní chtějí svěřenci kouče Miroslava Beránka bezpodmínečně bodovat. Svůj 150. ligový start si může připsat domácí obránce Jan Trousil.

Trápící se Brno proti zoufalým Jihočechům

„Pravda je bohužel taková, že se střetnou dva týmy s nejhorší bilancí z posledních zápasů. Pro nás je to velice důležitý zápas, v němž potřebujeme vyhrát. Kvůli sobě, divákům, vedení i sponzorům,“ uvědomuje si Beránek. Zatímco Brno nevyhrálo v posledních čtyřech zápasech, Jihočeši nepoznali radost z výhry již ve dvanácti ligových duelech v řadě!

Utkání dvou týmů pochybujících se kolem středu tabulky bude k vidění v Příbrami, kam přijede Slovácko. To naposledy podlehlo před domácím publikem Spartě 0:1. Středočeši na druhou stranu nedokázali potvrdit překvapivou výhru proti Slavii, když naposledy 0:1 prohráli v Dolíčku s Bohemians 1905.

V neděli je potom na programu jediné utkání, v němž fotbalisté Mladé Boleslavi vyzvou ostravský Baník. Tento zápas bude také střetem nejlepších kanonýrů letošní sezóny. Osmigólový útočník Středočechů Marek Kulič určitě nebude chtít ztratit svůj náskok na Mária Ličku, jenž se zatím do soupeřovy brány trefil šestkrát. Kolo zakončí pondělní dohrávka, kterou obstarají fotbalisté Olomouce s vedoucími Teplicemi.

Program 15. kola české nejvyšší ligy:
Sobota:
13:30Kladno - Bohemians 1905on-line
16:00Příbram - Slováckoon-line
16:00Plzeň - Bohemians Prahaon-line
16:00Brno - České Budějoviceon-line
18:00Sparta - Liberecon-line
19:15Jablonec - Slaviaon-line
Neděle:
17:00Mladá Boleslav - Ostravaon-line
Pondělí:
17:30Olomouc - Tepliceon-line

Reklama