Hlavní obsah

Z fotbalové korupce vyšetřovány i Teplice

TEPLICE

Proti fotbalovému klubu FK Teplice bylo zahájeno trestní řízení pro podezření z korupce. Potvrdil to okresní státní zástupce v Teplicích Miroslav Kyselák a dodal, že oznámení protikorupčního útvaru neobsahuje žádná konkrétní jména ani bližší podrobnosti. Po Synotu jsou tak Teplice druhým klubem, jehož jméno zaznělo v největší korupční aféře českého fotbalu.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

V Teplicích se tak stalo jen pár hodin po semifinálové prohře s Řeckem. Okresní zastupitelství dnes dostalo oznámení z brněnské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

"Šetření začalo již dříve, já se jím začnu zabývat nyní," řekl Kyselák. Jak dlouho bude policie na případu pracovat, si netroufl odhadnout. Ředitel teplického klubu František Hrdlička řekl ČTK, že o zahájení trestního řízení zatím nic neví.

První se zapletl Synot

Jako první se do korupční pavučiny zapletl slovácký Synot a spustil lavinu. Kauza klubu z Uherského Hradiště je údajně již uzavřena. V rámci ní bylo obviněno bylo devět mužů, další obvinění nejspíše nepřibudou.

V 'hlavní roli' byl sportovní ředitel klubu Jaroslav Hastík, dalšími obviněnými pak rozhodčí Josef Dvořáček, Bohumil Krátký, Jaromír Hlaváč, Václav Zejda, Stanislav Hruška. K těm později přibyli Eduard Cichý s Petrem Řehořem a další bývalý ředitel Synotu Igor Štefanko.

U Synotu však tažení proti korupci ve fotbale skončit nemělo. V rozhovoru pro Sport.cz nedávno okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec potvrdil, že v aféře figuruje více klubů. "Případ už přesáhl i do druhé ligy a možná zasáhne i třetiligový tým. Do dalších soutěží už kauza nesahá," řekl Pukovec s tím, že z korupce mohou být obviněni jak funkcionáři, tak i rozhodčí.

Podle neoficiálních zdrojů mělo být vyšetřování rozšířeno na další kluby poté, co reprezentační mužstvo skončí na mistrovství Evropy. To potvrzuje i postup v případě Teplic.

Některé kluby se ale podle Pukovce trestnímu stíhání vyhnou, protože důkazy nejsou vždy tak jasné, aby věc mohla před soud."Určitě ale budou stačit jako podklady pro disciplinární komisi fotbalového svazu," poznamenal státní zástupce.

Disciplinárka o Synotu

Na svém pátečním jednání bude o osudu fotbalového Synotu jednat disciplinární komise. Na základě jejího verdiktu se pak rozhodne také o složení účastníků první ligy.

Pokud bude Synot vyloučen, zůstane nejspíš v nejvyšší soutěži Žižkov, který v uplynulém ročníku skončil na sestupovém, předposledním místě. Potvrdil to místopředseda ČMFS a šéf ligy Jaroslav Vacek.

Reklama

Související témata: