Hlavní obsah

Haindlová asi špatně pracovala, říká Pelta a podivné události minulého týdne označil za náhodu

Praha

Dosavadní šéf českého fotbalu Miroslav Pelta si může být stoprocentně jistý, že na valné hromadě 8. června své předsednické křeslo obhájí. V pražském hotelu Clarion se mu na rozdíl od voleb před necelými dvěma lety neodváží postavit žádný protikandidát. „Alespoň bude valná hromada rychlejší, když se o předsedovi bude hlasovat aklamací," žertoval jablonecký boss poté, co vládnoucí strahovská generalita zveřejnila oficiální seznam kandidátů toužících usednout ve výkonném výboru a jednotlivých komisích. „Nedovedu si představit, že bych nedostal nadpoloviční většinu hlasů a nebyl zvolen," dodával.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta slavil celý víkend s Jabloncem (na snímku s trenérem Romanem Skuhravým) pohárový triumf a o dění ve fotbale se nezajímal.

Článek

Až do pondělního odpoledne stále ještě úřadující předsedkyně Odvolací a revizní komise Markéta Haindlová strahovskou generalitu napínala. Původně se totiž nechala slyšet, že se Peltovi postaví a o funkci předsedkyně českého fotbalu se bude ucházet.

Haindlová deset nominací nenastřádala

„Jde o mladou ambiciózní slečnu, která měla na minulé valné hromadě masivní podporu. Asi ale špatně pracovala, když nezískala deset potřebných nominací," glosoval v dnešním odpoledni Pelta fakt, že i mladá právnička Haindlová rezignovala a kandidaturu vzdala.  Měl pravdu, našlo se totiž skutečně jen devět klubů, které ji podpořily.

„Neobstála jsem, získala jsem pouze devět statečných. Sledujte jejich budoucí osudy, neboť u řady z nich již v době, kdy nominace měly být pouze v obálce na Strahově, došlo k rychlým represím," nechala se slyšet Haindlová a už uplynulý víkend naznačil, na co narážela.

Třeba divizní klub Roudné, jenž ji podpořil, nedohrál zápas v Rokycanech, neboť tři jeho hráči byli vyloučeni. Převýšov hrající ČFL dopadl v Kolíně stejně...

Msta? Nebo opravdu jen náhoda?

„Určitě v tom není žádná souvislost s ohlášenou kandidaturou slečny Haindlové. Kdyby to nebyla náhoda, byli bychom na tom ve fotbale morálně hodně špatně," rezolutně se ohradil Pelta proti domněnkám, že by zmíněné kluby mohl okamžitě stihnout trest za podporu jeho mladé protikandidátky.

„Celý víkend jsem slavil vítězství Jablonce v poháru a nedíval se na to, kdo komu dal a nedal podporu. Zmiňovaný problém neznám, poprvé jsem o něm slyšel od Markéty po dnešním výkonném výboru, ale nechám ho prošetřit. Žádná souvislost s ohlášenou kandidaturou však v tom není, protože to bychom pak byli v nenormálním prostředí," glosoval současný i budoucí vládce českého fotbalu Pelta fakt, že čtyři z devíti klubů stojící za Haindlovou své zápasy prohrály, jejich hráči spatřili deset červených karet a jeden utkání vůbec nedohrál.

„Hráči asi nebyli na hřišti disciplinovaní," vidí Pelta příčinu zmiňovaných excesů „Já nikoho nezastrašoval, nikomu jsem nevolal, nepsal a ani nic neříkal. A nemám zájem kohokoli poškodit. Za mě mluví práce, což platilo i v minulosti, kdy jsem byl úspěšný ve volbách komunálních i fotbalových, ve volbách politických i třeba ve volbách do Českého olympijského výboru," rezolutně odmítl, že by šlo o akt msty.

„Myslím, že u Markéty šlo spíše o truc akci. Když prohraje třeba Janota v Pardubicích nebo Haindlová na Strahově, začnou takto mluvit a způsobují škody na produktu zvaném fotbal, který máme všichni rádi."

Berbr se hlásí do tří funkcí

Na valné hromadě samozřejmě nepůjde 8. června jen o funkci předsedy, protože volit se budou i další funkcionáři. Plzeňská šedá eminence Roman Berbr se chce ucházet o funkci místopředsedy asociace za Čechy, ale zároveň i o místo předsedy Řídící komise pro Čechy a člena výkonného výboru.

„Je to člověk, který pro fotbal hodně udělal, svému postavení se věnuje dlouhodobě a má za sebou ohromnou sílu, protože předsedové okresů a krajů se rekrutují ve velké míře z bývalých či současných rozhodčích. A ti jsou dobře organizovaní. I on se ale bude muset na valné hromadě rozhodnout, o kterou funkci se bude ucházet," poznamenal k Berbrovým kandidaturám Miroslav Pelta.

Šéfová sudích Damková kandiduje jen do dvou

O funkce ve strahovském vedení se uchází i Berbrova přítelkyně, šéfová komise rozhodčích Dagmar Damková. Ta míní kandidovat nejen na místo ve výkonném výboru, ale i na funkci předsedkyně Řídící komise pro Čechy. Problém je však v tom, že současné stanovy asociace neumožňují, aby byl placený funkcionář zároveň i funkcionářem voleným.

„Nemám problém s tím, aby někdo zasedal ve výkonném výboru a zároveň zastával placenou funkci. Navíc je přáním UEFA, aby ve fotbalové vládě seděl třeba předseda komise rozhodčích," naznačil Pelta svůj postoj k tomuto problému.

Ze zveřejněného seznamu kandidátů vyplývá, že Markéta Haindlová se už nemíní ucházet ani o členství v Odvolací, ani v Revizní komisi, do výkonného výboru už nekandiduje ani internacionál a spolumajitel Českých Budějovic Karel Poborský.

Zato o funkci místopředsedy za ligu by se mohl rozpoutat boj, neboť člena nejužšího sparťanského vedení a šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobodu vyzve zkušený funkcionář Jaroslav Šeterle, který v minulosti působil ve Slavii, Plzni a Mladé Boleslavi.

Seznam kandidátů do výkonného výboru před volební valnou hromadou FAČR, která se uskuteční 8. června:
předseda: Miroslav Pelta,
místopředseda za kluby první a druhé ligy: Dušan Svoboda, Jaromír Šeterle,
místopředseda za Čechy: Roman Berbr, Jindřich Rajchl,
místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal,
předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková, Michal Blaschke, Roman Berbr,
předseda řídící komise za Moravu: Ladislav Dofek, Pavel Blaha,
člen za Čechy (2 volená místa): Michal Blaschke, Michal Fischer, Josef Tancoš, Petr Voženílek, Dagmar Damková, Rostislav Votík, Roman Berbr, Miroslav Liba,
člen za Moravu (2 volená místa): Vlastimil Hrubčík, Petr Kotásek, Martin Bednář, Stanislav Kaláb, Petr Kašný, Miroslav Vrzáček,
člen za ligu (3 volená místa): Jiří Rýva, Petr Šafarčík, František Hrdlička, Jan Wolf, Tomáš Paclík, Josef Lébr, Radomil Procházka, Jaroslav Starka.

Reklama

Související témata: