Hlavní obsah

Brněnský fotbalista Sus požaduje na vedení českého fotbalu odškodné 12 miliónů

BRNO

Pro český fotbal by to byla dost citelná rána do rozpočtu, takže se pochopitelně odvolal. Podle rozhodnutí civilního soudu v nizozemském Utrechtu má totiž ČMFS zaplatit brněnskému fotbalistovi Martinu Susovi odškodné ve výši dvanácti milionů korun za to, že nemohl v Twente Enschede podepsat profesionální smlouvu a tudíž půldruhého roku nastupoval jen jako amatér.

Článek

Celá kauza se táhne už od roku 2006, kdy chtěl Martin Sus odejít do Nizozemska, ale 1. FC Brno s jeho transferem nesouhlasilo. Argumentovalo profesionální smlouvou, kterou měl v klubu podepsanou, ale o níž sám Sus prohlašoval, že je neplatná, neboť jeho podpis na ní je zfalšovaný.

Podpis na smlouvě řešila i policie

„Bylo kvůli tomu dokonce podáno trestní oznámení na bývalého ředitele klubu Radka Běláka. Policie ale nakonec případ odložila, neboť se jí nepodařilo prokázat, že podpis pana Suse je zfalšovaný. I proto matrika fotbalového svazu nevydala hráčovi transfer kartu, protože jeho smlouva v Brně tím byla uznána za platnou,“ glosuje anabázi Pavel Mokrý, který v té době šéfoval českému fotbalu a dnes je ředitelem brněnského klubu.

Sus tvrdící, že jeho smlouva s Brnem je neplatná a on je tudíž volným hráčem, přesto do Holandska odjel, v Enschede ovšem bez transfer karty nastupoval jen za juniorku. Společně s agentem se proto obrátili na civilní soud v Utrechtu a také na UEFA.

O soudech jsme nic nevěděli, brání se Mokrý

„Jestliže nějaká soudní jednání v Holandsku probíhala, nevíme o tom. Nikdy jsme o nich nebyli informováni, natož abychom k nim byli přizváni. A už vůbec nic jsme  nevěděli o vyneseném rozsudku. Na žádném výkonném výboru se na téma Sus nikdy nemluvilo,“ tvrdí resolutně Pavel Mokrý.

Přiznává však, že UEFA letos na jaře rozhodla, že Sus je skutečně volným hráčem. „My se ale proti tomuto verdiktu odvolali,“ dodává bývalý předseda ČMFS.

Zrušená smlouva, která měla být neplatná

Paradoxní na celé kauze ovšem je, že se Martin Sus po intermezzu v Holandsku, kde si za áčko Twente Enschede zahrál až na jaře, a marných pokusech získat angažmá v Německu vrátil letos v létě do Brna a uzavřel s klubem tříletou profesionální smlouvu.

„A přitom zrušil starou smlouvu, o které přitom tvrdil, že je neplatná. Jen další paradox,“ upozorňuje Pavel Mokrý.

K největšímu překvapení všech zainteresovaných v celé kauze došlo 17. prosince, kdy se vedení ČMFS z unesení Obvodního soudu pro Prahu 6 dozvědělo o výroku nizozemského soudu, který rozhodl o tom, že hráči Martinu Susovi náleží náhrada škody za to, že mu nebyla vydána mezinárodní transfer karta.

Odškodné ve výši 12 miliónů

„Jde o tisíc euro denně, tedy o celkovou sumu 460 tisíc euro,“ potvrdil ředitel fotbalového Brna Pavel Mokrý informace Sport.cz, že Sus a jeho agent požadují 12 miliónů korun, které byly podle soudního rozhodnutí na účtu fotbalového svazu zablokovány.

„Sumu, o níž se jedná, nebudeme zatím zveřejňovat, ani nijak komentovat,“ reagoval sekretář ČMFS Rudolf Řepka. „Prozatím jsou svazu blokovány prostředky pouze do výše nárokované škody, s jejíž výší svaz navíc nemůže souhlasit, protože v období, za které je část náhrady škody nárokována, již nebyl k vydání transfer karty důvod. Svaz se proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 odvolá a tím toto usnesení nebude pravomocné do konečného vyřešení sporu,“ praví se v oficiálním prohlášení ČMFS.

„Celý případ je spletitý a verdikt holandského soudu nesmírně podivný, proto je na svazových právnících, aby jednali a fotbal bránili. Třeba i proto, že hráč a jeho agent čekali a vznesli své požadavky až po roce,“ netají se bývalý předseda ČMFS a dnes ředitel fotbalového Brna Pavel Mokrý přáním, aby se celá kauza Sus, který na podzim odehrál v Brně pět ligových zápasů, rozumně ukončila.

Reklama