Hlavní obsah

Řepka měl naběhlou žílu na krku, ale že mi dá pěstí, jsem se nebál, tvrdí sudí Adam

Praha

Řízný stoper Tomáš Řepka předvedl po čase svůj klasický blikanec. V 73. minutě pondělního prvoligového utkání Českých Budějovic s Ostravou (1:2) vletěl na sudího Jiřího Adama hodně zostra, až měli oba ohnuté nosy... „Že mi dá Řepka pěstí, jsem se ale nebál,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo arbitr.

Foto: David Veis, ČTK

Sudí Jiří Adam (vlevo) při výlevu vzteku budějovického Tomáše Řepky nehnul ani brvou, vzápětí tasil žlutou kartu.

Článek

Pondělní kontakt vyhlášeného fotbalového rebela byl mnohem těsnější, než na EURO 2000 v Nizozemsku, kdy na sebe ze vzdálenosti pěti centimetrů řvali se stejně holohlavým sudím Pierluigim Collinou. Ten snímek tenkrát obletěl celý svět.

Co Řepku v duelu s Baníkem tak rozlítilo?

Chtěl výhodu poté, co byl faulován a směřoval s míčem dál k brance Baníku.

Proč jste mu ji neposkytl?

K situaci došlo kolem půlící čáry. První ostravský hráč ho fauloval, atakoval ho i druhý. Řepka to sice ustál, ale míč už neměl plně pod kontrolou a mířil proti třetímu hráči. Navíc u šestnáctky Baníku byla nachystána zformovaná ostravská obrana. Řepka by pro svůj tým žádnou výhodu v podstatě nezískal.

To byl jediný důvod?

Pískal jsem hned první faul. Chtěl jsem předejít i tomu, aby při dalším kontaktu hodně namotivovaného Řepky s ostravským hráčem nedošlo ke konfliktu. Navíc bych pak těžko situací dopískával zpětně. Od prvního faulu uběhlo několik sekund. Tohle řešení mi připadlo jako správné.

Řepka vám ale hodně zblízka vysvětloval, že správné nebylo...

Přiletěl ke mně a svým nosem narazil na můj. Svůj názor na moje rozhodnutí mi vysvětloval hodně ostře.

Neměl jste mu dát rovnou červenou kartu?

Mluvil ostře, jak je u něj ve vypjatých situacích zvykem. Zápasy hodně prožívá, zejména ty s Baníkem nebo Slavií, ale nebyl vulgární. Neurazil mě, proto jsem vytáhl jen žlutou kartu.

Nebál jste se, že vás bude inzultovat a dá vám třeba pěstí?

Tak toho jsem se opravdu nebál. Byl vyhecovaný, na krku naběhlou žílu, ale znám ho za ty roky dost dobře. I když má ten svůj blikanec, ví, kde je hranice.

Jste si tím opravdu jistý?

Určitě, protože po té žluté kartě si sám uvědomil, že přestřelil a stáhl se. Navíc ten moment byl první, kdy v zápase, který se nevyvíjel pro Dynamo dobře, takhle zareagoval.

A pak udělal chybu, po níž dal Baník druhý gól...

To mu rozhodně nepřeji, ale je fakt, že z toho byl tak zkroušený, že zbytek zápasu byl jako beránek.

Reklama

Související témata: