Hlavní obsah

Veterán mezi jihlavskými tyčemi Blažek zlobu slávistických fanoušků nevnímal. Vždyť oni mě tady nepamatují, pravil smířlivě

Praha

Rozčarování netajil. Zkušený gólman jihlavského nováčka Jaromír Blažek si moc dobře uvědomoval, jak blízko měl jeho tým k největšímu překvapení úvodního ligového kola. Vždyť ještě jedenadvacet minut před koncem vedl v pražském Edenu nad Slavií třígólovým rozdílem a mohl se postarat o prvořadou senzaci. „Zaplatili jsme nováčkovskou daň,“ povzdechl si, když jeho tým v posledních dvou minutách dvakrát inkasoval a musel se spokojit jen s remízou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Jaromír Blažek v dresu Jihlavy při utkání se Slavií

Článek

Pamatuje toho hodně. Dokonce jako jeden z posledních matadorů pohybujících se po ligové scéně ještě federální časy a společnou soutěž se Slováky. To stával Jaromír Blažek ještě v bráně Slavie, kde prožil žákovská a dorostenecká léta a pak i první dvě sezóny mezi dospělými.

Zloba nechávala veterána v klidu

„Jenže s Jihlavou jsem přijel do Edenu jako sparťan a nikoli jako slávista. V Edenu jsem sice vyrůstal, ale to už je strašně dávno. Dnešní fanoušci sešívaných to ani nemohou pamatovat," nechávala veterána v bráně jihlavského nováčka v klidu zloba a nenávist domácích příznivců, kterou mu dávali od prvních minut okázale najevo. „Nevšímal jsem si toho. Natož abych se pouštěl s domácími fanoušky do nějakých debat," nenechal se nijak vykolejit a hned na úvod se blýskl parádním zákrokem při velké šanci Škody.

„Zápas by se zřejmě vyvíjel úplně jinak, kdyby ji Škoda proměnil. Ta příležitost byla stoprocentní," povzdechl si po zákroku Blažka domácí kouč Petr Rada.

Škoda, že přestali hrát fotbal, povzdechl si

Téměř hodinu při návratu na ligovou scénu devětatřicetiletý jihlavský brankář odolával, těsně před jejím naplněním ho střídající Vošahlík přece jen překonal.

„Z takového úhlu bych branku dostat fakt neměl. Balón jsem sice líznul, ale jenom líznul," vyčítal si Blažek inkasovaný gól, který přinesl obrat a domácím nakonec alespoň remízu. „Vedli jsme sice o půli tři nula, ale věděli jsme, že utkání ještě není vyhrané. Proto jsme se o půli hodně hecovali, a dokud jsme plnili stanovené úkoly, pořád to šlo. Potíž nastala až v momentě, kdy Slavia přestala hrát fotbal a vsadila na nakopávanou," glosoval Blažek šokující zvrat, který vyústil v remízu.

„Problémy nám ani tak nedělal vysoký Latka, jako nejmenší slávista Kája Kisel. Nejenže jednu branku dal, ale na vyrovnávací nahrával, takže on nás vlastně o vítězství obral," oceňoval Blažek výkon dalšího navrátilce na ligovou scénu Kisela, s nímž svého času hrával ve Spartě.

Podobný zvrat si nevybavil

Marně přitom pátral v paměti, kdy během kariéry zažil podobně šokující zvrat. „Fakt si něco podobného nevybavuji. Do přestávky nám do slávistické brány spadlo všechno, do čeho jsme kopli, nakonec nám ale stačilo třígólové vedení jen na remízu," přiznával Blažek, jak velké rozčarování zavládlo po zápase v šatně nováčka.

„Na zklamání musíme rychle zapomenout. Ještě předtím si ale musíme ukázat chyby, jichž jsme se na konci střetnutí dopouštěli. Takové věci se na ligové scéně stávat nesmí," přiznával, že navzdory získanému bodu byl konec zápasu pro nováčka jedním velkým poučením.

„Na Slavii jsme sice remizovali, ale jedna vlaštovka ještě jaro nedělá. Nemá smyslu se poměřovat s ostatními a říkat si, že na ligu máme, když jsme uhráli bod na Slavii. Musíme se soustředit sami na sebe a nic nepodcenit. Už v příštím kole, kdy hrajeme doma s Plzní, která je ještě o stupínek výš než Slavia," připomínal Blažek sobě i mladým spoluhráčům kolem sebe.

Reklama

Související témata: