Hlavní obsah

Lafata: Nechci čekat, stý gól bych si rád nadělil k Vánocům

Ještě jeden gól a jablonecký střelec David Lafata (30) vstoupí do klubu ligových kanonýrů. Na metu 99 branek se dotáhl v pátek dvěma trefami do sítě Olomouce a na podzim už dal 16 gólů. Ten jubilejní by chtěl stihnout do Vánoc.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalista Jablonce David Lafata

Článek

Na patnáctý podzimní gól jste čekal od 10. kola, kdy jste se trefil do sítě Příbrami, celkem 390 minut. Nebyl jste nervózní, že vám zvlhl střelný prach?

Ani ne. Byl v tom i jeden zápas, v němž jsem kvůli problémům se svalem nemohl nastoupit. Spíš šlo o to, abychom utnuli vznikající nepříznivou sérii po prohře s Teplicemi a remíze v Hradci. Nedařilo se nejen mně, ale celému mužstvu. Už je to naštěstí pryč. Dál bojujeme o čelo tabulky a jsme ve skupině stíhající Spartu.

Nebudou se při vědomí blížící se stovky třást kolena?

To ne. Mám kolem sebe spoluhráče, kteří mi pomáhají. Nejsem žádný zajíc, abych před brankou panikařil.

Vypadá to, jako byste si ten stý gól nechal na přitažlivější zápasy, než je duel s Olomoucí. V sobotu jedete k derby do Liberce a další víkend hostíte doma Spartu…

Tak to není! Meta sta ligových gólů mě moc láká, takže bych ji chtěl dosáhnout co nejdřív. Kdyby se to bývalo povedlo v pátek, bral bych hattrick všemi deseti. Nestalo se. Samozřejmě bych chtěl dát stý gól už v sobotu, protože v Liberci by to mělo svoje velké kouzlo. Zápas bude mít po čase velký náboj, oba celky bojují o druhé místo v tabulce. Věřím, že přijde hodně fanoušků. Kdyby to nevyšlo, mám ještě domácí zápas se Spartou…

A pak celé jaro, to je přece času dost, nebo ne?

Nerad bych s jubilejní trefou čekal. Stý gól bych si chtěl dát jako dárek k Vánocům.

Plzeňský Stanislav Štrunc na něj ale čekal víc než rok…

Nestrašte mě! Také jsem o tom slyšel, ale tak dlouho bych opravdu čekat nechtěl.

Šéf klubu Miroslav Pelta se stal předsedou Fotbalové asociace ČR. Bude Jablonci hodně chybět?

Svým způsobem ano, ale on se obklopil lidmi, kteří budou v jeho práci pokračovat. Věřím, že půjdeme po stejné cestě jak v klubu, tak i na hřišti.

Třeba u toho od zimy nebudete…

Což o to, já bych ještě zahraniční angažmá zkusil, ale nikdo nemá zájem… Navíc já vážně nemám důvod z Jablonce, kde jsem spokojený, odcházet za každou cenu. Musela by přijít zajímavá nabídka pro mne i pro klub. Tohle ale opravdu neřeším.

Co možnost zahrát si na EURO 2012, tu řešíte?

Pro mne byl postup velkým úspěchem, i když jsem k němu na trávníku moc nepřispěl. Za skvělý považuji už fakt, že jsem mohl být u toho. Teď mám velkou motivaci udržet se v týmu i na šampionát, protože to by byl opravdový vrchol. A mohu jej dosáhnout pro střelce tím nejlepším způsobem: dávat co nejvíc gólů.

Reklama

Související témata: