Hlavní obsah

Na lavičce vysedávat nehodlám, říká Kuka

PRAHA

Pavel Kuka je ztělesněním fotbalové Slavie Praha. Jejím symbolem. Pětatřicetiletý útočník je spjatý se sešívaným dresem. Několikrát naznačil, že by za Slavii dal život. Ale v pondělí na veřejnost prosákla zpráva, že požádal vedení o předčasné ukončení smlouvy, která mu vyprší příští rok na konci června.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Pavel Kuka (vpravo) hraje jen sporadicky. Spíše vysedává na lavičce sešívaných.

Článek

Pětatřicetiletý útočník je odchovancem Slavie. V sedmi letech poprvé oblékl sešívaný dres s hvězdou, s výjimkou dvouleté vojenské služby ho pravidelně oblékal až do roku 1993. Pak odešel do německého Kaiserslauternu, následovalo angažmá v Norimberku a Stuttgartu. Po sedmi letech se rozhodl vrátit domů. Tedy do Slavie.

Být náhradníkem nemá smysl

Snil o zisku titulu v milovaném dresu. O startu v prestižní Lize mistrů. Ale zůstalo jen u nenaplněné touhy. Kuka navíc stále častěji zůstával v minulé sezóně na lavičce náhradníků, byť několikrát přesvědčil, že formu má. Na startu nové sezóny byl v základu, ale postupně se opět vytratil na lavičku.

Několikrát otevřeně kritizoval poměry ve Slavii. Hovořilo se o jeho roztržce s trenérem Beránkem. Přišel o kapitánskou pásku. Bez vysvětlení. A teď myslí na odchod. "Špatně se mi o tom mluví," sklopí hlavu borec, který v české nejvyšší soutěži odehrál 231 zápasů.

Mělo to zůstat v tajnosti. Nechtěl, aby se o tom mluvilo dříve než skončí podzimní sezóna. Jenže vše se provalilo. "A co vás tady ještě překvapuje...," pousmál se kysele po souboji se Synotem.

"Při věčném vysedávání mezi náhradníky nejsem Slavii prospěšný. Za měsíc za dva sezení na lavičce v mém věku nebudu týmu nic platný. Nemá to význam...," nedokončí větu.

Odmítá, že by to byl truc, aby se dostal do sestavy. Vždyť pro něj byla Slavia vždy na prvním místě, šlo mu o její dobro. Je to jinak. "Pokud panuje ve Slavii názor, že patřím na lavičku, raději odejdu. Myslím, že moje postavení v mužstvu i náhled na mé názory by měly být jiné," říká bez skrupulí.

Ve volném čase obchodník

Uvědomuje si, že v pětatřiceti není pro tým nejperspektivnějším artiklem. "Je mi jasné, že věk běží. I proto je pro mě nejdůležitější, abych hrál. I proto jsem jako jedno z možných řešení nabídl, že odejdu tam, kde dostanu šanci. A třeba poznám, že na velký fotbal nemám. Ale věčné vysedávání na lavičce skutečně nemá smysl," opakuje.

Přestupní termín umožňuje Kukovi změnit klubovou příslušnost za dva měsíce. Rozhodně není definitivní, že útočník, který oblékl reprezentační dres v sedmaosmdesáti zápasech a doma má stříbrnou medaili z ME v Anglii před sedm lety, odejde. "Jen připouštím, že se to může stát," říká borec, který se volném čase věnuje podnikání s obuví a v dalších dvou oborech.

Zájem z Mladé Boleslavi i Německa

O fotbalovou budoucnost se nemusí bát. Velký zájem projevila ambiciózní druholigová Mladá Boleslav, údajně se ozval i německý Fürth, hrající druhou bundesligu. "Budu upřímný. Strach o angažmá nemám. A není to z mojí strany žádná nafoukanost," tvrdí Kuka.

Nejvíce by do úvahu přicházelo zřejmě jeho působení v Mladé Boleslavi, pokud by nepřišla jiná zajímavá nabídka. Generální manažer mladoboleslavského klubu Zdeněk Kudela nepopírá vážný zájem: "Už od dubna usilujeme o Pavlovy služby. Několikrát jsme se sešli, naposledy minulý týden."

Kudela potvrzuje, že Kuka v letním přestupovém termínu upřednostňoval Slavii. "Sám si musí vyhodnotit situaci. Naše nabídka je stálá a korektní. Hráče jeho kvalit bychom moc chtěli. Pomohl by nám po všech směrech," přiznává Kudela, jenž v minulosti působil ve Slavii coby sekretář.

Reklama

Související témata: