Hlavní obsah

Slova prý ještě nic neuhrála, říká Hřebík

PRAHA

Se zpožděním začala ve středu dopoledne příprava fotbalistů Sparty Praha. Důvodem zdržení bylo vystoupení klubových činovníků, kteří v kabině představili nového trenéra. Směrem k hráčům promluvil i kouč Jaroslav Hřebík, nastínil hráčům svoji filozofii, ale příliš toho prý nenapovídal - slova podle něj ještě nikomu nic nevyhrála. Nový kouč nechtěl před hráči příliš filozofovat.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kouč Sparty Jaroslav Hřebík

Článek

"Pouze jsme jim řekl, že bych se rád vrátil k tomu, co nám přinášelo úspěch při mém zdejším minulém působení. Všechno už teď bude na hráčích, záleží jen na jejich pracovitosti a disciplinovanosti, zda se to podaří," svěřil se krátce poté novinářům v útrobách letenského stadionu, kam se vrátil po necelých třech letech. Na jaře 2002 tým vynuceně opustil kvůli špatným výkonům mužstva v první lize.

Tehdy Hřebíka fanoušci vynášeli do nebes, teď mu pro změnu nemohou přijít na jméno kvůli tomu, že vystřídal oblíbeného Františka Straku. Nový kouč netají, že se z jejich prosincového 'přivítání' ještě neoklepal. "To ani nešlo, ještě nikdy se proti mě fanoušci tak nepostavili," vrátil se zachmuřeně k 20. prosinci, kdy se na jeho hlavu snášely nespokojené výkřiky.

Trenéra čekají těžké týdny

Teď ho čekají těžké týdny, během nichž si bude důvěru skalních fandů získávat pracně zpět. "Je mi jasné, že budu pod větším tlakem, než by byl jiný trenér, který by sem přišel. Ale já neudělal nic špatného, jen jsem vzal uvolněné trenérské místo," odmítl kritické hlasy.

Na to, že jeho činy budou bedlivě sledovány, je prý ale připraven. "Už od školních let jsem byl zvyklý na to, že dobré věci se u mě braly jako samozřejmost a chyby se zveličovaly," upozornil, že na podobné vnímání své práce je navyklý.

Hřebík prý hned po svém jmenování začal dumat nad programem zimní přípravy, který zdědil po svém předchůdci. Výrazně ho ale měnit nebude. "Způsob zimní přípravy se v posledních letech ustálil, u většinu trenérů to je podobné. Nezáleží ani na tom, kde budete trénovat, ale jaké podmínky tam budou," uvedl trenér.

Jen účast na turnaji v Maspalomas se mu příliš nezamlouvala, ale stejně jako Straka ji musel vzít jako nutné zlo. Sparta totiž poletí obhajovat loňské prvenství. "A tak jsem raději první tréninky posunul o tři dny dříve. Pokaždé, když se hrají zápasy příliš brzy, totiž hrozí zranění hráčů," vysvětlil kouč, proč nachystal více 'adaptačních' tréninků.

Možné posily nosí v hlavě

Jinak otevřený Hřebík odmítl pouze dohady nad tím, které fotbalisty by rád na Letnou ještě během zimy přivedl. "Nějaké hráče, kteří by nám mohli pomoci, mám v hlavě, ale do médií to zatím nepatří. První vážnější debatu s klubovým vedením budeme mít na toto téma navíc prý až na Kanárských ostrovech," řekl.

Stejně jako jeho předchůdci hodlá stavět při své práci na letenského kapitána Karla Poborského. "Věřím, že vezme svoji roli profesionálně, stejně jako ji bral doposud a jako se s ní vyrovnává třeba v reprezentaci. Tady je navíc jeho role ještě výraznější," uvedl na závěr na adresu klíčového hráče, s jehož účastí sparťanská hra padá.

Jedinou znatelnější změnou, kterou zaznamenala sparťanská kabina po příchodu nového kouče, je rozšíření realizačního týmu. Vedle Jaroslava Šilhavého, Jana Stejskala a Miroslava Jirkala bude nově dalším asistentem i Václav Kotal, který spolu s Hřebíkem působil ve Spartě i při jeho minulém angažmá.

Reklama

Související témata: