Hlavní obsah

NÁZOR: Rozpolcená odvolačka se k případu Sparty může sejít už v pondělí

PRAHA

Odvolací a revizní komise ČMFS, která má projednávat odvolání Sparty v kauze neoprávněného startu hráčů ve Španělsku a následných trestů od disciplinárky, se může sejít už v pondělí. Podle informací Sport.cz a Práva jsou dva její členové - Pražák Ondřej Lněnička a Olomoučan Jaroslav Němeček - připraveni přijet v pondělí do Ostravy. Sejít se nechtějí či váhají Ostravan Bohuslav Heczko a Karel Podolka ze Šumperka. Předsedkyně komise Markéta Heindlová je na dovolené.

Foto: Milan Malíček

Manažer Sparty Jozef Chovanec míří před disciplinární komisi ČMFS.

Článek

Odvolací komise opět není jednotná a její nelogické rozhodnutí, sejít se až 16. března, všemožně, ale hlavně nelogicky, vysvětlují její sekretář David Kohout a tiskový mluvčí svazu Jaroslav Kolář. Sejít by se totiž měla už z principu, jinak je komisí jen formální.

Podobnost s případem Kincla

Pravé důvody, proč se nechce odvolačka sejít, si lze jen domýšlet... Jedním z nich může být i to, že tato komise zrušila trest kapitánovi Bohemians Praha Marku Kinclovi, který byl potrestán za to, že jeho tým na jaře nenastoupil ve Vršovicích k ligovému zápasu proti Bohemians 1905. Odvolačka odůvodnila zrušení trestu tím, že... „Poslechl zaměstnavatele.“ Totéž udělali i tři zmínění hráči Sparty, navíc šlo o tréninkové utkání v rámci přípravy.

Trio Sparťanů Pekhart,Pamič a Kadlec si vyslechlo verdikt disciplinární komise ČMFS.foto: Milan Malíček

Jestliže se disciplinárka kvůli Spartě sešla mimořádně, z logiky věci vyplývá, že tak měla učinit i odvolačka. A vůbec nejde o to, zda by trest zrušila, snížila nebo potvrdila. Je to záležitost principu a fotbalových norem. Zdá se, že na Strahově neplatí proklamované: „Padni komu padni,“ ale „Padni, komu určíme.“

Fotbal se tak dostává na vedlejší kolej, jinak by byl potrestán klub a nikoliv hráči. Ty přeci jednadvacítka potřebuje mít v co nejlepší kondici a rozehrané na mistrovství Evropy. Nebo už o Pekharta s Kadlecem nestojí?

Exemplární tresty

Není pochyb o tom, že Sparta udělal velkou chybu, když proti Petrohradu nastoupili Tomáš Pekhart, Manuel Pamič a Václav Kadlec, a nikomu to neřekla. Porušila tak fotbalové normy a zasloužila si trest. Vše se ale dalo vyřešit dohodou s Petrohradem a jedním telefonátem trenéru jednadvacítky Jakubu Dovalilovi, který poté, co skandál vypukl, řekl: „Kdyby mi zavolali ještě před zápasem, určitě bychom se domluvili.“

Generální sportovní manažer a kouč Sparty Jozef Chovanec vysvětlil situaci při utkání se Zenitem následovně: „Pekhart, Kadlec a Pamič s námi jeli na utkání jen proto, aby si zatrénovali. Každý hráč si vezl svoje vybavení na zápas včetně dresů. Ti tři měli jen tréninkové. Když Petrohrad přišel s tím, že si půjčil čtyři hráče Plovdivu a bude se hrát jen 2x40 minut, brali jsme to logicky jako tréninkové utkání. Proto jsem se rozhodl na jeho část postavit i ty tři. Vedoucí mužstva David Simon se měl telefonicky spojit s trenérem Dovalilem a vyřídit to i s Petrohradem, který s tím neměl problém. Moje chyba byla, že jsem si u Simona neověřil, jestli nařízení splnil.“ Zápas byl brán jako tréninkový. Zápis o utkání není ani podepsán kapitány, protože duel už nebyl brán jako oficiální.

Budiž... Ale nic nebránilo přelepení jmenovek na dresech a poté stržení pásky, když si hráči při střídání dresy měnili. Řešení, z nichž by Sparta vyšla bez šrámu na pověsti, bylo víc. Trest pro hráče je přesto nesmyslný. Pokuta pro klub, jedna z nejvyšších v historii a deset zápasů pro kouče, jsou tresty, které nemají ve fotbale obdoby. To je ale věc nevyvážených rozhodnutí disciplinárky.

Zprůhlednit kompetence

Českému fotbalu by více prospěla chladná hlava, protože není v dobré situaci. Předseda Ivan Hašek sice správně říká, že nelze nikoho pardonovat, ať jde o malý nebo velký klub, tím spíš by měl trvat na mimořádném zasedání odvolací komise.

A možná by neškodilo, kdyby se zasadil o zprůhlednění kompetencí na svazu.

Třeba pod koho spadá jednadvacítka, která je jeden den pod Fitzelem a druhý pod Šmicrem. Jak se to hodí. A to nemluvě o dalších problémech, které zvedají hladinu v nejnižších článcích fotbalu i v profesionálních klubech. Faktem je, že Haškovým předchůdcům by to, co se děje v našem fotbale, počínaje reprezentací, nikdo netrpěl. A proto také odešli...

Reklama

Související témata: