Hlavní obsah

Nový vedoucí slávistického áčka Vlček chce změnit myšlení hráčů

Praha

Zatím ještě stále trénuje s Radovým áčkem, ale novou tašku na spisy už si pořídil. I na sako a kravatu si zvyká. Musí, protože první prosincový den se v Edenu oficiálně ujme funkce vedoucího ligového mužstva. „Zůstávám s kluky v kabině a budu se dál pohybovat ve velkém fotbale, což při mém rozhodování převážilo,“ zdůvodňoval šestatřicetiletý Stanislav Vlček, proč po pátečním loučení s aktivní kariérou volil setrvání na ligové scéně, i když pochopitelně v nové roli.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Vlček se v pátek doprovodu svých dcer rozloučil s kariérou, teď už navléká sako jako funkcionář.

Článek

Asi to pro vás musí být pořádný šok uvazovat si kravatu namísto toho, abyste se soukal do tepláků a potil se při trénincích.

Začal jsem nový život. Kluci běhají a hekají v Edenu na umělé trávě, já sice poslední dva týdny letošní přípravy absolvuji s nimi, ale přitom se učím funkcionařit. Mám ovšem štěstí, protože sezóna skončila a sportovní ředitel Mirek Držmíšek mě postupně do všeho zasvětí. Drtivou většinu věcí včetně zimní přípravy má na starosti stejně pořád on. Teď se mu ale trochu uleví, protože toho měl nad hlavu.

S Vlčkem přichází do Slavie i Kubík
Po krajně zpackaném závěru podzimu dochází ve fotbalové Slavii ke dvěma změnám. Funkce vedoucího ligového mužstva se ujme Stanislav Vlček, do křesla skauta usedne internacionál Luboš Kubík. „Nejde o reakci na nepovedený konec sezóny, změny jsme chystali od léta," tvrdil generální ředitel Slavie Zbyněk Kusý, co oba bývalé fotbalisty uvedl do nových funkcí. „Pro mě nic nového. Ve stejné roli jsem pracoval pro americkou asociaci i pro Montreal Impact v zámořské Major League Soccer. Proto teď dám moc rád do služeb Slavie své fotbalové zkušenosti i oko," nechal se slyšet osmačtyřicetiletý Kubík.

Už jste měl čas sednout si s trenérem Radou a probrat s ním, jak on si představuje vaše působení u ligového áčka?

Moc jsme toho zatím nenamluvili, protože je až příliš zklamaný z nepovedeného závěru ligového podzimu. Zimní přestávka je ale dost dlouhá, abychom si sedli a já od něho slyšel, jak si představuje naši spolupráci.

Vy ale určitě představu o nové funkci už máte.  Vždyť ještě v pátek jste seděl v kabině a mužstvo dokonale znáte, což by měla být vaše velká výhoda...

Budu se v první řadě snažit, aby se rapidně změnilo myšlení i přístup kluků, kteří teď v prvním mančaftu jsou. Musí si uvědomit, že je pro ně ctí hrát za Slavii, musí pociťovat odpovědnost ke klubu slavícímu letos sto dvacet let i k jeho fanouškům.

Naznačujete, že tomu tak není? Že podobné vědomí ve slávistickém kádru nepřevládá?

V mužstvu jsem jako hráč prožil příliš dlouhou dobu, abych si udělal obrázek, jak to mezi hráči chodí a jak smýšlejí. Registroval jsem, že mnozí se na zápas nechystají tak, jak by měli. Mizérie, kterou jsme v závěru podzimu prožívali, nebyla totiž jen o fotbalové kvalitě, ale i o přístupu a myšlení. Není přece normální, že jsme uhráli víc bodů s mužstvy figurujícími na prvních pěti příčkách tabulky, než s týmy u jejího dna, že jsme byli schopni porazit Spartu, hrát vyrovnanou partii s Plzní a podat dobrý výkon proti Olomouci, abychom pak prohráli v Českých Budějovicích, Hradci a nakonec i doma s Ostravou.

Budete konkrétní a ukážete na hráče, na něž narážíte?

Jmenovat je zatím nebudu, protože ze všeho nejdřív chci všechno probrat s trenérem Radou. Oni ale určitě tuší, na koho z nich narážím. Pokud si tyto základní premisy neuvědomí, nemají ve Slavii co dělat.

Ukazujete na druhé, nenesete ale na zpackaném závěru podzimu vinu i vy, starší hráči?

Nezříkám se odpovědnosti, opravdu jsme asi mužstvo neukočírovali. Po výhře v derby nad Spartou jsme propadli euforii, neboť na první příčky jsme ztráceli tři čtyři body a v Edenu se začalo mluvit o ataku na pohárové umístění, když jsme pak procitli, bylo už pozdě a ani my mužstvu moc nepomohli, takže na jaře čeká Slavii boj o záchranu.

I o tom budete při nástupní audienci ve slávistické kabině mluvit?

Zatím nevím, bude záležet na domluvě s trenérem. Mám ale výhodu, že znám hráče a oni zase znají mě, že jsem si za léta ve Slavii nějakou pozici vybudoval. Proto jim musí být jasné, že co řeknu, snažím se naplnit. Bylo tomu tak na hřišti, stejné to bude i teď, kdy jsem navlékl sako a uvázal kravatu.

Reklama

Související témata: